רחפנים נושאי נשק, מכשירים אלקטרוניים שישדרגו את הפגיעה במטרה ורכבים משוריינים מתקדמים טכנולוגית: אלה רק חלק מהפיתוחים החדשים שהציג מפא"ת (המנהל למחקר, פיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית) - אחד מגופי הטכנולוגיה הביטחוניים המתקדמים והחדשניים בעולם - שאמורים לסייע לחיילי צה"ל במלחמות הבאות. מהתצוגה עולה כי שדה הקרב בשטח אולי ימשיך לתפקד כזירה המרכזית בלחימה, אבל הטכנולוגיה העדכנית והמפותחת תסייע בשמירת חיי החיילים ובפגיעה ממוקדת ומדויקת יותר באויב.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בין הפיתוחים שהוצגו נמצא הרכב הקרבי המשוריין (רק"מ) "כרמל". מדובר בכלי קל, קטן, זריז, קטלני, פשוט להפעלה וזול לייצור ותפעול. על פי המנהל, הוא יופעל על ידי שני לוחמים בלבד והמנוע שלו יהיה היברידי. לצדו מפותח גם כלי רכב בלתי מאויש ואוטונומי שיהיה בשימוש לחימתי בצה"ל.

קל, זריז ויעיל. הרק"מ החדש (צילום: מפא"ת)
קל, זריז ויעיל. הרק"מ החדש | צילום: מפא"ת

באשר לטכנולוגיה אווירית, הציג מפא"ת גם מערכת של רחפן נושא נשק קל. הרחפן יוכל לבצע ירי צליפה, ייצור הפתעה בשדה הקרב וימנע סיכון לכוחות בשטח. הפיתוח מתמודד עם אתגרים טכנולוגיים מורכבים, ועל פי ההערכה תיבחן פעילות מבצעית שלו עוד בשנה הקרובה.

פיתוח נוסף ומרשים מכונה "כדור ראשון" (smash). מדובר במערכת אלקטרו-אופטית שמולבשת על רובה סער ומצליחה לשפר באופן דרמטי את סיכויי הפגיעה בכל מצבי הירי והתרחישים. הלוחם אמור ללחוץ על ההדק אבל הרובה יורה רק כאשר המטרה מופיעה במרכז הכוונת. בניסויים שנערכו עד היום, שימוש במערכת העלה משמעותית את אחוזי הפגיעה במטרות והקטין את הפגיעה בבלתי מעורבים.

רחפן צולף (צילום: מפא"ת)
רחפן צולף | צילום: מפא"ת

כולם מכירים גם את הכטב"ם (כלי טיס בלתי מאויש) אבל מפא"ת מציג גם צוללת בלתי מאוישת. מדובר בכלי זעיר ואוטונומי למשימות סריקה ומיפוי. לצדו מפותחת גם צוללת אוטונומית גדולה ולא מאוישת למשימות חשאיות, והיא נחשבת לייחודית בעולם.

צוללת אוטונומית (צילום: מפא"ת)
צוללת אוטונומית | צילום: מפא"ת

הסייבר - זירת ההשקעה העתידית

"מפא"ת מנסה לחזות את שדה הקרב העתידי, הן מבחינת איום והן מבחינה טכנולוגית", אמר ראש המנהל תא"ל במיל' דני גולד. לדבריו, האיומים שנשקפים לישראל השתנו ויש לפתח את אמצעי הלחימה הדרושים לבניית עוצמת המדינה ולקיים את יתרונה האיכותי.

דני גולד (צילום: פלאש 90)
דני גולד | צילום: פלאש 90

"צריך להתאים כל מערכת לכל מתארי הלחימה", הוסיף גולד. "במאבק בטרור העממי באיו"ש אפשר לשלב המון טכנולוגיה מתקדמת, ביכולות ניטור ברשתות החברתיות ובשימוש במצלמות מתקדמות לסיכול מוקדם של טרור".

גולד ציין כי כספים רבים מושקעים בטכנולוגיות לזיהוי פנים בווידאו ובתוכניות שיעבדו על בינה מלאכותית. "אנחנו עובדים עם היחידות הטכנולוגיות בצבא ועם יותר מ-70 תעשיות וסטרטאפים. בחודשים הקרובים נגדיל את מספר שיתופי הפעולה ונפתח מערכות עדכניות הרבה יותר".