עבור חיילי החובה שמשרתים בימים אלו בגזרת הצפון, מלחמת לבנון השנייה הינה בגדר היסטוריה רחוקה - וכך גם עבור חלק מסגל הפיקוד. אלו מהם שנמצאים בדרגות בכירות יותר היו אז בראשית דרכם הצבאית וכיום, עשור אחרי המלחמה שגבתה את חייהם של 119 חיילים ו-44 אזרחים וגררה ביקורת ציבורית נוקבת, הם טוענים כי תמונת המצב שונה לחלוטין - לפחות מבחינת הצבא.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

רס"ן גלעד שריקי, סגן מפקד גדוד 101 בצנחנים, התגייס לפני כעשר שנים, בימים שבהם קולות האזעקות הרעידו את אזור הצפון. "בעיניי השתנה המון מאז", הוא טוען. "בדיוק התחלתי אז טירונות במגלן ושם תפסה אותי המלחמה". לעומתו, סא"ל רונן מרקם, כיום מפקד פלגה 914 בחיל הים, לקח אז חלק פעיל בלחימה בחיזבאללה. "היינו שבועות ארוכים אל מול חופי לבנון במשימות הפגזה וסיוע לכוחות היבשה", הוא משחזר, "זכורה לי בעיקר לכידות וחיבור מאוד גדול של הצוות אחד עם השני בזירה אל מול המשימות".

סרן יוליה בלונובסקי היא מפקדת פלוגת תצפיות בחטיבה 300. לדבריה, הצבא נערך בעקביות לאורך העשור האחרון, זאת על אף האווירה השלווה ששוררת כיום סמוך לגבול. "גדלנו מאוד בכמות התצפיות", היא מסבירה. "גדלנו פה בטכנולוגיה שאנחנו מפעילים, ועברנו לטכנולוגיה מתקדמת יותר".

מבט לעבר קו הגבול מעיד על השינויים שבוצעו בגזרת היבשה: מכשולים נבנו, גדרות הוצבו, והשטח תוכנן באופן שיאפשר אחיזה טובה יותר של הכוחות בו. בינתיים, בחמ"ל התצפיות מתבצע מעקב אחרי כל תנועה בשטח באמצעות טכנולוגיה מתקדמת.

"זכורה לי בעיקר לכידות" (צילום: חדשות 2)
"זכורה לי בעיקר לכידות" | צילום: חדשות 2

"המלחמה הבאה לא תנוהל בפלזמות"

למרות השקט ששורר באזור כבר עשור, התצפיתניות בחמ"ל עוקבות בדריכות אחר כל תזוזה. אך השימוש באמצעים טכנולוגיים בגזרות השונות מעורר מעט מהזיכרונות העגומים ומהביקורת הציבורית שהוטחה בדרג הצבאי בימים שלאחר המלחמה. צמרת צה"ל הואשמה אז כי המלחמה נוהלה מחמ"לים ממוזגים, כשהמפקדים נצמדו למסכים ונמנעו מלרדת לשטח.

השימוש הרב באמצעים טכנולוגיים מתקדמים מעלה שוב תהיות בנוגע לתפישה הבעייתית שהובילה בין השאר לכאוס ששרר בימי הלחימה. למרות זאת, רס"ן שריקי הודף את הטענות ומסביר כי אין תחליף לכוחות שנמצאים בשטח. "המלחמה הבאה לא תנוהל בפלזמות", הוא מבהיר, "הדרג שצריך להיות בשטח, יהיה בשטח. אנחנו מגיעים חזקים, בהקשר של מעטפת האש שאנחנו נותנים, בתצפיות שהן מאוד מאוד חזקות, וגם הכוח עצמו תמיד מוכן למגע עם האויב".

"הדרג שיצטרך להיות בשטח, יהיה בשטח" (צילום: חדשות 2)
"הדרג שיצטרך להיות בשטח, יהיה בשטח" | צילום: חדשות 2

"חיזבאללה עבר שינוי מהותי"

השקט שמאפיין את הגבול בעשור האחרון, ניכר גם בגזרה הימית. סא"ל מרקם ציין כי הדבר נובע בין השאר בזכות ההרתעה ששוקמה ב-2006. "הגבול שקט אך דרוך", הוא אומר, "זה מאפשר לנו להתאמן לקראת הרגע בו השקט הזה יתערער".

גם חיזבאללה ניצל את הזמן שחלף כדי להיערך לקרב הבא. "הארגון הזה עשה שינוי מהותי בתוך עצמו", מסביר רס"ן שריקי, ומציין כי גם כעת ממשיכים בארגון הטרור לעקוב מקרוב אחר פעילות צה"ל בגבול. "זה יכול להגיע בכל מיני מאפיינים ולפעמים זה רועי צאן או בעלי סממנים אזרחיים לחלוטין. מגיעים אנשים עם מצלמות באופן גלוי לחלוטין - האויב בא לבדוק אותנו".

מלבד תחזוק מעמדו בלבנון, חיזבאללה עסוק בימים אלה גם בלחימה בסוריה. הארגון איבד שם רבים מאנשיו, וההערכה כעת היא שנסראללה יעדיף שלא לחמם את הגבול בזמן הקרוב. יחד עם זאת שריקי מבהיר כי "כמונו, הוא מכין את עצמו ליום פקודה". בינתיים באזור הצפון ממשיכים ליהנות מהאווירה הפסטורלית המתעתעת. "השקט פה הוא טוב, ועדיף שיהיה שקט", אומרת סרן בלונובסקי. "זה שקט שהוא טוב לאזרחים, טוב לחקלאים, טוב למטיילים, טוב לתיירות, להתיישבות. זה שקט שטוב שיהיה, ועדיף שכך יהיה".