חותמים על הסיוע הבטחוני (צילום: רויטרס)
חותמים על ההסכם בוושינגטון | צילום: רויטרס

אחרי האישור של הסכם הסיוע הביטחוני שתעביר ארה"ב לישראל, חתמו הערב (רביעי) נציגי המדינות בוושינגטון על ההסכם במסגרתו תקבל ישראל 38 מיליארד דולר בעשור הקרוב. מדובר בסיוע הגדול ביותר שארה"ב העבירה למדינה אחרת מאז ומעולם. במסגרת ההסכם הקודם, שיפוג בשנת 2018, קיבלה ישראל 3.1 מיליארד דולר בשנה וכעת יגדל הסכום ל-3.8 מיליארד.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

בהצהרה שפרסם הערב נשיא ארה"ב ברק אובמה בעקבות חתימת הסכם הסיוע הוא הדגיש כי "מחויבותה של ארה"ב לביטחון ישראל לא ניתנת לערעור. במהלך שמונה השנים האחרונות הממשל שלי הדגים פעם אחר פעם את מחויבותנו במילים ובמעשים"

אובמה ציין עוד כי "גם ראש הממשלה נתניהו וגם אני בטוחים שההסכם החדש יתרום תרומה משמעותית לביטחון ישראל במה שנותרה שכונה מסוכנת".

מטוסי חמקן F-35, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
3.8 מיליארד דולר בשנה | צילום: רויטרס, חדשות

זמן קצר לפני חתימת ההסכם, בירך הערב ראש הממשלה בנימין נתניהו והגדיר אותו היסטורי. "ההסכם יבטיח היקף סיוע ביטחוני חסר תקדים לישראל בעשור הקרוב", הצהיר. "זוהי חבילת הסיוע הצבאי הגדולה ביותר שארה"ב נתנה אי-פעם למדינה כלשהי".

"ההסכם יסייע לנו להמשיך לבנות את כוחנו הצבאי", הוסיף נתניהו. "הוא יאפשר לנו להמשיך לשפר את ההגנה שלנו נגד טילים, וזהו כמובן הישג חשוב מאוד למדינת ישראל, וכל אזרחי ישראל יכולים בצדק להתברך בו. רבים בארה"ב מבינים שהשקעה בביטחון ישראל מחזקת את היציבות במזרח התיכון הבלתי-יציב ושהיא משרתת לא רק את האינטרס הביטחוני שלנו, אלא גם את האינטרס הביטחוני של ארה"ב".

"מחויבות שלא ניתנת לערעור", אובמה ונתניה (צילום: לע"מ)
"מחויבות שלא ניתנת לערעור", אובמה ונתניה | צילום: לע"מ

נתניהו התייחס גם לעימותים המתוקשרים בינו לבין ממשל אובמה שעיכבו את השגת ההסכם. "ההסכם הזה ממחיש אמת פשוטה - היחסים בין ישראל לארה"ב איתנים ועוצמתיים", אמר. "אין זה אומר שאין בינינו מחלוקות מעת לעת, אבל אלו מחלוקות בתוך המשפחה. הן אינן משפיעות כהוא זה על הידידות הגדולה בין ישראל לארה"ב, ידידות שמתבטאת בהסכם הזה שיסייע רבות להמשך ביצור כוחה של ישראל בעשור הקרוב".

כחלק מההבנות שהובילו לחתימת ההסכם הסכימה ישראל לחדול מניסיונותיה לבקש תוספות לסיוע באמצעות הקונגרס, אלא אם תפרוץ מלחמה. מחלקת המדינה האמריקנית פרסמה אמש הודעה קצרה בה נמסר על חתימת ההסכם, שייכנס לתוקפו ב- 2019 ויימשך עד 2028.

גורמים רשמיים בוושינגטון טוענים כי חבילת הסיוע החדשה היא הפעם הראשונה שבה משולב סכום ייעודי של 500 מיליון דולר בשנה עבור תוכניות להגנה מפני טילים. בעבר, תכנית ההגנה הזאת מומנה על ידי הקונגרס - על בסיס שנתי. על פי הפרסומים, ארצות הברית הסכימה שישראל תשקיע חלק ניכר מכספי הסיוע בשש השנים הראשונות ברכש מהתעשיות הביטחוניות הישראליות. 

"מסר חזק של הרתעה"

פעילים פרו-פלסטינים מתחו ביקורת על הגדלת הסיוע האמריקני ואמרו שהוא מתגמל את ישראל למרות המשך הבנייה של ההתנחלויות בגדה המערבית. מנגד, השדולה הפרו-ישראלית איפא"ק טוענת שהסכם הסיוע שולח "מסר חזק של הרתעה" לאויביה של ישראל.

נשיא ארה"ב ברק אובמה היה להוט לחתום על עסקת הסיוע לפני שיעזוב את משרדו כדי להדוף את הביקורת כי ממשלו לא עמד בהתחייבות המוסרית לבעלת הברית החשובה במזרח התיכון.