הבוקר של תמיר מוראד התחיל במפגן של השפלה. "יצאתי לתחנת אוטובוס בדרך לבסיס כשאני עם נשק", הוא משחזר. "ואז, שני גברים פתחו חלון – וירקו לכיווני". למרות התחושה הקשה, רב"ט מוראד, לוחם בגדוד הסיור (גדס"ר) המדברי לא היה מופתע. זה רק חלק מהיחס לו זוכים צעירים בני המגזר הבדואי שבוחרים להתגייס לצה"ל, למרות הפטור שהם מקבלים מהמדינה.

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

לא בטוח שהם כולם שמחים עם זה, אבל מרוב בני ה-18 בישראל נחסכה לפחות דילמה אחת בחיים: להתגייס או לא להתגייס לצה"ל. הם פשוט חייבים. עבור אלפי צעירים בישראל, בני המגזר הבדואי, זו התלבטות אמיתית. על פי ההערכות, בשנים האחרונות פחות מ-10% מהבדואים בני ה-18 בוחרים להתגייס לצה"ל.

בצבא עושים מאמצים רב כדי להגדיל את שיעורם של הבדואים המתגייסים, אבל זה קשה כשברחוב הם נחשפים להסתה הולכת וגוברת מצד תומכי דאע"ש, או מאחרים שמתנגדים לצעד הזה ורואים בו לעתים בגידה, כמו אלה שירקו על מוראד. "למרות היריקה, לא פחדתי", הוא אומר. "אני אוהב את מה שאני עושה. זה העתיד שלי, זו המדינה שלי ואין לי ארץ אחרת".

תרגיל צבאי בדרום (ארכיון) (צילום: דו"צ, חדשות)
לוחמים בדואים | צילום: דו"צ, חדשות
27% בקבע (צילום: דו"צ)
27% בקבע | צילום: דו"צ

"אני מבסוט"

טוראי אחמד אבו לטיף, גם הוא לוחם בגדס"ר המדברי, מבין בדיוק על מה מדבר חברו מוראד. "כשאמרתי שאני רוצה להתגייס, קיללו אותי", מספר אבו לטיף. "זאת המדינה שלי. אני מבסוט".

מדי שנה מתגייסים לצה"ל כ-300 בדואים. כיום, 34% מהם משרתים בסדיר, 27% מהם בקבע ו-39% משרתים במילואים. מתוך משרתי הקבע, 82% נגדים ו-18% קצינים.

המאמץ לגייסם מתחיל כבר בחטיבת הביניים. פואד גריפאעת, מהאגף ביטחוני-חברתי במשרד הביטחון, מספר על סיורים שמתמקדים בחשיפה לצה"ל ובידיעת הארץ מכיתה ט' עד יא', והפעלת קבוצות של תנועת "אחריי". במקביל, מדי שנה מגיעים תלמידים בדואים לגדנ"ע – שבוע של היכרות עם המערכת הצבאית.

מפגש ראשון

"אלינו מגיעים בכל שנה בין 70 ל-90 תלמידים", מספר רס"ן נאיף נאוג'ידת, מפקד מרחב בדואים בצפון. מבחינתו, כל מחזור כזה זו הצלחה. "רוב אלה שמגיעים גם מתגייסים ורוב הבדואים שמתנדבים לצה"ל מגיעים לאן שהם מבקשים, אם הם מתאימים", הוא אומר.

אחת מהמדריכות שפוגשות פנים אל פנים את הצעירים הבדואים בגדנ"ע היא ליאור, מפקדת בבסיס הגדנ"ע בג'וערה. "זה המפגש הראשון שלהם עם הצבא, כמו להרבה מלש"בים (מועמדים לשירות ביטחון), אבל הם יודעים שאחר כך הם מתגייסים רק אם הם רוצים", היא מסבירה. "אנחנו מדברים איתם כאן על למה כן להתגייס, לעומת נוער אחר שאיתו אנחנו מדברים רק על איך מתגייסים ולאן".

גדי עלי בן ה-17 מכיר את השירות הצבאי מהבית. הוא הגיע לשבוע הגדנ"ע כדי לטעום ממנו על בשרו. "כל המשפחה שלי הייתה בצבא ואני גם רוצה להתגייס", הוא אומר. "יש לי חברים שמפחדים להתגייס". גם עומאר כביעא רוצה להתגייס בעקבות אביו, ששירת במשך שנים במג"ב. "כמו שאבא אמר לי - צריך לעשות בשביל המדינה כמו שהיא עושה בשבילי", הסביר. "הצבא נותן את הביטחון ואנחנו ניתן כמה שאפשר".