נדב ארגמן. "תסיסה בשטח" (צילום: פלאש 90)
"ירידה במספר הפיגועים". ארגמן | צילום: פלאש 90

ראש השב"כ נדב ארגמן, ערך היום (שלישי) בפעם הראשונה מאז נכנס לתפקידו סקירה ביטחונית בפני חברי ועדת החוץ והביטחון של הכנסת בראשות ח"כ אבי דיכטר (ליכוד). במהלך הסקירה טען ארגמן כי בחודשים האחרונים חלה ירידה במספר הפיגועים לעומת אוקטובר האחרון, אך הזהיר: חמאס מנסה לערער את היציבות בירושלים וביהודה ושומרון ללא הרף.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

בסקירה השתתף גם ראש חטיבת המחקר בארגון, והשניים הציגו סוגיות שונות שעל סדר היום הביטחוני, כשבמרכזן גל הטרור. לדברי ראש השב"כ, מאז אוקטובר האחרון סיכלו כוחות הביטחון ושב"כ כ-240 פיגועים משמעותיים.

ארגמן ציין כי מאז תחילת 2016 סוכלו 11 ניסיונות לפיגועי התאבדות, 10 ניסיונות לפיגועי חטיפה, ומעל 60 ניסיונות לפיגועי ירי - רובם מטעם חמאס. בהקשר זה ציין ראש השב"כ כי חמאס ממשיך לפעול לערעור היציבות בגדה המערבית ובירושלים. מרבית הפיגועים בהסלמה הנוכחית בוצעו בידי מפגעים בודדים, ממניעים אישיים, בעוד שכמה מהם, שבוצעו על ידי ארגוני הטרור הממוסדים, עומד על מספר נמוך יחסית.

יחד עם זאת, בסקירה שערך בפני חברי הוועדה טען ארגמן כי בחודשים האחרונים חלה ירידה במספר הפיגועים לעומת אוקטובר האחרון - אז החל גל הטרור האחרון. נתון זה בא חרף רצף הפיגועים שהתרחשו לאחרונה.

הירידה במספר הפיגועים הוסברה, בין השאר, במספר הסיכולים הגבוה, בשיפור יכולות ההתרעה של מערכת הביטחון ושב"כ את מול המפגעים הבודדים, וכן מיקוד ההרתעה במפגעים וסביבתם הקרובה. לדברי שב"כ, כל אלו יוצרים תחושה בקרב הציבור הפלסטיני של חוסר תוחלת בהמשך ההסלמה, והדבר מגובה גם בסקרי דעת קהל שנערכו על ידי הפלסטינים והוצגו בסקירה.

"סוף עידן אבו מאזן"

במסגרת הסקירה, ראש השב"כ ציין כי קיימת תחושה הרווחת בקרב אנשי הפת"ח ביהודה ושומרון כי שלטונו של אבו מאזן קרוב לסיומו. בסקירה נטען כי המערכת הפוליטית באזור מצויה למעשה בתקופת מעבר לקראת התגבשותה של הנהגה חדשה.

יו"ר הרשות הפלסטינית, אבו מאזן (צילום: רויטרס, חדשות)
מתכוננים ליום שאחרי. אבו מאזן | צילום: רויטרס, חדשות

בשב"כ מעריכים כי תחושה זו, מניעה פעילים בכירים בפת"ח לשפר מעמדם לקראת "היום שאחרי" אבו מאזן תוך ניסיון לייצר קואליציות ביניהם ולהתחרות על תמיכת פעילי השטח.

בהמשך, ארגמן התייחס גם למצב ברצועת עזה וטען כי באזור שורר "שקט מתעתע". בסקירה נטען כי מדובר בתקופה השקטה ביותר באזור בעשור האחרון, זאת על רקע הבידוד המדיני בו שרויה הנהגת חמאס והתסכול בקרב האוכלוסיה מהמצב האזרחי-כלכלי בעזה.