"דוח ועדת לוקר הוא שטחי, לא מאוזן באופן קיצוני ומנותק לחלוטין מהמציאות סביב מדינת ישראל ובתוכה" - במילים חריפות אלה תקף הערב (שלישי) שר הביטחון משה (בוגי) יעלון את מסקנות הוועדה, לפיהן הומלץ על קיצור שירות החובה בצה"ל ועל מהפכה בפנסיה הצבאית.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"הדוח, אם ייושם, יהיה הימור על ביטחונם של אזרחי ישראל", הבהיר יעלון. "הוא לא יאפשר לצה"ל ולמערכת הביטחון להתמודד עם האיומים המופנים כלפי מדינת ישראל ואזרחיה".

לדברי יעלון, המלצות הדוח יפגעו ביכולת של צה"ל לפעול בחזיתות השונות. "מי שרוצה להתמודד בהצלחה עם דאע"ש, חמאס, חיזבאללה, איראן ועוד עשרות ארגוני טרור חסרי מעצורים החמושים בנשק מתקדם - לא יכול להרשות לעצמו צבא בינוני עם אנשים בינוניים".

שר הביטחון יצא גם נגד ההמלצה להקדים את גיל הפרישה של אנשי הקבע ל-42, ולהמיר את הפנסיה של הפורשים במענק. "המלצותיה של ועדת לוקר בעניין משרתי הקבע הן המשכו ותוצאתו של מסע הסתה חסר תקדים בהיקפו ובחומרתו כלפיהם, באופן שכבר מוביל, ואף עלול להוביל ביתר שאת, לעזיבה המונית של אנשים טובים, גברים ונשים, לוחמים ותומכי לחימה, קצינים ונגדים בקבע החשים מבוזים ומושפלים".

מה יעלה בגורלו של דוח לוקר? (צילום: פלאש 90/ צלם: עמוס בן גרשום)
לוקר מגיש את המלצות הוועדה לרה"מ | צילום: פלאש 90/ צלם: עמוס בן גרשום

חברי הוועדה: "אל תתקפו אותנו"

בעוד המערכת הביטחון ממשיכים להטיח ביקורת חריפה בהמלצות ועדת לוקר, חברי הוועדה יצאו היום להגנת מסקנות הדוח והפריכו את הטענות לפיהן הן מנותקות מהמציאות. "לא באנו להתנגח בצה"ל, צריך להתייחס עניינית להמלצות הדוח", אמרה היום חברת הוועדה אסתר דומיניסיני לחדשות 2 Online.

"כל גוף שמבקשים ממנו להתייעל יכול להביע את ההסתייגויות שלו", הבהירה דומיניסיני. "אנו מעריכים את אנשי הצבא, זה הכוח המגן של כולנו, אנו אזרחים בישראל. הדוח הזה הוא איזון הולם בין צורכי הצבא לבין יכולות המשק לבין רמת הביטחון שמדינת ישראל תידרש לה".  

אחרי ההכשרה, תגיעו אל היחידות (צילום: דו"צ)
שירות החובה יקוצר לשנתיים? | צילום: דו"צ

גיל הפרישה יוקדם, שירות החובה יקוצר לשנתיים

לפי המלצות ועדת לוקר, בסיס תקציב הביטחון יוגדל לשיא של 59 מיליארד שקלים לכל אחת מחמש השנים הקרובות, גיל הפרישה מצה"ל יוקדם ל-42 והפנסיה המוקדמת תומר במענק, וכן שירות החובה לחיילים יקוצר לשנתיים.

בנוסף ממליצה הוועדה על שורת צעדים לחיסכון והתייעלות בצבא שיאפשרו לדעתה לצה"ל לחסוך כ-10 מיליארד שקל בחמש השנים הקרובות כסף שיופנה להתעצמות ובניית יכולות. המלצות נוספות של הוועדה כוללות צמצום סד"כ המילואים, שינוי מודל הפנסיה לפינוי מקורות להתעצמות, מיקור חוץ ואזרוח משימות כדי לשפר את הביצועים ולאפשר לצה"ל להתמקד בנושאי הליבה.