חיילות לוחמות (צילום: רויטרס)
אילוסטרציה, למצולמות אין קשר לנאמר | צילום: רויטרס

מתגייסים למען המתגייסות הקרביות: בצה"ל מקדמים רפורמה בטיפול הרפואי ללוחמות על מנת לצמצם את הפציעות ולהכפיל תוך שנה את מספר הנשים בתפקידי לוחמה - הפרטים המלאים יפורסמו מחר (שישי) בעיתון "במחנה". ההחלטה התקבלה על רקע הנתונים המדאיגים לפיהם חיילות נפצעות פי 2 מחיילים במהלך תקופת ההכשרה לתפקידי הלחימה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בצה"ל החליטו להכפיל את מספר הנשים הלוחמות. הסיבה לכך נובעת, בין השאר, מהמחסור בכוח אדם שנוצר ביחידות בשל קיצור שירות הגברים, כמו גם הצורך של הצבא בלוחמים שימלאו את השורות. כדי להתאים את הלוחמות לכך, יעברו החיילות בדיקות מוקדמות וגם יקבלו ליווי רפואי - לאחר שהתברר כי מלש"ביות (מועמדות לשירות) רבות לא מוכנות לעומס של תקופת ההכשרה.

לאחרונה הסתיים בזרוע היבשה מחקר מקיף שנעשה בקרב כלל לוחמות "קרקל", חיל התותחנים וחיל האיסוף הקרבי בין השנים 2013-2012. מהמחקר עולה כי 46% מהלוחמות נפצעו במהלך הכשרתן לעומת 25% בלבד מהלוחמים. 33% מהנשים שנבדקו נפצעו יותר מפעם אחת.

מדובר בפציעות שונות כמו קרעים, נקעים, כאבי ברכיים, כאבי גב ושברי מאמץ - שהיא אחת הנפוצות בקרב הנשים ו-8% מהלוחמות סבלו מבעיה זו לעומת 2% מהלוחמים. "רוב שברי המאמץ מופיעים בשבועות הרביעי עד השישי בהכשרה, ובעיקר בשבועות שטח ומלחמה", הסביר קצין המעורה בנושא ל"במחנה".

נשים לוחמות (ארכיון) (צילום: דו"צ)
כך יטפלו במתגייסות החדשות. ארכיון | צילום: דו"צ

כאבי ברכיים וקרעים

"ללוחמות צפיפות עצם נמוכה יחסית לגברים, ולכן יש להן ריבוי פציעות גדול יותר", הוסיף הקצין. "אחוז השומן של נשים גבוה ב־70% עד 100% ביחס לגברים ולכן הן איטיות מהם וצורכות יותר אנרגיה בפעילות. לעומת זאת מסת השריר שלהן נמוכה בכ־33% מהגברים ויכולת סחיבת המשקלים שלהן נמוכה יותר".

על פי ממצאי המחקר, שיעור הפציעות בקרב לוחמות "קרקל" עומד על כ־40% ובחיל התותחנים הוא מטפס לכ־70%. שכיחות כאבי הברכיים אצל הקרביות גבוהה פי שלושה בקרב לוחמות מאשר בקרב לוחמים, וגם קרעים ברצועות הברך מופיעים אצל נשים בשיעור גבוה יותר. הנשירה מהמסלול הצבאי מטעמים רפואיים אצל לוחמות כפול עד פי חמישה מהנשירה בקרב לוחמים.

כדי לצמצם את כמות הפציעות בקרב הנשים, החל מגיוס נובמבר כל לוחמת בצה"ל תחויב לעבור בדיקות רפואיות טרם גיוסה וכל לוחמת לעתיד תחויב לעבור בדיקת דם ולשלוח את התוצאות לצבא. עד כה רק אחרי הגיוס עברו הלוחמות בדיקות רפואיות. "ראינו במחקרים אמריקניים שככל שלחיילות יש כושר בסיסי טוב יותר, יש להן פחות פציעות", הוסיף הקצין.

צה"ל, במקביל, יפעל להתאמת אימוני הכושר והמזון לגופן של החיילות.

לפניות לכתב: MatanH@Ch2news.tv

הצטרפו לעמוד הפייסבוק של מתן חצרוני