במערכת הפוליטית התעורר זעם רב בעקבות הקלטות ברק שחשף שלשום רוני דניאל ב"אולפן שישי", בהן הוא האשים את השרים יעלון ושטייניץ - וגם את הרמטכ"ל לשעבר אשכנזי - בסיכול התקיפה באירן. יו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, ח"כ צחי הנגבי, אף הורה לבחון את שיקולי הצנזורה שאישרה את פרסום הדיונים בקבינט. מחבר הביוגרפיה של ברק, שהקליט את הדברים, מבהיר כי ההקלטות אינן סוף פסוק: "הצנזורה תיקנה הרבה דברים".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אילן כפיר, שראיין יחד עם דניאל דור את ברק עבור הספר "מלחמות חיי", סיפר לחדשות 2 Online כיצד נוצר הקשר: "כבר ב-1986 סימנו את ברק כמי שיהיה מועמד לראשות הממשלה תוך עשר שנים. התסריט לבסוף התגשם, ופרסמנו את הספר 'חייל מס' 1' עם בן כספית, שאחר כך הסתכסך עם ברק. לפני שנתיים פנה אלינו ברק ואמר שהחליט לחשוף את פרקי ההמשך בחייו – זמן קצר אחרי פרישתו מהפוליטיקה".

"הוא אמר שהיו לו התלבטויות, אבל הנושא בער בו וגם פרשת אשכנזי-הרפז. ישבנו איתו כמאה שעות, בקטעים של אירן הוא היה מאוד חד וממוקד – היה ברור לנו שיש לו עניין וחשיבות בתיאור הקטעים. יש לו משקעים וחשוב לו המקום ההיסטורי שלו", הוסיף כפיר.

הביוגרף העריך שמניע נוסף לפרסום הדברים הוא רצונו של ברק לחזור בעתיד לפוליטיקה: "הוא פוליטיקאי לשעבר ואולי גם לעתיד – אני חושב שה-DNA הפוליטי שלו עדיין חזק, הוא עדיין צעיר, רק בן 73. אין לי ספק שהשאיפות הפוליטיות שלו לא כבו למרות החיים העסקיים המוצלחים שלו".

"שטייניץ היה נטע זר בקבינט"

מאז פרסום ההקלטות רבים מתחו ביקורת על כך שהצנזורה אפשרה לחשוף את הדיונים בקבינט, אך כפיר הסביר כי חומרים נוספים לא נחשפו בהוראת הצנזורה וטען כי השיקולים היו מקצועיים. "הצנזורה היא גוף מקצועי, וחלק מהדברים פורסמו בכלי תקשורת זרים בקונטקסט זה או אחר ולכן הם הותרו. מה שפורסם בתקשורת הזרה הם לא יכולים למנוע. השיקול שלנו הוא של מקצועית ואחריות – הספר הוגש לצנזורה והיו תיקונים. הגוף בדק את החומר ואמר מה אפשר לפרסם. יש דברים שהזמן לא מאפשר עדיין את חשיפתם"

"הספר חושף את הקרביים של הקבינט - ברק מותח ביקורת על שטייניץ, שהיה נטע זר בתוך הפורום האינטימי הזה, שהיה ברובו הרמוני", הוסיף כפיר. "אין אהבה גדולה בינו לבין בוגי ושטייניץ, היו לו הערות על כך שבוגי דן איתו באופן רציני ואז תקף אותו בתקשורת. גם לשטייניץ הייתה ביקורת ויש ביניהם משקעים".

ספגו ביקורת בהקלטות. שטייניץ ויעלון (צילום: רויטרס)
ספגו ביקורת בהקלטות. שטייניץ ויעלון | צילום: רויטרס

לדברי הביוגרף, ברק לא מונע בהכרח מנקמה בחבריו השרים אלא מהרצון להעמיד דברים על דיוקם: "מבחינתו זה שישראל לא תקפה בסופו של דבר זו תחושה של החמצה, בכייה לדורות. לכן הוא נוקב בשמות של אנשים של אנשים ששינו את דעתם – הם יצרו מצב שבעוד כמה שנים אירן תהיה מדינה סף-גרעינית או גרעינית".

"מאוד חשוב לו המקום ההיסטורי שלו ומדובר בחלק חשוב בחיים שלו. הפרק כשר הביטחון הוא אחד החשובים בחייו, יחד עם סיירת מטכ"ל. כרמטכ"ל הוא לא הותיר חותם: הכישלון של צאלים רדף אותו וכמעט חיסל אותו", הוסיף.

הנגבי, ארכיון (צילום: Hadas Parush, פלאש 90, חדשות)
יבדוק את שיקולי הצנזורה | צילום: Hadas Parush, פלאש 90, חדשות

"הנושא השני שרותח בדמו זו פרשת אשכנזי-הרפז – ברור שהוא היה רוצה שהסיפור יסתיים אחרת. מרתיח אותו שיש נטייה לסגור את התיק". כפיר הודה כי הופתע מעוצמת התגובות לפרסום גם בעיתונות הזרה והסביר: "לברק חשוב להיות 'על הגלים' - הוא ממתין לגל הנכון כדי לחזור".

יו"ר ועדת חוץ וביטחון, חבר הכנסת צחי הנגבי מהליכוד, מסר בתגובה לדברי ברק: "אין לי השגות כלפי הפרסום. יש לי תהיה מה היו שיקולי הצנזורה שהתירה את הפרסום, ובדעתי לבדוק זאת".