ארמון הנציב, הבוקר (צילום: עמית ולדמן)
שוטרים כחלק מהשגרה. ארמון הנציב, היום | צילום: עמית ולדמן

חיים במציאות של פחד וחשש - ומסרבים להשלים עם חיים תחת מטרי אבנים ובקבוקי תבערה: תושבי השכונה הירושלמית ארמון הנציב, שגובלת במספר שכונות ערביות מהן מושלכים אבנים, בקבוקי תבערה וזיקוקים באופן יומיומי, מתקשים להתרגל למציאות של טרור אך מסרבים לתת לפחד להשתלט על חייהם. ראש הממשלה סייר היום בשכונה והצהיר: "המצב שקיים איננו מקובל עלינו ואנחנו מתכוונים לתת את הכלים גם לחיילים וגם לשוטרים כדי לפעול בתקיפות רבה מאוד".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

כמה ימים בלבד לאחר השלכת האבן שהובילה למותו של אלכסנדר לבלוביץ' ז"ל כשנסע בכביש בין השכונה לצור באהר הערבית הסמוכה, מספרים תושבים על מציאות החיים המורכבת במקום.

"זה לא חדש מה שקורה כאן, זה כל הזמן ככה", אומר יצחק, תושב השכונה, לחדשות 2 Online. מפחיד אותי לצאת לבנק, אבל אני אמשיך לנסוע גם בצירים הבעייתיים כי פשוט אין ברירה. אולי לפחות עכשיו המשטרה תתעורר".

כוחות משטרה בצור באחר, ארכיון (צילום: עמית ולדמן)
מאבטחים את האזור החוצץ בין השכונות | צילום: עמית ולדמן

הקירות והחלונות המפויחים של אחד הבתים ברחוב נקר, שעובר בלב השכונה, הם עדות לטרור הבלתי נפסק. הבית הזה ספג בשבועיים האחרונים לא פחות מ-17 בקבוקי תבערה. "כן, אנחנו צריכים להחליף חלונות כל כמה זמן", מספרת פיליס, אחת מתושבות הבניין שהפך למטרה נוחה למיידי הבקת"בים. "פחות משבועיים עם 17 בקת"בים, זיקוקים ואבנים. מה קורה פה?", תוהה שי, תושב השכונה.

חלונות מפויחים בבניין שספג אש (צילום: עמית ולדמן)
חלונות מפויחים בבניין שספג אש | צילום: עמית ולדמן



פאם, עולה חדשה מניו יורק המתגוררת בשכונה, לא מפחדת. "הכל בסדר, צריך להמשיך לחיות כאן כרגיל", היא מנסה להרגיע. "אני הולכת לבית כנסת, בעלי הולך לבית כנסת גם באמצע הלילה. אנחנו לא פוחדים מכלום. יש כאן צה"ל והרבה שוטרים. אין מה לפחד. שהם יפחדו".

לעומתה, רונית האחראית על ביטחון מוסדות החינוך בשכונה, מביעה דאגה מהמצב הנפיץ: "יש כאן 12 מוסדות חינוך, בתשעה מהם יש מאבטחים ובשלושה אין. יש כאן הרבה בעיות של אבטחה. לא רק בקת"בים ואבנים אלא גם גנבים ופורצים. הבעיה כאן מאוד מורכבת. השכונות הערביות והיהודיות מתערבבות אחת בשנייה וקשה מאוד לשמור כאן על הביטחון".

אורטל, אמא לילד בגן בשכונה, מספרת: "אני יודעת שאין כאן שומר וזה מסוכן. אמרנו לגננות ולמי שאפשר - אבל אין מה לעשות. אני מקווה שעכשיו יביאו אבטחה".

למצולמים אין קשר לנאמר (צילום: עמית ולדמן)
שגרה לצד מתח בארמון הנציב | צילום: עמית ולדמן



גם תושבי השכונה הערבית הסמוכה, ג'בל מוכבר, סובלים מיידויי האבנים והזיקוקים מאזור צור באהר. ג'אסון, אחת התושבות, מספרת: "אני עוברת שם כל יום, יש משוגעים שזורקים גם עליי אבנים, מה אפשר לעשות נגדם? שמו מחסומים ויש גם שוטרים שמסתובבים, אבל זה לא עוזר".

לא רק ארמון הנציב: יריות לעבר פסגת זאב תועדו

והמציאות הזו של חיים בפחד לא מאפיינת רק את ארמון הנציב. גם בפסגת זאב שבצפון העיר, תושבים חוששים לאחר שתיעדו יריות שנורו לעבר בתי השכונה, שמוקפת אף היא בשכונות ערביות.



"ביום שישי האחרון נורו יריות לכאן, היו כדורים תועים ואנשים נפגעו מזה", מספר רונן בראני, שהגיע לבקר קרובי משפחה בסוף השבוע ונדהם למשמע אוזניו. "יש תחושה בקרב התושבים פה שהירי הזה מבוצע במכוון בערבי חג ובערבי שישי. דווקא בשעות שהם יודעים שהיהודים סועדים כדי להפריע לשלווה"‎.

"פשוט הזדעזעתי", מוסיף בראני. "התושבים כבר רגילים לרעשים כאלה. קרובי משפחה שהיו אמורים לבוא לארץ חששו להגיע בעקבות הסרטון שמתעד את הירי והיו צריכים להרגיע אותם".

ביום שני הקרוב ייערך כינוס פגרה מיוחד בעקבות גל אירועי הטרור והשיתב בבתי הספר הכנסייתיים. על הבקשה לכינוס פגרה מיוחד של הכנסת חתמו סיעות יש עתיד, המחנה הציוני, מרצ והרשימה המשותפת.

במהלך סיורו בירושלים ובכביש 443 שמע נתניהו סקירות ביטחוניות והצהיר: "אנחנו משנים מדיניות. אנחנו הולכים לאמץ שינויים גם בהוראות פתיחה באש וגם בעונשי מינימום, החלת עונשי מינימום על מיידי בקבוקי תבערה ואבנים". ראש הממשלה הוסיף כי הקנסות לבני המשפחות של הקטינים שעוסקים בטרור יוגדלו. במהלך סיור בזירה בה נרצח אלכסנדר לבלוביץ' ז"ל הדגיש נתניהו: "האבן הזאת היא אבן אחת יותר מדי, אנחנו מכריזים מלחמה על זורקי האבנים, מיידי הבקבוקים והפורעים למיניהם".

על המאורעות בהר הבית אמר: "אנחנו בעד שמירה קפדנית על הסטטוס קוו בהר הבית, הסטטוס קוו מופר כל הזמן על ידי מסיתים, פורעים שמתבצרים בהר הבית, שמתנכלים למתפללים, או יותר נכון למבקרים יהודים. גם זה לא מקובל עלינו, גם בזה אנחנו מטפלים תוך כדי שיתוף והתדיינות עם ירדן, ולא רק איתה".