ימנע בזבוז תחמושת (ארכיון) (צילום: דו"צ)
אילוסטרציה | צילום: דו"צ

"לא באנו להתנגח בצה"ל, צריך להתייחס עניינית להמלצות הדוח" - כך אומרת היום (שלישי) לחדשות 2 Online חברת ועדת לוקר אסתר דומיניסיני, שהגיבה לביקורת החריפה שנשמעה בצמרת הצבא בעקבות פרסום המלצות הוועדה לבחינת תקציב הביטחון.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"לא תוקפים אף אחד", מבהירה דומיניסיני, שכיהנה בעבר כמנכ"לית הביטוח הלאומי. "הגשנו דוח ענייני. צה"ל צריך להתווכח, אך לא צריך לתקוף את חברי הוועדה. ישבו שם שני אנשים שהיו אלופים בצה"ל. הם לא יודעים מה היה בצבא? אלוף עמי שפרן לא יודע מה קורה שם? יוחנן לוקר לא יודע?".

לטענת דומיניסיני, כל חברי הוועדה חתומים על הדוח וכולם רואים בעין אחת את כל הכתוב בו. "כל גוף שמבקשים ממנו להתייעל יכול להביע את ההסתייגויות שלו", היא מציינת. "אנו מעריכים את אנשי הצבא, זה הכוח המגן של כולנו, אנו אזרחים בישראל. הדוח הזה הוא איזון הולם בין צורכי הצבא, לבין יכולות המשק לבין רמת הביטחון שמדינת ישראל תידרש לה".

גם פרופ' בן-ציון זילברפב, החבר בוועדה, יצא להגנת הדוח וטען כי מדובר בוועדה ציבורית, שמונתה על ידי ראש הממשלה בעצמו. "כל ביקורת היא לגיטימית", אומר פרופ' זילברפרב. "הדבר היחיד שעמד מולנו זוהי מחשבה על טובת צה"ל וטובת המדינה. השקענו בזה למעלה משנה של עבודה, אלה המסקנות שהגענו אליהן ואלה ההמלצות. אנו סבורים שזו עבודה מקצועית וטובה, אך אפשר לחלוק עליהן".

מה יעלה בגורלו של דוח לוקר? (צילום: פלאש 90/ צלם: עמוס בן גרשום)
לוקר מגיש את המלצות הוועדה לרה"מ | צילום: פלאש 90/ צלם: עמוס בן גרשום

בנט: "להביא את המלצות הוועדה להצבעה בהקדם האפשרי"

מלבד חברי הוועדה, גם שר החינוך נפתלי בנט צידד במסקנות הדוח. "דוח לוקר הוא דוח אמיץ לצבא אמיץ", ציין בנט. "הדוח מביא איתו בשורה חברתית, ביטחונית וכלכלית. הדוח מבדל בין לוחמים לכאלו שאינם, בין פצועי קרב לבין נפגעי תאונות דרכים בחופשות, הוא מייעל ומצמצם את המטות והמפקדות, ומפנה את כל המשאבים למטרה העליונה של צה"ל: ניצחון על אויבינו".

בנט קרא להביא את המלצות הדוח לדיון ולצבעה בהקדם האפשרי. "הדוח מאזן בין צרכי הקיום של ישראל לבין איכות החברה בה. אסור שהדוח יילך בדרכם של דוחות ברודט, גורן ובן-בסט שלא יושמו. אסור לנו לפספס הזדמנות היסטורית זו. עם ישראל רק ירוויח מכך".

חיילים צוק איתן (צילום: רויטרס, חדשות)
"עומדים מאחורי ההמלצות" | צילום: רויטרס, חדשות

מנגד, אומר קצין בכיר בצה"ל לחדשות 2 Online: "לוקר ולא אף אחד מאנשיו לא מכירים את תמונת המודיעין ומול מה צה"ל מתמודד. איך הוא יכול לקבוע את הדברים שהוא קובע? על סמך מה? אם תהיה מלחמה ויכבשו את הגליל, למי יבואו בטענות? ללוקר או לצה"ל?".

"לוקר לא ישב עם הרמטכ"ל או עם ראש אכ"א, לא התייעץ, לא שאל", מוסיף הקצין. "הוא נפגש בעבר עם גנץ, אבל מאז התחלף רמטכ"ל. מה הבעיה שלו לנהל שיח? הוועדה הזאת פופוליסטית ומנותקת. למשל בנגדים, הגיל הממוצע בפרישה במשטרה לנגדים הוא 52, אתה יוצא עם פנסיה. בתכנית שלנו גיל פרישה לנגדים הוא גם 52. על פי לוקר הם יפרשו בלי פנסיה. טבח או אפסנאי ייצא במשטרה עם פנסיה, והנגדים פה לא. למה שיבואו לצה"ל? לוקר מדבר על דברים שהוא לא מבין בהם או לא יודע ואנחנו פשוט המומים".

קיצור שירות החובה לשנתיים, הפנסיה המוקדמת תומר למענק

לפי המלצות ועדת לוקר, בסיס תקציב הביטחון יוגדל לשיא של 59 מיליארד שקלים לכל אחת מחמש השנים הקרובות, גיל הפרישה מצה"ל יוקדם ל-42 והפנסיה המוקדמת תומר במענק, וכן שירות החובה לחיילים יקוצר לשנתיים.

בנוסף ממליצה הוועדה על שורת צעדים לחיסכון והתייעלות בצבא שיאפשרו לדעתה לצה"ל לחסוך כ-10 מיליארד שקל בחמש השנים הקרובות כסף שיופנה להתעצמות ובניית יכולות. המלצות נוספות של הוועדה כוללות צמצום סד"כ המילואים, שינוי מודל הפנסיה לפינוי מקורות להתעצמות, מיקור חוץ ואזרוח משימות כדי לשפר את הביצועים ולאפשר לצה"ל להתמקד בנושאי הליבה.

לפניות לכתב: MatanH@Ch2news.tv

הצטרפו לעמוד הפייסבוק של מתן חצרוני