בתום חודשים של מאבק ורגע לפני הגשת ערעור נוסף לבג"ץ, השתלטו הלילה (שלישי) כוחות גדולים של יס"מ ומג"ב על בתי דריינוף בבית אל. עימותים התפתחו בין מאות המתיישבים שהתבצרו במקום לבין כוחות הביטחון הרבים שהגיעו למתחם, כ-50 מהם עוכבו על ידי המשטרה לאחר שהתפרעו. במקביל הגיעו הלילה עשרות משפחות להתנחלות שא-נור שפונתה לפני עשור במהלך ההתנתקות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מדובר בשני מבנים המיועדים להריסה, שהליך הסדרתם לא הושלם עד כה. בשל כך פסק בג"ץ לפני ימים אחדים כי יש להרוס את המבנים, אולם זמן קצר לאחר מכן ובאישור שר הביטחון, השלים המנהל האזרחי את הליך הטאבו שלהם. בעזרת האישורים הללו קיוו ראשי המתנחלים וראש מועצת בית אל כי בג"ץ יבטל את הפסיקה, אך התקוות הללו נגוזו לפנות בוקר.

למצולמים אין קשר לנאמר (צילום: סוכנות תצפית)
בית אל, הבוקר | צילום: סוכנות תצפית

כבר בשעות הערב המאוחרות התקבלו דיווחים על תזוזה של כוחות גדולים של משטרה לכיוון בית אל, ראשי היישוב העריכו תחילה כי בעקבות ההתפתחויות האחרונות, לא יתבצע פינוי. למרות זאת במקום התבצרו מאות תושבים מהאזור, שהמתינו להגעת הכוחות והתעמתו איתם.

מדובר צה"ל נמסר כי "בהתאם לפסיקת בג"ץ, ובמטרה להיערך לפינוי והריסת שלדי מבני 'דריינוף' ביישוב בית אל, הוחלט הלילה למקם כוח משמר הגבול במתחם המבנים. על מנת למנוע התבצרות במתחם המבנים, להקטין את החיכוך והאלימות באזור וכדי לאפשר את השלמתו של המהלך המתוכנן, הוצב כוח משמר הגבול במתחם. כוחות הביטחון יפעלו לשמירה על החוק והסדר במתחם וערוכים למימוש הנחיות הדרג המדיני".

פינוי בתים בבית אל (צילום: הלל מאיר, סוכנות צפית)
בית אל, הבוקר | צילום: הלל מאיר, סוכנות צפית

גורם ביטחני בכיר הסביר את המהלך: "מאחר ובניית 24 יחידות דיור במקום אושרה בשבוע שעבר על ידי המנהל האזרחי, ובעקבות פניית תושבים בעתירה לבג"ץ בנושא כדי למנוע את ההריסה, ההריסה תבוצע במידה ובג"צ יורה על כך. אנחנו עדיין בתוך הליך משפטי".

פינוי מתנחלים בבית אל, ארכיון (צילום: סוכנות תצפית)
הפינוי, הלילה | צילום: סוכנות תצפית

שר הקליטה זאב אלקין (ליכוד) גינה את הפינוי הלילי של המתיישבים במקום. "אני קורא לשר הביטחון להשקיע מאמצים לא בפינוי מתיישבים אלא בהשלמת תהליך האישורים לבנייני דריינוף וקידום שכונת מגורים חדשה בהתאם להסכם האולפנה".

עוד הוסיף אלקין, "אין אבסורד יותר גדול מאשר להרוס בניינים שדקה אחרי זה יהיה אפשר לבנותם מחדש. בימים שאנחנו מציינים בכאב רב את אסון הגירוש מגוש קטיף וצפון שומרון הגיעה עת לבנות ולא עת להרוס!״.

ח"כ בצלאל סמוטריץ' (הבית היהודי) מתח ביקורת חריפה על המהלך. "מדובר בצעד חמור מאוד של שר הביטחון שבראש ובראשונה יוצר משבר אמון בתוך הקואליציה. הדברים עומדים בניגוד מוחלט להבטחה של שר הביטחון לשרת המשפטים שקד, לפיה הבניינים לא יהרסו לפני הכרעה בבג"ץ", אמר סמוטריץ' והוסיף: "מחר נשקול את צעדי התגובה של הבית היהודי בתוך הקואליציה".

"באנו לחזור הביתה", המתבצרים בשא-נור (צילום: עופר חדד)
שא-נור, הלילה | צילום: עופר חדד

מאות חזרו ליישוב שאנור

מוקד נוסף של מתיחות הלילה הוא היישוב שא-נור בצפון השומרון, שפונה במהלך ההתנתקות לפני עשור ואסור לכניסת ישראלים. כ-250 בני אדם, בהם משפחות שפונו מהמקום ומחומש שבו לשטח היישוב במבצע חשאי שיצא מהיישוב קדומים לפנות בוקר.

שיירה שכללה אוטובוס וכמה עשרות כלי רכב, ובהם בני נוער רבים ומשפחות עם ילדים הגיעו למקום, הם התמקמו במצודה העתיקה שביישוב. לפנות בוקר הגיעו למקום גם כוחות ראשונים של משטרה, אך לא נרשמו עימותים בין הצדדים. בין המשתתפים באירוע גם ח"כ סמוטריץ' וח"כ לשעבר אריה אלדד.