ארכיון (צילום: פלאש 90)
אנשי קבע הוחזרו לשירות | צילום: פלאש 90

על רקע פיטוריהם הצפויים של מאות אנשי קבע, נראה כי יש כשלים בדרך בה הצבא מסיים את שירותם של האלפים שכבר פוטרו. שני אנשי קבע שפוטרו כחלק מתכנית הצמצומים תר"ש עוז הוחזרו באופן חריג לשירות בשבועות האחרונים, לאור החלטה של ועדת הערר לפי חוק שירות הקבע בצה"ל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בעבר היו קולות לבטל את הוועדה, ולאפשר למשרתי הקבע לפנות לבית הדין לעבודה. למעשה, הוועדה היא המגן המשפטי היחיד שיש למשרתי הקבע המפוטרים. עם זאת יש לציין כי היא התערבה רק במקרים בודדים ונדירים מתוך אלפי מפוטרים.

אחד ממשרתי הקבע הוא הנדסאי ששימש כטכנאי אווירונאוטיקה. הוא שוחרר משירות ב-2013, לאור חוות דעת והחלטת מפקדיו. חברי הוועדה קבעו כי "הפגם בהליכי שחרורו של העורר הינו חמור. ההחלטה לשחרר את העורר נולדה עוד בטרם החלו לדון במועמדים לשחרור בעילה של צמצום הכוחות".

בוועדה מתחו ביקורת נוקבת גם על ראשת אכ"א דאז אלוף אורנה ברביבאי: "על הנמקת ראשת אכ"א, חבל להכביד במילים. זו הנמקה בת שלוש שורות: 'לאחר שעיינה בחומר בכובד ראש החליטה על המשך התהליך לשחרורו מצה"ל'".

"החלטת הגורם המוסמך לוקה בחסר, החלטת ראשת אכ"א הדוחה את הערר היא פגומה עוד יותר. סתמית וחסרת הנמקה", הוסיפו חברי הוועדה, שקבעו כי הייתה פגיעה בזכויות של איש הקבע וכי ההליך הפגום גרם לו לעוול. "מדובר בהפרה חמורה של הוראת הפ"ע, שנגרמה עקב אי קיום הוראותיה". בין היתר, הוחלט כי על הצבא לקלוט אותו מחדש, ולשלם לו 10 אלף שקלים שכר טרחת עורך דין.

אין תמונה
עו"ד שלמה ציפורי

איש הקבע השני גם הוחזר לשירות, והוועדה הורתה לצה"ל להחזיר לו 20 אלף שקלים הוצאות עורך דין. בעניינו נטען כי החלטת השחרור של העורר לוקה בחוסר והתקבלה תוך הפרת זכות השימוע. "סביר להניח כי מימוש זכות הטיעון המקרה זה, תוך ליבון שאר העובדות שהוכחו בפניו היו מביאים את הגורם המוסמך להחלטה שונה".

גם כאן מצאו אנשי הוועדה כי הפגמים בעבודת המיון הם חמורים וגרמו לעוול גדול וכי ההליכים בתיק נמשכו זמן ממושך בשל הזמן הרב שלקח לצבט לתת את תשובותיה, וכן לאחר שהצעות פשרה מטעם הוועדה נדחו פעמיים.

בין היתר, חברי הוועדה אמרו כי מצאו שינויי גרסאות בקרב המפקדים של איש הקבע שנתנו תצהירים. "טוב יעשה אם ימוצה עניין ריבוי הגרסאות, שחלקן סותרות, שהובאו בפנינו, גם לאור רוח צה"ל וערך האמינות".

אין תמונה
עו"ד שלמה רכבי

עורכי הדין שלמה רכבי ושלמה צפורי, שייצגו של שני משרתי הקבע שהוחזרו לשירות, מסרו בתגובה כי "מדובר בתקדים חשוב לכלל משרתי הקבע בצה"ל, שחלקם כבר נואשו במאבקם למול המערכת הצבאית ומנסיונם לכפות על מפקדיהם הליך שחרור הוגן ושקוף, התואם את פקודות הצבא".

לדבריהם, "יש להצטער על כך שצה"ל כפה על לקוחותינו לנהל הליך משפטי ממושך, על אף שוועדת הערר המליצה לצה"ל, פעם אחר פעם, לבחון מחדש החלטתו לאור הפגמים הרבים שנפלו בהליך השחרור. יש לקוות כי צה"ל יישם לא רק את החלטות הוועדה, אלא גם את המלצותיה המערכתיות וישפר, לעתיד לבוא, את הליכי המיון, במיוחד בשים לב לגל הקיצוצים שנכפה על צה"ל ושיחייב את המערכת הצבאית לסיים את שירותם של אלפי משרתי קבע נוספים".