מתגייסים טריים בבקו"ם. ארכיון (צילום: Yossi Zeliger/FLASH90, חדשות)
5% משתמשים בכסף למטרות נישואים. אילוסטרצ | צילום: Yossi Zeliger/FLASH90, חדשות

המשוחררים משקיעים בהשכלה גבוהה: כ-70% מהחיילים המשוחררים משתמשים בכספי הפיקדון לצורך לימודים - כך מפרסם היום (חמישי) העיתון "במחנה".

מדובר בנתונים חדשים של היחידה להכוונת חיילים משוחררים במשרד הביטחון, הנוגעים למאות אלפי חיילים שהשתחררו משירות צבאי בשנתיים האחרונות. בנוסף, לא פחות מ־17% מהמשוחררים בוחרים שלא לנצל את כספי הפיקדון תוך חמש שנים, וממתינים כדי לקבל את הסכום במזומן.

5% משתמשים בו למטרות נישואים, כ-2% להכשרה מקצועית ו-2% נוספים מנצלים אותו לפתיחת עסק. פחות מאחוז אחד מהמשוחררים מנצל את הכסף לקניית דירה.

"כל אלו שמחליטים למשוך את הכסף במזומן הם ככל הנראה משכבות אוכלוסייה יותר גבוהות שמצליחים להסתדר בלי כספי הפיקדון", אמרה חמדה מרק, ראש היחידה להכוונת חיילים משוחררים. ההתפלחות להוצאות הפיקדון מראה שחיילים מוציאים את הכסף בדיוק לפי מה שחשב המחוקק".

המפקדים ניסו לטייח? אילוסטרציה (צילום: פלאש 90 - פייר תורג'מן, חדשות)
סכום הפיקדון והמענק הוכפל בשלוש | צילום: פלאש 90 - פייר תורג'מן, חדשות

הלוחמים מקבלים את הסכומים הגבוהים ביותר

את הפיקדון יכול חייל משוחרר לנצל תוך חמש שנים ללימודים, הכשרה מקצועית, הקמת עסק, נישואים ורכישת דירה ובקרוב גם לרישיון נהיגה ברכב. מערכת הפיקדונות מבוססת על 640 סניפי הבנקים של הפועלים ולאומי הפורסים ברחבי הארץ. "המטרה בריבוי הסניפים היא שכל אחד בעיר ובכפר שלו יכול לגשת ולטפל בכספו, בלי צורך לנסוע ובכפר שלו יכול לגשת ולטפל בכספו, בלי צורך לנסוע רחוק", הסבירה מרק.

ההסכם הקיים עם הבנקים יסתיים באוקטובר 2015 ובקרן נערכים למכרז חדש בו יתמודדו יתר הבנקים, במסגרתו ינסו להנגיש באמצעים דיגיטליים את הדרך לעקוב אחרי הפיקדון. בארבע השנים האחרונות גובה המענק הוכפל, לאחר שבכל שנה נוספו 100 מיליון ש"ח לתקציב. כך שהחייל המשוחרר זוכה לזריקת מרץ גדולה יותר לפתיחת החיים האזרחיים.

"האוצר לא פגע בעשרים השנים האחרונות בתקציב החיילים המשוחררים אלא להפך, הוא הגדיל את התקציב ב־25 אחוז", ציינה מרק. תוך שלוש שנים נוצרה צמיחה של כמעט פי שניים בגובה המענק והפיקדון.

בממוצע, בשנת 2012 חייל משוחרר קיבל בגין כל חודש שירות בצה"ל 148 שקלים למענק ו־572 שקלים לפיקדון - כך שבכל חודש בנוסף למשכורת הצבאית שלו נחסכו עבורו 720 שקלים. זאת כאשר בשנת 2015 בגין כל חודש שירות בצה"ל קיבל החייל המשוחרר 341 שקלים למענק ו־824 שקלים לפיקדון - כך שבכל חודש בנוסף למשכורתו הצבאית נחסכו עבורו 1,166 שקלים. ישנו הבדל בגובה הסכום שמקבלים לוחמים, תומכי לחימה וחיילים עורפיים, כאשר הראשונים מקבלים את הסכום הגבוה ביותר.

לפניות לכתב: MatanH@Ch2news.tv

הצטרפו לעמוד הפייסבוק של מתן חצרוני