גילי בסון מרצה בפני החיילים (צילום: יובל חץ)
גילי בסון מרצה בפני החיילים | צילום: יובל חץ

"הם שאלו על הכל, לא היו מובכים ואני שמחתי לענות". גילי בסון (30), טרנסג'נדרית מאזור המרכז, הוזמנה להרצות פעמיים בפני חיילי חיל הים כדי לחלוק עמם את סיפור חייה. ההרצאה הראשונה התקיימה לפני כחודשיים בפני חיילי פלגת הדבורות של חיל הים באשדוד וההרצאה השנייה התקיימה אתמול (שלישי) בפני חניכי קורס החובלים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מדובר ביוזמה של סא"ל במילואים יובל חץ, קצין חיל הים, שהתבקש על ידי מפקדים ביחידה לארגן הרצאות בנושא קהילת הלהט"ב. למפגש הראשון שהתקיים לפני כחודשיים במרכז הגאה בגן מאיר בתל אביב הוא הזמין בין היתר את בסון ואת אור בן אוליאל, ששירת בעבר כלוחם בחיל הים.

בסון פתחה את ההרצאה בשיר "You Make Me Feel Like) A Natural Woman" ולאחר מכן סיפרה על חייה וענתה על השאלות הרבות של החיילים. "אני נורא מעניינת, לכן הדתיים או אף אחד אחר לא יצא", היא מספרת לחדשות 2 Online.

"לא היה דבר שהם לא שאלו" (צילום: יובל חץ)
"לא היה דבר שהם לא שאלו" | צילום: יובל חץ

"לא היה דבר שהם לא שאלו"

"כנראה שהסיפור שלי מספיק מרתק ועניין אותם", הוסיפה. "הפתיע אותי שהבנים לא הפסיקו לשאול שאלות. הם שאלו על חיי המין שלי, לא היה שום דבר שלא שאלו וגם הפצרתי בהם שלא יהיו פוליטיקלי קורקט".

בין היתר התעניינו החיילים גם בניתוח שעברה ובסון אף סיפרה על ההחלטה המשותפת עם צה"ל שלא לשרת בצבא. "זו הייתה תקופה בסוף התיכון שכבר התחלתי להופיע בדראג בפורום בבאר שבע", סיפרה. "השיער היה ארוך והרגשתי שאם אתגייס לצבא גם אכנס בחזרה לארון. הקב"נית הסכימה איתי".

"אני רואה שהצבא מושיט יד לכולם, מתוך שני אינטרסים: כדי שהחיילים ירגישו בנוח ושהצבא ירוויח יותר כוח אדם", היא אומרת. "אני חושבת שיש יותר מודעות היום לטרנסג'נדרים, אבל עדיין יש תפיסות קדומות וסטיגמות והמדינה מקשה על טרנסג'נדרים".

"לא רציתי להרגיש שונה" (צילום: יובל חץ)
"לא רציתי להרגיש שונה" | צילום: יובל חץ

"לא רציתי להרגיש שונה"

ביחד עם בסון הרצה בפני החיילים גם אור בן אוליאל (26) שסיים את שירותו בחיל הים בפלגה שמולה דיבר לפני כחמש שנים. תחילה, כך סיפר, חשש להופיע מול חיילים ולספר על שירותו הצבאי כהומו בארון, אבל לבסוף החליט שהמטרה - העלאת המודעות - חשובה יותר.

"בשתי ההרצאות היו המון שאלות", סיפר. "הרגשתי הערכה ושייכות, שאני חלק מקבוצה קרובה ולא מרצה מול קהל. בזמן השירות הצבאי שלי לא יצאתי מהארון מכמה סיבות. לא הייתי האדם השלם והבטוח שאני היום. באותה תקופה ובסביבה של לוחמים אני לא חושב שזה היה המקום להיות שונה. לא רציתי להרגיש שונה כי מי שמרגיש שונה הוא זה שמבדיל את עצמו מאחרים".

סא"ל במילואים יובל חץ (צילום: יובל חץ)
סא"ל במילואים יובל חץ | צילום: יובל חץ

"אני חושב שהיום יש יותר פתיחות, יותר סובלנות, החברה מקבלת יותר ושופטת פחות", הוא אומר. "אני מקווה שהצלחתי להעביר מסר חשוב לחיילים ולמפקדי העתיד כדי שכל אדם ירגיש שהוא שייך ולא משנה מה נטיותיו המיניות".

סא"ל במילואים חץ, הומוסקסואל, נשא גם הוא דברים בפני חיילים וארגן את ההרצאות במסגרת יום "חינוך לקבלת השונה" ולאור בקשה מהבסיס באשדוד. הוא אף קיבל תעודת הערכה על ארגון האירוע. "המטרה הייתה להכיר את השונה והיה חשוב לי להעביר להם, בתור מפקדים לעתיד, את המסר איך להתמודד ולקבל חיילים להט"בים", אמר.

בסון, אוליאל וחץ הביעו תקווה כי לא מדובר בפעם האחרונה שבה יזומנו לדבר בפני חיילים אלא בתחילתו של נוהג קבוע, ולא רק בחיל הים אלא גם בשאר אגפי הצבא. הפתיחות שעליה סיפרו השלושה כנראה סייעה גם לכך שכיום משרת בצה"ל קצין טרנסג'נדר מחוץ לארון.

לפניות לכתב: MatanH@Ch2news.tv

הצטרפו לעמוד הפייסבוק של מתן חצרוני