"חצר הכושר" של צה"ל (צילום: דובר צה"ל)
"חצר הכושר" של צה"ל | צילום: דובר צה"ל

מחקרים שנערכו בצה"ל הראו כי אימוני הכושר הגופני התמקדו יותר מדי בריצות ארוכות טווח ולא שמו מספיק דגש על כוח פיזי. אחרי שגם בדיקות הראו כי במוצבים השונים לא מתבצעים אימוני כושר באופן סדיר, הוחלט בצבא לנקוט יוזמה. הפתרון: "חצרות כושר" -מתקנים חדשים שיוצבו בעשרות מוצבים ובסיסים.

רוב הזמן לוחמי צה"ל נמצאים בתעסוקה מבצעית ושם אין להם, לפי בדיקת הצבא, תנאים מספיקים לשמור ולשפר את הכושר.

במספר מוצבים יש אמנם חדרי כושר שמומנו מתרומות, אך מרביתם מיושנים מאוד וחלק מהמכשירים לא עובדים. עד כה הוצבו שתי חצרות כאלה ביחידת אגוז ובבית הספר לכושר קרבי כפיילוט שבהמשך יורחב.

"השקענו הרבה מאוד בריצה למרחקים ארוכים, שאין לה באמת צורך בשדה הקרב", מסביר רס"ן ירון מייסטר, ראש מדור ארגון במחלקת כושר קרבי. "אין צורך לרוץ חצי מרתון בשדה הקרב. המשקל שאותו חיילים נושאים עלה במהלך השנים וצריך לחזק בעיקר את כוח הרגליים והגב אצל החיילים, כדי שיוכלו לעמוד בעומסים".

המטרה: לשפר את הכוח הפיזי
המטרה: לשפר את הכוח הפיזי | צילום:

"ברוב המוצבים יש תנאים מינימליים לאימון"

המתקן החדש יוצב בחוץ, אך יכוסה בצלייה ולמעט הצבתו במוצבים המטרה היא להכניסו גם לבסיסי ההכשרות. "זו חלק מהמגמה שלנו לחזק את נושא שמירת הכשירות בתעסוקה המבצעית", הוסיף רס"ן מייסטר. "ברוב המוצבים יש תנאים מינימליים בלבד לאימון".

בעבר יצא לפועל פרויקט מכולת כושר ניידת לגדודים, אך רובן התבלו ונותרו רק בודדות.

המתקן החדש מוגן מפני חלודה ומים ואמור להחזיק זמן רב. ניתן למצוא משושה במרכז ועליו מתקני מתח (עם רצועות), מקבילים, מדרגות בשלושה שלבים לעבודה על כוח, "פטריות" לשיווי משקל ומתקן סקוואט לעבודה על שרירי הרגליים והגב.

כ-40 חיילים וחיילות יכולים להתאמן במתקן בו זמנית, כשצה"ל יאפשר להתאמן עליו עם מדים וציוד, וגם עם בגדי ספורט.

בין היתר, בוחנים במחלקת הכושר הקרבי אמצעים נוספים, כמו למשל ארגז פלוגתי שבתוכו ציוד בסיסי לאימון מחלקה (כדורי כוח, רצועות כוח והתנגדות, גלילים ועוד אביזרים), וכן ארגז מתח מתקפל שניתן יהיה לפתוח בשטח.