חייל, חיילים (צילום: חדשות 2)
אילוסטרציה | צילום: חדשות 2

מכתב הסרבנות של יוצאי יחידת המודיעין 8200 ממשיך לעורר סערה: יושב ראש האופוזיציה יצחק (בוז'י) הרצוג, רב סרן במילואים ביחידה, מתח היום (שבת) ביקורת על הכרזתם של 43 קציני וחיילי מילואים כי יסרבו להמשיך "לשמש כלי להעמקת השלטון הצבאי בשטחים". הרצוג כתב בדף הפייסבוק שלו: "אני מתנגד לסרבנות וסולד ממנה בכל מאודי. היחידה הזו ופעולותיה חיוניות לא רק לזמן מלחמה אלא דווקא ובעיקר לשלום".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הוא הוסיף והסביר כי "כשמדברים על הסדר מדיני וקביעת גבולות מדברים על תחנות התראה ויכולות מודיעיניות כדי לאתר ולבלום את הכוחות הקיצוניים שיעשו הכל כדי לחבל בשלום".

יו"ר העבודה הדגיש את החשיבות בדיווח על טעויות, אך קבע כי סרבנות אינה הדרך. "אני לא אומר שאין טעויות. בהחלט ייתכנו כאלה וההיסטוריה הצבאית של ישראל רצופה בהן, אבל יש דרכים כיצד להתלונן וכיצד להביא את הטענות לבירור ולדיון", כתב. "אני גם חושב שיש דרכים לשנות ובוודאי כשיש תחושה של עוול שנעשה במקום כזה או אחר. אבל לא בעידוד וקריאה לסרבנות או בפרסום עולמי מזיק שאת מחירו נשלם אנחנו, אזרחי ישראל".

"מלחמה בטרור היא עבודת נמלים קשה ומורכבת"

בתחילת דבריו כתב הרצוג: "גילוי נאות, אני רב סרן ביחידה 8200 ומלווה אותה עשרות בשנים. אני אוהב את היחידה חייליה ומפקדיה. תרומתה לביטחון ישראל ואזרחיה ואף מעבר לכך היא עצומה. אלפי אלפים מאזרחי ישראל חבים לה את חייהם. מלחמה בטרור היא עבודת נמלים קשה ומורכבת שמחייבת את מיטב המוחות".

"טעינו במודיעין". הרצוג (צילום: Miriam Alster/FLASH90)
"יש דרכים אחרות לשנות". הרצוג | צילום: Miriam Alster/FLASH90

אתמול פורסם כי 43 קצינים וחיילי מילואים ביחידת המודיעין שלחו מכתב לראש הממשלה נתניהו, לרמטכ"ל גנץ ולראש אמ"ן כוכבי ובו הצהירו כי יסרבו "לקחת חלק בפעולות נגד פלסטינים".

"אנו מסרבים להמשיך ולהיות כלי להעמקת השלטון הצבאי בשטחים הכבושים", כתבו החיילים במכתבם. "במהלך השירות הצבאי למדנו כי המודיעין הוא חלק בלתי נפרד מהשליטה הצבאית בשטחים, והמידע שנאסף ונאגר פוגע בחפים מפשע ומשמש לרדיפת פוליטית וליצירת פירוד בחברה הפלסטינית".

הרמטכ"ל אביב כוכבי (צילום: פלאש 90, חדשות)
ראש אמ"ן אלוף אביב כוכבי | צילום: פלאש 90, חדשות

החיילים קובלים על כך שהאוכלוסייה הפלסטינית חשופה לאמצעי ריגול ומעקב של המודיעין הישראלי ללא שום פיקוח. "בניגוד לאזרחים ישראלים או אזרחי מדינות אחרות, אין פיקוח על שיטות האיסוף, המעקב והשימוש במידע המודיעיני ביחס לפלסטינים - בין אם הם מעורבים באלימות ובין אם לא".

"קיימת תפיסה שהשירות בחיל המודיעין נטול דילמות מוסריות ותורם אך ורק לצמצום האלימות והפגיעה בחפים מפשע", כתבו במכתב, "אולם במהלך השירות הצבאי למדנו כי המודיעין הוא חלק בלתי נפרד מהשליטה הצבאית בשטחים".