החשש העיקרי - מנהרות הטרור (צילום: דובר צה"ל)
מנהרה שנחשפה בעזה במבצע צוק איתן | צילום: דובר צה"ל

כשברקע איום המנהרות שנחשף בעוצמתו ב"צוק איתן", צה"ל החל בתקופה האחרונה לבצע פעולות בגבול לבנון, שמטרתן חיפוש ואיתור מנהרות שייתכן ונחפרו לכיוון ישראל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בצבא אמנם לא מפרטים אודות הפעולות, אבל מציינים כי הם פועלים עם יחידות ובאמצעים חדשים, שלא נוסו בגזרה הזאת קודם לכן. כך, בחודשים האחרונים הושקעו 30 מיליון שקלים באמצעים טכנולוגיים לצורך איתור המנהרות בגבול הצפוני.

חלק מהפעולות האלו מגיעות בעקבות פניות של תושבי היישובים הסמוכים לגבול, שמדווחים על מבנים חדשים שצצו וקולות ששמעו באזור מגוריהם. בכל הפעולות שביצע הצבא לא נמצאו עדויות לקיומן של מנהרות חדשות בגבול הצפון, אך למרות זאת האפשרות שמנהרות קיימות בשטח לא נשללת והצבא ממשיך בפעולות החיפוש בשטח.

תושבי הצפון: "שומעים רעשים של חפירות"

במהלך מבצע צוק איתן, כשכוחות צה"ל פעלו נגד מנהרות הטרור של חמאס מעזה, התלוננו תושבי הצפון כי הם חוששים שהיישובים שלהם הופכים גם כן למטרות עבור מנהרות טרור, הפעם של חיזבאללה. "אני גרה בבית שהכי קרוב לגבול, מהחלון שלי רואים את כל מה שקורה בצד השני, בלבנון - ומה שאני רואה מפחיד ומדאיג מאוד", סיפרה לפני חודש תושבת המושב זרעית לחדשות 2 Online. "אני רואה שם מערבלי בטון שעובדים בהיחבא, ומרגישה כבר למעלה משנתיים רעשים של חפירות. כל הבית שלי זז ורועד, וזה מאוד מחשיד".

"אני בטוח שיש כאלה מנהרות. ממש מולנו מעבר לגבול נמצא הכפר הלבנוני יארון שהפך לעוין מאז מלחמת לבנון השנייה. הם יכולים לחפור מנהרה עד הקיבוץ, הם מרוחקים רק 150 מטר מאיתנו - אבל למרות הכל יש בקרב התושבים תחושת ביטחון והנהלים כאן מאוד ברורים", ציין במהלך הקיץ גבי, תושב היישוב ברעם.

בשבוע שעבר התייחס מפקד חטיבת חירם 769 לאיום עליו מדברים התושבים בשיחה עם חדשות 2 ואמר: "אופציית המנהרות מטרידה אותי, כמו עוד אחת מהאופציות הנוספות שיכולות להיות פה. כל בר דעת צריך לשים את עיניו בראשו ולהסתכל דרומה, לעבר עזה, ולהגיד אם שם יש מנהרות אז פה, קל וחומר שיש אופציה כזאת".