משרד הביטחון וה-MDA (מנהלת ההגנה מטילים בליסטיים של ארה"ב) ביצעו הבוקר (שלישי) יירוט ראשון מלא של מערכת "חץ 2", מול טיל מטרה אמיתי שדימה טיל בליסטי אירני דוגמת השיהאב. אזרחים באזור אשדוד היו עדים לניסוי הזה, וחלקם אף תיעדו את השובל שהותיר ה"חץ 2" אחריו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"מכיוון דרום העיר אשדוד הגיחה לעבר השמיים עלומת אור חזקה אשר שעטה לכיוון העננים במהירות גבוהה וכעבור מספר שניות נעלמה והותירה שובל לבן", סיפר תושב אשדוד על שראה. "לא הרבה הבחינו בכך לדעתי ולכן לא נוצרה בהלה". 

"הניסוי נועד לבחון את יכולות המערכת בגרסתה החדשה, כנגד איומים עתידיים", הסבירו במשרד הביטחון. "המיירט שוגר על פי התכנית וביצע את שלבי הטיסה שתוכננו. המידע הרב שנאסף בניסוי מנותח על ידי המהנדסים".

מכיוון שמדובר ביירוט בגובה רב במיוחד, יעברו עוד כמה ימים זמן לנתח את כל הנתונים ולקבוע האם טיל החץ הצליח ליירוט את טיל המטרה או לא, ולמעשה - האם הניסוי הצליח ובאיזו מידה. בשלב זה ניתן לקבוע כי כל מערכות השידור והמעקב של המערכת פעלו כמתוכנן.

כישלון או הצלחה? הניסוי הבוקר בטיל החץ (צילום: רן אבידור)
הניסוי, הבוקר | צילום: רן אבידור

הגנה רב שכבתית

מערכת "חץ 2" היא אחת השכבות העליונות בתפיסת ההגנה האקטיבית של מדינת ישראל הכוללת מספר פתרונות טכנולוגיים כנגד איומים שונים - מ"כיפת ברזל" בשכבה הנמוכה, "שרביט קסמים" לשכבת הביניים, "חץ 2" לשכבה גבוהה בתוך האטמוספרה ו"חץ 3" כנדבך הגבוה, שאת היירוט יבצע מחוץ לאטמוספירה.

ה"חץ 2" שונה מהותית מהדגם המצוי בשירות היום. הטיל של המערכת קטן וזריז יותר. הוא טס מהר יותר וגבוה יותר, ויירוט טיל עוין יתבצע על ידי התנגשות ישירה של השלב העליון בטיל המיירט, ולא על ידי פיצוץ מטען חומר נפץ ויצירת רסס.

ניסוי טיל "החץ 3", ארכיון (צילום: משרד הביטחון)
ניסוי ב"חץ 3". ארכיון | צילום: משרד הביטחון

בפברואר האחרון בוצע על ידי מנהלת חומה במפא"ת (המינהל למחקר, פיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית) במשרד הביטחון יחד עם הסוכנות האמריקנית להגנה מפני טילים, ניסוי טיסה של מיירט "חץ 2" וגם ניסוי זה הושלם בהצלחה. מאחורי הפרויקט עומדים התעשייה האווירית ורפא"ל.

בהכנת הידיעה השתתפו ניר דבורי, רוני דניאל ומתן חצרוני.