הקרב על לוחמות השריון יגיע לבג"ץ? (צילום: דובר צהל, חדשות)
בלי נשים בטנק. ארכיון | צילום: דובר צהל, חדשות

סערה התחוללה בעקבות החלטת הרמטכ"ל הקודם גדי איזנקוט לשלב נשים כלוחמות בחיל השריון, אבל למרות שהפיילוט בנושא עבר בהצלחה בצה"ל החליטו להפסיק בשלב זה את היוזמה, ולא לאפשר לנשים להיות טנקיסטיות. על ההחלטה הרשמית פורסם לראשונה הבוקר (ראשון) בגל"צ.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

ההחלטה להקפיא את הפרויקט התקבלה ופורסמה כבר לפני מספר חודשים, בעקבות הערכת מצב מחודשת. הסיבה הרשמית להחלטה: ענייני עלות-תועלת, הצורך להקים הכשרה נפרדת והעובדה שיצטרכו להקצות לוחמות על חשבון יחידות אחרות. נזכיר כי הניסוי שהחל עם 15 לוחמות הסתיים בהצלחה ו-13 מתוכן הוכרזו כלוחמות שריון. בסופו של דבר הן לא תהיינה טנקיסטיות אלא ישולבו ביחידות אחרות.

מצה"ל נמסר: "במהלך שנה וארבעה חודשים התקיימה התנסות, שמטרתה לבחון אם צוות של נשים יכול להפעיל טנק באופן מבצעי המתאים לאתגר ההגנה בגבולות. במהלך ההתנסות הוכשרו שלושה צוותי טנקים וארבע מט"קיות באופן מוצלח.

"בהערכת המצב שבוצעה בזרוע היבשה עם חיל השריון עלה כי השלב הבא בהתנסות מחייב גדילה משמעותית בכוח האדם ותשתיות למימוש התהליך. לאור זאת הוחלט כי בעת הזו נכון לחזק את שילוב הלוחמות ביחידות הקיימות, ולא להקים יחידות לוחמות חדשות. הידע למימוש התהליך, באם יוחלט עליו, נרכש וקיים. נושא שילוב הנשים בצה"ל לא נידון על שולחן הרמטכ"ל כוכבי".

בתגובה להחלטה לא לשלב נשים כלוחמות בשריון – מסרו בשדולת הנשים: "החלטת הצבא שלא לשלב נשים כלוחמות שריון, למרות הפיילוט שהסתיים בהצלחה גדולה, מוכיחה כי השיקולים שמנחים את צה"ל בעניין זה אינם מקצועיים. הנימוק שנמסר על ידי הצבא, שמתייחס לשיקולים כלכליים, כבר נפסל באמצע שנות התשעים בבג"ץ אליס מילר, אותו הובילה שדולת הנשים בישראל, יחד עם האגודה לזכויות האזרח. צה"ל החליט להיכנע ללחצים שאינם רלוונטים לתפקודו, במקום להתעסק בחיזוק הכוח הלוחם".

מנכ"לית נעמת גליה וולוך מסרה בתגובה: "על בעיות לוגיסטיקה וכוח אדם ניתן להתגבר אבל את העמקת האפליה וההדרה המגדרית ייקח שנות דור לתקן. למען השוויון בצבא צריך להשקיע משאבים ומחשבה ועושה רושם שמישהו בצה"ל צופה פני עתיד ומנסה להימנע מעימותים ומחלוקות. אנו קוראות לרמטכ״ל לאמץ את ההמלצה של קצין שריון ראשי ולהתחיל לאלתר ליישם".

מנכ"לית הרשות לקידום מעמד האישה במשרד לשוויון חברתי, אוה מדז'יבוז', מסרה בתגובה: "תמיד יהיה תירוץ. כלכלי, בירוקרטי, פרוצדורלי. תמיד תהיה סיבה לדחות, לעכב, להשהות. תמיד תימצא הדרך להסביר שזה עוד לא הזמן, שהמערכת לא מוכנה, שהתנאים לא בשלו. אבל אנחנו שנלחמות על מקומנו השווה בחברה יודעות שאלה רק תירוצים. שההחלטה לחסום דלת שכבר נפתחה צומחת באווירה שבה מתנהל קמפיין ציבורי שלם נגד גיוס נשים. אני קוראת ליוהל"מ ולרמטכ"ל לקיים דיון מחודש בהחלטה ולא להיכנע ללחץ מצד גורמים אינטרסנטיים. זה הזמן לעשות היא-סטוריה".

בחמ"ל הורים לחיילות וחיילים הגיבו: "אנו חשים אכזבה עמוקה מההחלטה שממצבת נשים כשוות פחות לצרכי תקצוב ומאמץ ארגוני. תוצאות הפיילוט מראות מעבר לכל ספק שגיוס לוחמות לשריון משרת גם את ערכי השוויון שצה"ל מטיף להם כצבא העם וגם את ביטחון ישראל. הצבא מוציא, ובצדק רב, הון עתק על תשתיות וכוח אדם לעידוד שירות שוויוני של אינספור אוכלוסיות מיוחדות בעלות צרכים ייחודיים. ההחלטה לחסוך דווקא על שוויון מגדרי היא אמירה לפיה נשים, שהן מחצית מהאוכלוסייה, שוות פחות. אנו מצפות מצה"ל להפוך את ההחלטה ולהוכיח לנו, שכשמדובר בבנותינו - פיהם וליבם שווים".