הרמטכ"ל דאז דדו ורה"מ מאיר (צילום: באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון, צלם במחנה: אבי שמחוני, חדשות)
הרמטכ"ל דאז דדו ורה"מ מאיר | צילום: באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון, צלם במחנה: אבי שמחוני, חדשות

יומנו של הרמטכ"ל רב-אלוף דוד (דדו) אלעזר נחשף: ארכיון צה"ל במשרד הביטחון מתיר הבוקר (ראשון) לפרסם את היומן שמתאר מנקודת מבטו של הרמטכ"ל את השעות הדרמטיות שקדמו לפרוץ מלחמת יום הכיפורים. מההודעה הבהולה שקיבל ב-4 לפנות בוקר, דרך הערכות המצב ובלימת גיוס המילואים שביקש ועד ההודעה הרשמית שקיבל: צבאות סוריה ומצרים פתחו בהתקפה. היומן שמתפרסם היה מוצג בדיוני ועדת אגרנט שחקרה את כשלי המלחמה. 

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

האירועים, שתועדו כמעט דקה אחרי דקה, מתארים את השעות הקריטיות של בוקר שבת בעיצומו של יום הכיפורים, שעות בודדות לפני שפרצה המלחמה עם האזעקה הראשונה שהופעלה בסביבות השעה 14:00 - ויום לאחר שחטיבת המחקר של אגף המודיעין דווקא העריכה שהסבירות שמצרים תפתח במלחמה "היא נמוכה".

היומן של הרמטכ"ל נפתח בשעה 04:30 לפנות בוקר, עם הידיעה שקיבל מהמזכיר הצבאי דרך מפקד הלשכה שלו: "היום ב-1600 תיפתח התקפה". רא"ל דדו מגיב ואומר כי "צריך להתייחס לידיעה במהימנות" - ומיד תוהה אם יש צורך לתת "מכה מוקדמת" שתמנע מהערבים את גורם ההפתעה, אם לפתוח בגיוס מילואים כללי ופומבי, דורש לבדוק את המוכנות "בחזית ובעומק" ואפילו קורא לפנות אזרחים: "ביישובי רמת הגולן נטייתי להוציא נשים חלק מ(ה)גברים אחר הצהריים". סגנו של דדו, אלוף ישראל טל, משיב לו: "הדילמה היא בין ללכת פתוח על מלחמה או מנסה למנוע".

התייעצות ביטחונית בחזית סיני (צילום: באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון, חדשות)
התייעצות ביטחונית בחזית סיני | צילום: באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון, חדשות

מאשרים לצבא לגייס מילואים - אך רק באופן מצומצם

הרמטכ"ל דדו מגיע ללשכתו בשעה 05:10, 40 דקות לאחר שקיבל את הידיעה. דקות לאחר מכן הוא מכנס הערכת מצב שבה דן עם צמרת הצבא על האפשרות שישראל תחליט לתקוף ראשונה ומה יידרש אם ההחלטה תתקבל. זאת, בזמן שמאחורי הקלעים פועל הדרג המדיני למנוע את ההסלמה האפשרית ובמקביל - גם מונע מהצבא להיערך כפי שהוא מבקש, מסיבותיו שלו.

ראש אמ"ן אלוף אלי זעירא מסביר כי "יש סימנים צבאיים, מהלכים וידיעות שבהחלט צריך לקחת ברצינות". עם זאת הוא מעריך כי מבחינה פוליטית "לא נכון לנשיא מצרים סאדאת לפתוח נגדנו במלחמה". מפקד חיל האוויר אלוף בני פלד מבקש בתורו שיודיעו לו מתי להיות מוכן לתקוף בסוריה וקורא כבר "לעשות הכנות לגיוס פומבי". הרמטכ"ל אומר כי הוא "מאשר לאג"מ לאפשר לגייס מילואים" - אך באופן מצומצם, כזה שיהלום את התנאים שהציב לו הדרג המדיני: "את הנחוץ ביותר לעבודה אגפים/זרועות לצורך השלמת כוננות שלא פוגע ברשתות הגיוס. בסדר גודל של עד אלפי איש".

חזית סיני (צילום: צילום: דובר צה"ל, באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון, חדשות)
חזית סיני | צילום: צילום: דובר צה"ל, באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון, חדשות
הרמטכ"ל דוד אלעזר (צילום: באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון, צלם: אבי, חדשות)
צילום: באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון, צלם: אבי, חדשות

"נגייס מה שיאשרו - את היתר נגייס באש"

בשעה 07:15 מתקיימת ישיבה נוספת בהשתתפות הרמטכ"ל, אלופי הפיקודים, ראשי אגפים ומפקדי הזרועות. באותה ישיבה סוקר אלוף זעירא את ההתפתחויות האזוריות האחרונות ואת קידום הכוחות של צבאות מצרים וסוריה: "רוב הרוסים עוזבים את מצרים וסוריה בהיקף גדול ובצורה מבוהלת... הסורים יוצרים אווירה שאנחנו הולכים לתקוף (הם) גם אמרו לירדנים. הרוסים יצרו אותו מצב.... לא רואים מהומה והתרוצצות הרגילה לקראת מלחמה. יתכן שמוסתר ויתכן שזה לא כך... מבחינה מדינית הכל לא נראה. אך הסימנים בשטח מעירים... לכן צריך לקחת, עם כל חוסר ההיגיון, ברצינות רבה".

הרמטכ"ל משיב לראש אמ"ן: "לאור ידיעות אלה הסבירות (למלחמה - י"ג) עולה. לכן יוצא מהנחה שהערב ב-1600 הם הולכים לפתוח... אם לא תאושר מכה מונעת בצהריים נהיה בכוננות להתראה מידית היום אחר הצהריים.. נהיה מוכנים מהצהריים". בשלב זה מספק הרמטכ"ל ציטוט מדהים שבו הוא מספר כי הוא "ער למגבלה הפוליטית הגדולה מאוד של הדבר אך כשנהיה בטוחים שהולכת מלחמה חשוב איך לנצח הכי מהר והכי טוב". הממשלה לא מאשרת לו גיוס של כ-200-250 אלף חיילי מילואים, אבל הרמטכ"ל מבין שהמלחמה שעתידה לפרוץ היא זו שתכתיב את המציאות בשטח: "גם לזה אין עכשיו אישור... זו התראה הקצרה ביותר שחשבנו אי פעם, התראה של בעצם 12 שעות.... נגייס מה שיאשרו. היתר נגייס באש".

הרמטכ"ל בחזית סיני (צילום: דובר צה"ל, באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון, חדשות)
הרמטכ"ל בחזית סיני | צילום: דובר צה"ל, באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון, חדשות

סביב השעה 09:25 בבוקר מאשר הרמטכ"ל: "נהיה מוכנים אחרי פגז הראשון שלהם". 5 דקות לאחר מכן הוא מסביר לסגנו על ה"בליץ" הדיפלומטי של ראש הממשלה גולדה מאיר שמנסה למנוע את המלחמה ועל המשמעויות האופרטיביות של הניסיון הזה: "גולדה מזמינה שגרירים אליה. נודיע שאנו בכוננות... מכה מונעת ירדה. אבל לא לגמרי... אם יתקיפו נוכל לתקוף עם חיל האוויר".

"רואה את הלילה כלילה של בלימה"

בשעה 10:00 נראה שסבלנותו של הרמטכ"ל מתחילה לפקוע: האישור מהממשלה לגייס מילואים עדיין לא מתקבל, ולכן הוא מנסה לקצר תהליכים, למרות ההכנות המוגבלות מאוד שאושרו לו: "אצלי הלילה נגמר, אני בצהריים אומר לפיקודים איך לנהל את המלחמה הלילה, אני רוצה להתפנות לתכנן את המלחמה של יום א', יום ב' ויום ג'... באופן כללי אני יכול לומר לכם לקראת העבודה הזו שאני רואה את הלילה כלילה של בלימה עם מה שיש לנו פלוס פעילות אווירית מוגבלת, ואני רואה מחר יום לחיל האוויר... אני חוזר: הלילה א' זה בלימה של שני הפיקודים ופעילות אווירית במידת האפשר מרגע של פתיחה באש".

פינוי נפגעים ביום הכיפורים (צילום: באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון, צלם במחנה: בני הדר, חדשות)
צילום: באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון, צלם במחנה: בני הדר, חדשות

אחד הקטעים המרתקים ביותר ביומנו של הרמטכ"ל היא הפגישה שלו עם שר הביטחון משה דיין סביב השעה 11:00, שלוש שעות בלבד לפני פרוץ המלחמה. הרמטכ"ל סוקר בפניו את התוכניות השונות לקרב הבלימה הצפוי של צה"ל בשתי החזיתות, בחצי האי סיני מדרום וברמת הגולן מצפון: "אנו נהיה בשעה 1700-1800, היום, ערוכים לבלימה... אנו נהיה ערוכים לבלימה ב-2 חזיתות - ברמת הגולן ובתעלה... זו ההערכות שתהיה לנו לבלימה יבשתית".

מהיומן עולה שהשיחה בין השניים הייתה טעונה. הרמטכ"ל מבקש שיאשרו לו לפתח בגיוס נרחב ובמתקפת מנע ("אם תהיה לנו עילה כלשהי, או רשות, אפשר להתחיל עם חיל האוויר הסורי") אך נראה ששר הביטחון לא משתכנע מגודל האיום: "...באשר להרתעה, אנו אמרנו לשגריר האמריקאי שיודיע למצרים והסורים, כי אנו יודעים שהם הולכים לתקוף ואנו מוכנים להם. עכשיו, אם עד 1700 הם ישנו את דעתם, אנו נשנה את התכנון האופרטיבי".

פתיחת ציר בסיני במלחמת יום הכיפורים (צילום: באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון, צילום: במחנה, חדשות)
צילום: באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון, צילום: במחנה, חדשות

שר הביטחון: "מתי אנשי המילואים ישלחו הביתה?"

משה דיין מבקש מהקצונה הבכירה שתסביר לו את התוכניות המבצעיות לשתי החזיתות, וגם לאחר שקיבל תשובה מהרמטכ"ל - השר מתעניין דווקא בסדר הגודל של חיילי המילואים שצפויים להתגייס. הרמטכ"ל משיב לו באופן מסויג מאוד, שלא לומר מתנצל: "המספרים הם משוערים מאוד. כשנכנסתי הנה היו כבר כ-70,000 מגויסים. בינתיים הוריתי על גיוס עוד כ-3 חטיבות, כך שלפי החשבון לא עברתי על 100,000".

אך נראה שדיין עדיין לא משתכנע מגודל האיום - ואפילו אז הוא תוהה מה יקרה עם חיילי המילואים אם לא תפרוץ המלחמה:
שר הביטחון דיין: "אם היום בחצות יוחלט על ביטול, מתי אנשי המילואים ישלחו הביתה?"
הרמטכ"ל דדו: "לא לפני 48 שעות".
שר הביטחון דיין: "מאה אלף איש יסתובבו יום שלם לפני שיישלחו הביתה?"
הרמטכ"ל דדו: "לא רק יסתובבו, אלא גם ירדו לחזית. אם יתברר שזה בוטל, אנו נשחרר אותם תוך 48 שעות".
שר הביטחון דיין: "יכול להיות שיאמרו להם - 'הרוסים מנערים חצנם מכם, האמריקאים נגד, הישראלים מחכים לכם בשיניים חשוכות'. ואז סאדאת יגיד: 'לא כדאי פעם שניה'. כי סאדאת הוא יהודי אחד, שהוא קצת בונה על הפתעה וקצת על זה שזה יום כיפור, והוא כבר אמר חמישים פעם כן וחמישים פעם לא. לכן יכול להיות שהוא יחליט לוותר".

מלחמת יום הכיפורים (צילום: באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון, צלם במחנה: אברהם ורד, חדשות)
צילום: באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון, צלם במחנה: אברהם ורד, חדשות

חצי שעה לפרוץ המלחמה

בשעה 13:30 הרמטכ"ל מעביר תדריך למפקד פיקוד צפון, אלוף יצחק (חקה) חופי: "הסורים פותחים בהתקפה הערב... לבלום הכי טוב במינימום אבידות". חקה מפרט את סדרי הגודל של הכוחות שנפרסים, ואז 25 דקות לאחר מכן בשעה 13:55 מתקבלת ההודעה שפתחה את שלושת השבועות של הקרבות העקובים מדם שיבואו מיד אחריה: "מפקד חיל האוויר מודיע על המראה של רביעית בסוריה...מורידים רשתות. בני (פלד, מפקד חיל האוויר - י"ג) מזניק הכל, הגנת שמי המדינה".

סוללה בסיני (צילום: צילום: דובר צה"ל, באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון, חדשות)
סוללה בסיני | צילום: צילום: דובר צה"ל, באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון, חדשות

כל התמונות בכתבה התקבלו באדיבות ארכיון צה"ל במשרד הביטחון.