עשרות אלפי עובדים פלסטינים נכנסים מדי יום לישראל, אותם תיעדנו לאורך השנים כשבפעם האחרונה, רק לפני חצי שנה, הראינו את הצפיפות הבלתי נסבלת שהם חווים מדי בוקר. כעת חזרנו לשם והופתענו לגלות מעברים נוחים ומשוכללים, ובעיקר עובדים שנכנסים לישראל עם חיוך. השדרוג שעלה לישראל כ-300 מיליון שקל - הפך את המעברים למעין טרמינל משוכלל.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

בשנים האחרונות ליווינו אותם כמה פעמים, חצינו איתם את דרך הייסורים של המחסום, אבל הפעם משהו השתנה. לא צריך הרבה כדי לגרום להם לחוש בגן עדן - שעה וחצי או שעתיים של שינה נוספו להם. במקום בשתיים וחצי רובם מתעוררים עכשיו בארבע ואפילו יותר מאוחר - כדי להגיע למעברים המחודשים. עכשיו אותם עובדים יכולים לעבור בלי תורים בלתי נגמרים ובלי הדוחק של פעם, מה שהופך אותם לרגועים יותר.

רק לפני חצי שנה צילמנו את אותו המעבר, אז התמונות היו אחרות, לא אנשים נינוחים. במחסום הישן, כמו בכלוב, מאות אם לא אלפי פלסטינים דחוסים מחכים להיכנס בדוחק לישראל דרך מעבר אחד. רובם יכולים עכשיו לצאת הרבה יותר מאוחר לעבודה, ולא צריכים לחשוש האם בכל יעברו את הגבול.

המעבר הישן (צילום: החדשות)
המעבר הישן | צילום: החדשות

בשניות אלפי בני אדם עוברים, ובממוצע לוקח לפועל לעבור את הגבול 4 או 3 דקות. כשהפועלים מגיעים למעבר הם עוברים בידוק ראשוני, הבידוק הביטחוני, בדומה לזה שכולנו רגילים אליו בנתב"ג. לאחר מכן הם עובר בדיקה מנהלתית בה בודקים אם יש להם את ההיתר לפיו הם זכאים להיכנס לתוך הארץ - ומיד לאחר מכן, במידה ויש להם את ההיתר, הם נכנסים.

כך זה נראה כיום (צילום: החדשות)
כך זה נראה כיום | צילום: החדשות

ארבע שניות בדיוק לאחר שהפועל הפלסטיני מצמיד את הכרטיס המגנטי - הכניסה לארץ מאושרת והוא בישראל. כך קורה בשני המחסומים העיקריים שזכו לשדרוג: מעבר רחל ומעבר קלנדיה - המחסום הראשי בעוטף ירושלים.

קלנדיה, שהיה מחסום ידוע לשמצה בשל התנאים הקשים שלו, הפך כמעט לטרמינל. אלוף כמיל אבו רוקון, מתאם פעולות הממשלה בשטחים, הסביר: "הושקעו מעל ל-300 מיליון שקלים לטובת המעברים. על מנת שפלסטיני יכניס משכורת נאה, הוא צריך לצאת בצורה מכובדת, להגיע למקום העבודה שלו. על מנת שהישראלים יוכלו לבנות, לפתח את החקלאות ושירותים אחרים הם צריכים אותם, זה משרת את כלכלות שני הצדדים".

כמו בנתב"ג (צילום: החדשות)
כמו בנתב"ג | צילום: החדשות

85 אלף פועלים פלסטינים עוברים דרך המחסומים האלו לעבודה בישראל מידי יום. עוד 33 אלף בני אדם עובדים בהתנחלויות. כ-120 אלף "שגרירים" שחוזרים הביתה בערב לחברון ובית לחם, רמאללה ושכם. כעת יש להם יותר זמן פנוי, עם תחושה יותר טובה לגבי ישראל.

רבים מהם מאמינים שכולנו צריכים לחיות ביחד - במדינה אחת בין הירדן לים. מבחינת הפועלים אנחנו אומה אחת שצריכה מדינה אחת. הפלסטינים טוענים שישראל לא מבינה אותם ובעיקר לא מבינה את המצב.

משנה את איכות החיים (צילום: החדשות)
משנה את איכות החיים | צילום: החדשות

קיזוז המיסים מחריף את המשבר הכלכלי הקיים ממילא, בצעד של ייאוש הרשות מסרבת לקחת 600 מיליון שקלים בחודש. 160 אלף פקידי רשות מקבלים כבר חודשיים חצי משכורת. הם מסבירים שכאשר האזרחים מקבלים חצי משכורת אז הם "חיים חצי חיים", מה שגורם לרתיחה בשטח - והכל מזין את עצמו, אין לזה סוף או אופק. במערכת מעריכים שתוך שלושה עד ארבע חודשים הכסף של הרשות ייגמר, אנשים יצאו לרחובות ותיווצר אנרכיה.