החמקן לוקח את חיה"א לעידן אחר (צילום: אתר חיל האוויר)
מפקד חיה"א: תקפנו עם החמקן F35‏ | צילום: אתר חיל האוויר

שבועיים לאחר התקיפה הישראלית הנרחבת ביותר בסוריה מאז מלחמת יום הכיפורים, מפקד חיל האוויר הציג הבוקר (שלישי) פרטים חדשים על פעילות חיל האוויר: אלוף עמיקם נורקין חשף כי צה"ל הוא הראשון בעולם שביצע שתי תקיפות באמצעות מטוסי "אדיר" (F-35) החדשים שנקלטו בשנה שעברה בחיל האוויר, בשתי חזיתות שונות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"מטוסי ה'אדיר' כבר מבצעיים וטסים למשימות מבצעיות", אמר. "אנחנו הראשונים בעולם שביצענו תקיפה מבצעית עם ה-F-35". את הדברים אמר אלוף נורקין למפקדים של 20 חילות אוויר זרים במסגרת כנס שנערך בהרצליה לרגל 70 שנה לחיל האוויר ולמדינה.

כבר בתחילת 2017 דווח בכלי תקשורת זרים כי ישראל תקפה באמצעות מטוסי החמקן המתקדמים מערכת הגנה מתוצרת רוסית, S-300, בסמוך לארמונו של בשאר אל אסד בדמשק ומערכת הגנה נוספת, גם היא מתוצרת רוסית, שתוכננה לעבור מסוריה לחיזבאללה בלבנון.

הבכיר שהזהיר מפני הסתבכות בסוריה (צילום: רויטרס, חדשות)
חלק מהמטח ששוגר לגולן לפני שבועיים | צילום: רויטרס, חדשות

נורקין גם הוסיף פרטים חדשים על מבצע "בית הקלפים" בסוריה וציין שלעבר מטוסי חיל האוויר, שהשתתפו בתקיפה, שוגרו מהקרקע כמאה טילים. לדברי מפקד חיל האוויר אירן ביצעה ירי של 32 רקטות - מהן 4 יורטו. "כל השאר נפלו מחוץ לטריטוריה של ישראל", ציין. לדבריו, "למערכות הגנה אווירית של צה"ל - חץ, קלע דוד וכיפת ברזל - יש 85% הצלחה".

התקיפה שעליה דיבר מפקד חיל האוויר ארעה ב-10 במאי בתגובה למטח של 20 רקטות ששוגרו לרמת הגולן מסוריה על ידי כוח אל-קודס האירני. במהלך המבצע הותקפו כ-50 יעדים אירנים בסוריה. מה שנפגע בתקיפה הן עמדות מודיעין, מוצבים, מפקדות ומחסני ציוד ב-16 נקודות שונות ברחבי המדינה.

מפת התקיפות שביצע צה"ל (צילום: דובר צה''ל)
מפת התקיפות שביצע צה"ל | צילום: דובר צה''ל
F35 אפ שלושים וחמש מטוס האדיר (צילום: חדשות 2)
שימוש מבצעי ראשון בעולם. מטוס האדיר | צילום: חדשות 2

במערכת הביטחון העריכו לאחר התקיפה כי הפעולות האחרונות של צה"ל הבהירו לאירן שאין לה תשתית מבצעית טובה מספיק על מנת להתמודד עם העליונות של ישראל באזור. על פי דיווחים שונים, צה"ל הציג בקבינט המדיני-ביטחוני עמדה לפיה הסבב הנוכחי אכן ככל הנראה מאחורינו, אך המתיחות עדיין קיימת וכי בפני ישראל תקופה ארוכה בה דברים עדיין עלולים לקרות.

אתמול התייחס קצין בכיר בחיל האוויר לכנס הייחודי ואמר כי המפקדים ידונו "בחשיבות של תרגילים משותפים בין חיילות ומדינות". הוא הוסיף כי "אנחנו מתאמנים עם מרבית המדינות או שאנחנו יוצאים אליהם בעיקר לאירופה. אלה זירות שטוב לנו להתאמן בהן בשל המרחק, התוואי והזירה שדומה למקומות שנצטרך לפעול בהם אולי בעתיד".