בשבועות האחרונים, ובימים אלה במיוחד, המתיחות בדרום בשיאה וריח ההסלמה באוויר. אמנון אברמוביץ ועמית סגל יצאו למסע משותף סמוך לגבול עם עזה - הכי קרוב שעיתונאים ישראלים התקרבו לגדר. הם ביקרו באזור שבו חיים התושבים כבר שנים בין סבב מלחמה אחד לאחר, בניסיון להבין איך ישראל שוב מוצאת את עצמה באותו הצומת עם חמאס ואם קיים פתרון שימנע עימות כולל.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

"אני לא מתייחס לאירועים בתקופה האחרונה בהיבט של העפיפונים כאירוע בדיד", סיפר אל"מ קובי הלר, מפקד החטיבה הדרומית באוגדת עזה, בזמן סיור ברכבו המשוריין. "אנחנו נמצאים כבר תקופה ארוכה בשגרה מבצעית שיש בה הרבה מאוד אירועים גם מתחת לאדמה וגם מעל האדמה".

"עפיפונים? לא אירוע בדיד". הלר (צילום: החדשות)
"עפיפונים? לא אירוע בדיד". הלר | צילום: החדשות

הלר עצר ליד הגדר כשבמרחק קצר עומדים עשרות מפגינים שמתקרבים לגדר המערכת. "אני לא רואה שהם מתפרעים פה, הם עומדים וצועקים", אמר אברמוביץ' למפקד החטיבה.

"הם חודרים למרחב שאסור להם להיות בו", ענה הלר. "יש כאן טווח מאוד ברור ומוגדר שבכניסה אליו אנחנו מגיבים אחרת. מבחינתי הם מתפרעים לכל דבר ועניין, ואם מישהו היה מנסה לחדור לשטחנו ומנסה לפגוע בתשתיות הביטחוניות בתוך שטחנו - היינו הורגים אותם".

מישהו היה מסכים שבת"א יפלו 200 טילים?" (צילום: החדשות)
מישהו היה מסכים שבת"א יפלו 200 טילים?" | צילום: החדשות

מפקד החטיבה סיפר גם על המכשול שנבנה בגבול הרצועה. "המכשול יהיה מוכן בשנה הבאה, גם התת קרקעי וגם העילי", אמר. "יהיה פה הרבה יותר מסיבי, הרבה יותר משמעותי, הוא לא יאפשר חציה וחדירה לתוך שטח מדינת ישראל".

הלר סיפר על המידע המודיעני שבידי מערכת הביטחון לפיו חמאס מנסה להגיע להישג מול ישראל. "יש לנו מידע מאוד ברור שחמאס מתכוון לחדור את הגדר, להיכנס לתוך שטחנו, לבצע אירוע של חטיפת חייל ולנסות לעשות לינץ' בקבוצה של חיילים שנמצאים על הגדר", סיפר והתייחס לכמות המפגינים ההרוגים. "הוראות הפתיחה באש לא השתנו פה אפילו פעם אחת מתחילת האירועים".

"מישהו היה מסכים שבשכונה שלו, בתל אביב, יפלו 200 טילים?"

בקיבוץ ניר עם מתמודדים עם השריפות והנזקים הגדולים מהאירועים האחרונים. "בטרור צריך להילחם כמו שנלחמים בטרור, לא בגמגומים ולא בשום דבר אחר. כמו שידעו להפסיק את הקסאמים", אמר אלי טננבאום חבר הקיבוץ.

מפגינים ליד הגדר (ארכיון) (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
אפשר למנוע את הסבב הבא? | צילום: דובר צה"ל, חדשות

חבר הקיבוץ מיכה בן הלל לא מסכים עם עמדתו של טננבאום. "אני לא יכול להסתיר את זה שבאיזשהו מקום יש איזשהו יצר של נקמה שלא הכרתי בי פתאום", הוא הסביר. "אבל אני אומר לעצמי עם נקמה לא עושים מדיניות. אנחנו משדרים שאנחנו פועלים רק בכוח, אנחנו חייבים לתת אופק לאנשים שבצד השני".

"מישהו היה מסכים שבשכונה שלו, בתל אביב, יפלו 200 טילים?", שואל טננבאום. "אני לא חושב. אז למה פה זה אפשרי? כי אנחנו שכנים של עזה?".

כבר לא פוחדים לדבר נגד חמאס

במעבר ארז השומם עברו בשנת 2000 כחצי מיליון בני אדם, היום במקום בקושי עוברים 1,000 אנשים בחודש. סעיד דרוויש, תושב עזה, מספר שבשביל להיחשב עשיר ברצועה צריך להרוויח לא יותר מ-6,000 שקלים. "אני רוצה שהרשות תחזור לעזה", הוא מספר. "חסר שאנשים יצאו מבית הסוהר שהם חיים בו".

"מבחינתי הכעס העיקרי הוא על חמאס", סיפר ראזי סלם, תושב עזה שהסביר שבתקופה האחרונה אנשים כבר לא פוחדים לדבר נגד ארגון הטרור. "אני בטוח שחמאס לא ינצח אם יהיו בחירות. אולי ברמאללה".

אברמוביץ' וסגל הסתובבו יומיים באזור הרצועה. הם לא השתכנעו שאם הפלסטינים יקבלו כל מה שהם רוצים הם יפסיקו עם האלימות. "גם אם אין שלום ולא יהיה שלום, עדיין ניתן להגיע לפתרונות חלקיים", אמר אברמוביץ'. "אבל בוא נסכם שהגדר הזאת, בינתיים, קצת מרגיעה", ענה לו סגל.