איך מדברים עם צוללת בלב ים? לתקשר עם החיילים שנמצאים בתוך כלי השיט העצום שנמצא רחוק מגבולות המדינה ושוהה שבועות ארוכים מתחת לפני המים היא משימה מורכבת ומדוקדקת, שמערך שלם של חיילים בחיל הים מוכשר בדיוק כדי למלא אותה בהצלחה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

התקשורת עם הצוללות נעשית ממקום סודי בחיל הים, אולי אחד הכי מסווגים בצה"ל בכלל - המברקה. ממנה נוצר הקשר של הצוללת ואנשי הצוות שבה לעולם, ולמעשה קיים חלון זמן של מספר דקות אחת למספר שעות, בו ניתן להעביר להם מידע ומסרים שונים.

"במרחב הזמן הזה, אנחנו למעשה יכולים לייצר תקשורת זמינה עם אותו כלי שיט מסווג", מספר קצין בכיר במפקדת חיל הים. "יש לנו מספר תווכים וטכנולוגיות שונות ומשונות שמאפשרות לנו לקיים את הקשר הזה".

תקשורת שמבוצעת ממקום סודי (צילום: משה שי/פלאש 90)
תקשורת שמבוצעת ממקום סודי | צילום: משה שי/פלאש 90

אחת מהצורות הוותיקות לשמור על קשר היא באמצעות קוד מורס - שיטת תקשורת קולית ותיקה ומהימנה, בה משתמשים גם בחיל הים. "המסרים שאנחנו מעבירים במורס מגיעים לצוללת בבטחה ובוודאות של 100 אחוזים", מסביר הקצין. "היכולת לייצר קשר עם צוללת היא קריטית ביכולת המבצעית של אותה צוללת להמשיך בביצוע של המשימה".

מדי פעם, מנצלים את חלון הזמן הקצר שיש להעביר מסרים לצוללת גם לבשורות אישיות ומשמחות: "היה מצב שחיילים שהו שבועות בצוללת והודענו להם שהם הפכו לאבות ונולדו להם ילדים. זה מרגש ומשמח שזה קורה".

כמה דקות, פעם בשעה, להעברת מסרים (צילום: משה שי/פלאש 90)
כמה דקות, פעם בשעה, להעברת מסרים | צילום: משה שי/פלאש 90

ומה קורה אם מנסים ליצור קשר עם צוללת - ולא מקבלים מענה? "במצב כזה", מספר הקצין, "אנחנו עומדים עם סטופר. ברגע שנפתח חלון שבו הצוללת אמורה לעלות מולנו והיא לא עלתה, נפתח סוג של חלון נוסף - חלון זמנים שבו כל שעה מתבצעות מספר פעולות ובדיקות בהפעלת גורמים כאלה ואחרים ואמצעים שונים על מנת לייצר קשר עם הצוללת".

שפת הצפנה בלתי ניתנת לפענוח

עם צוללת לא יוצרים קשר רק באמצעות מורס. יש מגוון של אמצעים ליצור קשר עם החיילים בקרקעית הים, וכולם מצויים בחדר "המברקה" - חדר קטן מלא באותות אלקטרונים קטנים שבוקעים מהרמקולים בכל רגע ורגע. בחדר יושבים חיילים וחיילות שכל תפקידם הוא להצפין את המסרים שרוצים להעביר לאנשי הצוללת.

"יש לנו מספר עמדות לא מבוטל וכל עמדה בעצם מייצגת אמצעי קשר אחר כדי להגדיל את האפשרות שהצוללת בסופו של דבר תקבל את השדר או את המברק שאנחנו רוצים להעביר לה", מספרת מפקדת המברקה. "אנחנו עושים הכל כדי להעביר לצוללת את המסר - לרוב בשפת הצפנה סודית וייחודית לחיל הים שקיימת כבר שנים ארוכות ובלתי ניתנת לפענוח באופן בדוק".

"סיפרנו לאנשים בקשר שהם הפכו לאבות" (צילום: משה שי/פלאש 90)
"סיפרנו לאנשים בקשר שהם הפכו לאבות" | צילום: משה שי/פלאש 90

ואיך העברת המסר נראית מהצד של הצוללת? "כשאתה בצוללת אתה מבחין בכך שהמסרים מועברים בדיוק רב, הכל מתואם ומסונכרן כמו שעון שוויצרי עם המברקה והמפקדה", מספר חייל המשרת בצוללת. "יש אחריות גם לאלחוטן בצוללת  וגם לאחראי התקשורת במברקה שהכל יהיה מתואם כדי שלא יהיו טעויות. כל טעות היא קריטית ברמת הפעילות המבצעית וברמת החשיפה של הצוללת".