שחרור האסירים בדרך (צילום: רויטרס, חדשות)
השביתה מתגברת? ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

לאחר כשבועיים, לאן פני שביתת הרעב של האסירים הביטחוניים? עיסא קראקע, השר לענייני אסירים ברשות הפלסטינית, הזהיר היום (שבת) ש"חייהם של חלק מהאסירים בסכנה". קראקע קרא לקהילה הבינלאומית להתערב לעומת האסירים ולהפעיל לחץ על ישראל להיענות לדרישות האסירים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

לדבריו, אבו מאזן "דחה לחלוטין" את בקשת ישראל לנתק את הקשרים הכלכליים לאסירים: "אנחנו נמשיך לממן אותם, יו"ר הרשות הבהיר כי הוא תומך בהם לחלוטין".

עוד איים קראקע כי אם השביתה תימשך, "קבוצה נוספת של אסירים תצטרף לשביתת הרעב". הוא ציין כי אבו מאזן ממשיך לפעול, יחד עם הקהילה הבינלאומית וארגוני זכויות אדם, על מנת לשפר את מצב הכלואים בישראל ולהבטיח את זכויותיהם.

הבכיר ביקש ממצרים "להפעיל את כובד משקלה" כדי לשכנע את ישראל להיענות לדרישות: "האסירים ימשיכו בשביתת הרעב עד שיתקבלו הבקשות שלהן". גורמים בארגון הפתח אמרו כי 100 אסירים מכלא מגידו הצטרפו היום לשביתה, בה החלו 1,600 כלואים - שחלקם כבר "נשברו" מאז.

היום הגיעו עשרות מוסלמים לשער שכם כשבידיהם תמונות אסירים וניסו לקיים תהלוכה לתמיכה באסירים: כוח משטרה לא איפשר את קיומה של התהלוכה הבלתי חוקית שתוכננה והיא פוזרה ללא חריגים.

ארוחת בשרים ליד הכלא (צילום: האיחוד הלאומי)
ארוחת בשרים ליד הכלא | צילום: האיחוד הלאומי

בשבוע שעבר קיימו צעירי מפלגת "האיחוד הלאומי" סעודה מול כלא עופר, במהלכה צלו בשרים על מנגלים שהובאו למקום. הצעירים הסבירו כי מטרת המעשה היא להקשות על האסירים הביטחוניים השוהים במתקן הכליאה. 

פעילי מפלגת הימין הניחו את המנגלים במרחק של כמה עשרות מטרים מחומות הכלא. לאחר מכן הם הניחו בשרים על הרשתות והבעירו את האש, בתקווה שהרוח תישא עמה את הריחות אל תוך כותלי הכלא ותגרה את חוש הריח של האסירים, ובכך להביא לסיום השביתה בה פתחו.

מוביל המחאה, ברגותי (צילום: פלאש 90)
הועבר למתקן אחר. ברגותי | צילום: פלאש 90

כבר בתחילת שביתת הרעב נקטו במערכת הביטחון צעדי ענישה, כשעשרות אסירים הועברו לאגפים אחרים. מאחרים נשללו תנאים וזכויות שהם מקבלים בדרך כלל. במערכת הביטחון נערכים לאפשרות שזה יתפתח להפרות סדר בבתי הכלא או עימותים ברחוב הפלסטיני.

בין השאר התקבלה החלטה להעביר את מנהיג השביתה, בכיר הפתח מרואן ברגותי, מכלא הדרים לבית המעצר קישון, כדי להבהיר לשובתים ולמנהיגיהם שאין לשירות בתי הסוהר או למערכת הביטחון כל כוונה להיעתר לדרישות או אפילו להיכנס למשא ומתן איתם. ברגותי, שפרסם מאמר ב"ניו יורק טיימס" ובו הסביר את מטרות השביתה, מוחזק בשלב זה בבידוד - יחד עם מספר אסירים נוספים.