"בסיס מוצק ואיתן לתיק" (צילום: רויטרס, חדשות)
ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

על רקע סיום החקירה בנושא שחיתות בעסקת הצוללות בין החברה הגרמנית "טיסנקרופ" וישראל, אישרה היום (שישי) המועצה לביטחון לאומי בגרמניה את מכירת שלושת הצוללות הגרעיניות לישראל, כך מדווח העיתון הגרמני "דר שפיגל". במועצה הבהירו כי אם החשדות לשחיתות יוכחו בגרמניה או בישראל - יורו על ביטול העסקה. גורמים בישראל אישרו את הדיווח.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

המועצה אישרה את העסקה ששוויה 1.5 מיליארד דולרים, למכירת 3 צוללות נוספות לישראל, בנוסף ל-5 צוללות דומות שכבר רכשה ישראל מגרמניה, זאת בזמן שראש הממשלה בנימין נתניהו מבקר בגרמניה. בעקבות החשדות לשחיתות סביב עסקת הצוללות, נפתחו חקירות גם בגרמניה וגם בישראל.

מוקדם יותר השבוע הודיעה ועדת חוץ וביטחון של הכנסת כי תבחן את החומר שהוגש למשטרה בפרשת הצוללות והספינות. לאחר שהוועדה תדון באופן עצמאי בנושא, היא תגיש המלצות ליו"ר הוועדה על עסקת הספינות שנחקר כעת, הבהיר יו"ר הוועדה אבי דיכטר.

ועדת החוץ והביטחון בכנסת (צילום: חדשות 2)
ועדת החוץ והביטחון בכנסת | צילום: חדשות 2

"דיכטר יודע, בדיוק כמוני, כי העסקה הזו מושחתת", אמר ח"כ מרגלית שעמד מאחורי הפנייה לוועדה. "שהעסקה הזו אושרה בוועדת תקציב הביטחון ללא המידע הנדרש, בלי שידענו מי המתווכים, מדוע בוטל המכרז ומדוע נתניהו העביר אליו סמכויות שהיו רק בידי משרד הביטחון כדי לסגור את העסקה - שהרי אז עוד לא ידענו שבן הדוד שלו והשכן שלו הם אלה שגוזרים את הקופון מהעסקה. ביטחון ושחיתות לא הולכים ביחד. אסור לנו לתת לעסקה הזו לעבור ללא הזמנת כל הנוגעים בדבר לחקירה".

בשבוע שעבר דחתה ועדת התקציב של הפרלמנט הגרמני עיסקה לחכירת מל"טים מישראל בשווי מיליארד אירו, כך מסרו מקורות בגרמניה לסוכנות הידיעות רויטרס. עם זאת, הוועדה אישרה רכישת ציוד עבור הצבא הגרמני בסך 11 מיליארד אירו.

האם קצינים בחיל הים קיבלו שוחד?

כתב בכיר בעיתון הכלכלי הגרמני "הנדלסבלאט" בשם מרטין מרפי חוקר שנים את תאגיד "טיסנקרופ". עדותו מגובה במסמכים שחושפים את תעשיית השוחד שהייתה נהוגה בתאגיד הגרמני. "יש אינדיקציה ברורה שהעסקאות עם ישראל לא בוצעו כהלכה", הוא אומר. "אורגנה עסקה למכירת צוללות לישראל וישנם מסמכים שהשגתי שנראים כתשלומים לא חוקקים".

על פי מסמך פנימי רשמי שנחשף על ידי ח"כ אראל מרגלית, כבר ב-2014 בבדיקה פנימית שערכה חברת ראיית חשבון במספנה הגרמנית, במהלך עסקת הצוללות עם ישראל שולם שוחד לישראלים. המונח בו השתמשו הגרמנים במסמך הוא "הוצאות שימושיות" במטרה להלבין את המונח שוחד. על פי המסמך, באמצעות חברת בת של טיסנקרופ, "פירוסטל" שמה, הועברו לידי קצינים בחיל הים הישראלי בדרגות שונות כספים.

תעשיית השוחד הגרמנית פעלה בדרום אפריקה, יוון ומדינות נוספות. הכספים שולמו לבכירים מאוד, מנשיא ועד שר הגנה, על ידי אותה חברת בת. הסכומים יותר מ-20 מיליון דולר במקרה אחד, ו-22 מיליון אירו במקרה אחד, והועברו לחשבונות בנק פרטיים או של קרובי משפחה.