ישראל הרכינה ראש לזכר הנופלים: בשעה 11:00 היום (רביעי) נשמעה צפירה בת שתי דקות ברחבי הארץ לזכרם של 23,320 חללי מערכות ישראל ופעולות האיבה. מיד לאחר הצפירה החל טקס האזכרה הממלכתי בהר הרצל בירושלים, בהשתתפות נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין, ראש הממשלה בנימין נתניהו, הרמטכ"ל גדי איזנקוט, יו"ר הכנסת אדלשטיין ונשיאת בית המשפט העליון מרים נאור - שהניחו זרים לזכר הנופלים. את טקס הזיכרון העברנו בשידור ישיר בערוץ 2 ובאתרי חדשות 2 Online.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לאחר תום הצפירה, הודלקה אבוקת הזיכרון על ידי דינה ישראל - בתו של רב"ט יוסף ראובן ז"ל שנפל במלחמת ששת הימים בסיני. לאחר מכן הקריא הרב הראשי לצה"ל, תא"ל רפי פרץ, תפילה לנשמות הקדושים. יוסף קלנגל, אביו של רס"ן יוחאי קלנגל שנהרג בגבול לבנון לפני שלושה חודשים, הקריא "קדיש" לזכר הנופלים. החזן הראשי לצה"ל, סא"ל שי אברהמסון, הקריא את תפילת "אל מלא רחמים".

"על ההר הזה שממחיש יותר מכל את מחיר תקומתנו הלאומית, עמדה לפני שלושה חודשים מלכה קלנגל, אמו של רב סרן יוחאי קלנגל, שנפל בגבול הצפון וזעקה ממעמקי לבה: 'איך אפשר להיפרד מילד?'", אמר נתניהו במהלך נאומו. "אין משהו שמשתווה בעוצמתו לזעקה הזאת של אם ואב המתבשרים על מות ילדם. כל מי שנמצא לצידם ברגע קבלת הבשורה המרה זוכר זאת כל חייו. גם אני".

ארכיון (צילום: רויטרס)
ארכיון | צילום: רויטרס

נתניהו: "מי שחווה שכול לא יכול לשוש אלי קרב"

נתניהו, שאחיו יוני נפל בחילוץ החטופים מאנטבה ב-1976, שחזר את הרגעים בהם התבשר על מות אחיו: "את הנקישה הנוראה של מבשרי הבשורה בדלת קיבלתי כשהייתי סטודנט ישראלי בבוסטון דרך שיחת טלפון מאחי עידו, שסיפר לי על נפילתו של יוני - אחינו הבכור. זה היה הרגע הנורא בחיי, חוץ מאחד - כשנפל בגורלי להיות המבשר לאבי ולאמי. אני הייתי הנוקש בדלת הוריי בני יורק".

"מבעד לחלון הרחב בחזית ביתו, ראיתי את אבי פוסע הלוך וחזור, שקוע במחשבותיו, ידיו שלובות מאחורי גבו בדרכו האופיינית. לפתע הפנה מבטו כשראה אותי צועד בשביל. בלי שאומר דבר השתנתה ארשת פניו בבת אחת, זעקה מרה פרצה מפיו. נכנסתי לבית. כל עוד נשימתי באפי, לא אשכח את זעקותיו ואת זעקותיה של אמי היקרה. לקבל את הנקישה מאחי ולנקוש בדלת הוריי היה כאילו יוני מת פעמיים", הוסיף ראש הממשלה.

"לאלה מאיתנו שעברו את התופת הזאת אין רגע שישתווה לו בעוצמת ההלם, הכאב והייסורים. אנחנו יודעים שהפצע לעולם לא מגליד באמת", הדגיש נתניהו. "כל מי שחווה את ייסורי השכול ואת אימת המלחמה, את ההרוגים והפצועים, את קטיעת האיברים, איננו יכול לשוש אלי קרב. כשאני צריך להחליט אם לשלוח את חיילינו למערכה, אני חושב על כל חייל ומשפחה כאילו היה בניי, כאילו מדובר במשפחתי. אבל אם אין לנו ברירה, עלינו להיות מוכנים להטיל עצמנו לחזית המלחמה כדי להגן על עמנו וארצנו. רק נכונות מתמדת זו תרתיע מלחמה או בעת הצורך תכריע אותה".

ארכיון (צילום: גיל יוחנן)
המדינה הרכינה את ראשה | צילום: גיל יוחנן

"אנחנו משפחה אחת, שותפים ברע ובטוב"

"מדינת ישראל תמשיך לשגשג ולפרוח בתנאי שנהיה מוכנים להגן עליה מכל משמר. עלינו להמשיך את דרכם של יקירינו מאוחדים ומלוכדים", אמר נתניהו. ראש הממשלה גם התייחס בנאומו לאחדות העם, בעקבות הסערה שעוררו דבריו ביום הבחירות: "אנחנו משפחה אחת - יהודים ואחינו הלא יהודים - דרוזים, מוסלמים, בדואים, נוצרים. אנחנו שותפים ברע ובטוב, ביגון ובשמחה".

נתניהו הדגיש בנאומו את המעבר מיום הזיכרון ליום העצמאות: "הערב, כשאורן של משואות העצמאות יבהיק בפסגת ההר, נחוש הכרת תודה עמוקה ליקירינו גיבורי העם, חללי מערכות ישראל. נוקיר את הפצועים שבלמו בגופם מתקפות אויב, נישא תפילה להחלמתם. נבטא את הכרת הטוב על כל מה שזכינו לו, על פלא הקוממיות, על מתנת החירות, על נס ההתחדשות. יהי זכרם של הנופלים ברוך לעד וחייהם קשורים בנצח ישראל".

נתניהו בטקס יום הזיכרון בהר הרצל (צילום: גיל יוחנן)
נתניהו בטקס יום הזיכרון | צילום: גיל יוחנן

גם יושב ראש המחנה הציוני יצחק הרצוג נשא היום דברים בטקס לזכר הנופלים שהתקיים בבית העלמין הצבאי באשקלון. "בכל דור ודור איבדנו בנים ובנות, לוחמים ואזרחים במאבק על קיומנו בארץ הזו", אמר. "אנו מרכינים ראש לזכרם של הלוחמים לדורותיהם, בני העיר ובני הכפר גואלי הארץ, בני האודים המוצלים ששרדו את תופת השואה, בניהם של העולים מצפון אפריקה ומדינות ערב, בני העולים החדשים שזה מקרוב באו".

"אלה הבנים שלנו, כולם נצר לגלי עלייה מארבע כנפות תבל שמימשו את החזון הציוני והיו חלק מייסוד הארץ ותקומתה של מדינת ישראל", הוסיף הרצוג. " נתפלל ביום הקדוש הזה בפרוס 67 שנה לעצמאות ישראל, כי לא נדע עוד דמע ושכול וכי נזכה לראות במהרה בימינו סוכת שלום הפרוסה על מדינתנו, על כל אזרחיה, שבוייה ונעדריה".

שינויים בהסדרי התנועה בירושלים

מהמשטרה נמסר כי כל הכבישים המובילים להר הרצל נסגרו לתנועת כלי רכב, למעט תחבורה ציבורית והיסעי חינם מהחניונים. הכניסה לעיר דרך כביש 1 נסגרה לקראת הטקס ונפתחה מחדש בסיומו.

החניונים הבאים נפתחו לבאי הטקס ללא תשלום: החניון הצמוד לאצטדיון טדי, חניון הלאום, חניון יד לבנים בסמוך לבית החייל, חניון משרד החוץ הישן בסמוך לבית החייל, חניון גן החיות התנ"כי, חניון רכבת ישראל, חניון בנייני האומה, חניון 'יד ושם', בית וגן וצומת עזה ניות. מחניונים אלו יפעלו שירותי הסעות ללא תשלום עד לשער בית העלמין הצבאי בהר הרצל, וכך גם מהתחנה המרכזית בעיר. בתום הטקס ועד השעה 14:00 יופעל שירות אוטובוסים לחניונים השונים.

יעלון בטקס בקריית שאול (צילום: יעקב הרשקוביץ, חדשות 2)
יעלון בטקס בקריית שאול | צילום: יעקב הרשקוביץ, חדשות 2

יעלון: "את החוב למשפחות לעולם לא נוכל להשיב"

במקביל לטקס בהר הרצל נערך טקס האזכרה לחללים בבית העלמין הצבאי בקריית שאול, בהשתתפות שר הביטחון משה (בוגי) יעלון. יעלון אמר במהלך הטקס כי "קשה כשאול הוא האובדן, ואין לו מרפא. כל נופל היה חיים שלמים, והכאב על לכתו מייסר ואינו מרפה. לעד יישארו הבנים והבנות צעירים, והשאלות על מה היו אילו והיכן היו היום, ישובו ויצליפו ללא רחם. ועמן הגעגועים, שככל שחולף הזמן אף הולכים וגוברים".

"67 שנים נאבקת מדינת ישראל אל מול דורשי רעתה, ומשלמת, לדאבון הלב, מחיר כבד. עלינו להוסיף להתקדם במעלה ההר, עד לפסגה, אך במהלך המסע הזה אנו מאבדים את הטובים ביותר שיש לנו. את החוב לכן, משפחות יקרות, ישראל לעולם לא תוכל להשיב", הוסיף שר הביטחון.

יעלון הביע תקווה לשלום עם המדינות השכנות: "ידנו מושטת לשלום אל מדינות ועמים באזור, ומי שיהיה כן בכוונותיו, ידו לא תיוותר תלויה באוויר. אנו כמהים לשלום ומחנכים כך את הדורות הבאים. זו דרכנו ואלו הם ערכינו. אך לא נלך שולל אחר דברי חלקות או אשליות. עלינו לזכור כי סביבנו יש לא מעט גורמים שטרם השלימו עם זכותנו לבית לאומי יהודי, והם יעשו כל אשר יוכלו כדי להוליך אותנו שולל ולנסות ולשבש את חיינו".

"ידנו מושטת לשלום" (צילום: גיל יוחנן)
"ידנו מושטת לשלום" | צילום: גיל יוחנן

בשעה 13:00 יחל טקס האזכרה הממלכתי לנפגעי פעולות האיבה בהר הרצל, בהשתתפות נשיא המדינה, ראש הממשלה והרמטכ"ל. 116 חללים נוספו למניין הנופלים מאז יום הזיכרון שעבר, מרביתם - 67 במספר - נפלו במהלך מבצע צוק איתן. 35 נכי צה"ל נפטרו השנה כתוצאה מנכותם והוכרו כחללי צה"ל. מספר בני המשפחות השכולות בישראל 2015 הוא 16,760, מתוכם 9,753 הורים שכולים, 4,958 אלמנות ו-2,049 יתומי צה"ל וכוחות הביטחון.

לרשות המשפחות השכולות עומד מוקד מידע טלפוני ארצי שמספרו: 03-7776700. ביום הזיכרון המוקד יהיה פתוח עד השעה 13:00, וניתן להזמין באמצעותו הסעות לבני המשפחות השכולות. אתרי האינטרנט בהם מידע מפורט על יום הזיכרון וטקסים ברחבי הארץ: אגף משפחות והנצחה ואתר "יזכור".