הבקו"ם בתל השומר. ארכיון (צילום: יוסי זליגר, פלאש 90)
ארכיון | צילום: יוסי זליגר, פלאש 90

צה"ל שוקד על מהפכה בתחום המיונים הראשוניים לצבא, על מנת לשפר את תוצאות המועמדים לשירות ביטחון ולתת להם יותר אופציות שיבוץ. בין היתר נשקלת האפשרות לבטל בעתיד את מדד הקב"א (קבוצת איכות) והדפ"ר (דירוג פסיכוטכני ראשוני).

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

התכנית עליה שוקדים כעת במחלקת מדעי ההתנהגות באגף כוח האדם ובגופים נוספים, כוללת העמקה במבנה מבחני הקב"א והדפ"ר בצו הראשון, כך שיכללו מגוון רחב יותר של תכונות. בנוסף, באגף כוח האדם המוביל את הנושא, פועלים ליצירת שיתוף מידע בין הגורמים הממיינים השונים. עם זאת, ייתכן כי פרופיל ההתאמה של מלש"ב (מועמד לשירות ביטחון) לצה"ל יורכב גם מקב"א ודפ"ר, אך משקלם יהיה נמוך יותר.

"אנחנו מבינים מאז ומתמיד כי לאנשים יש מגוון של יכולות, ויש מערכות איזון ופיצוי בין הכישורים השונים", אמר לחדשות 2 Online גורם באכ"א. "האחריות של מחלקת מדעי ההתנהגות היא לבחון את היכולות וההתאמה של הפרט, כדי להציע לו אפשרויות שלאו דווקא חשב שיעסוק בהן. בני הנוער לא תמיד מבינים מהן הדרישות של התפקיד אבל בממד"ה (מחלקת מדעי ההתנהגות), כגוף בוחן, יודעים לעשות את ההבחנה הזאת ולכן יכולים לנווט אותם".

לשכת הגיוס (ארכיון) (צילום: פלאש 90)
כאן הכל נקבע. לשכת הגיוס | צילום: פלאש 90

האם אתה יודע לשחות?

חלק מרכזי בתכנית נוגע לשיתוף המידע על המלש"ב בין הגופים הממיינים השונים, שיתבצע באמצעות מערכת משותפת. הצורך בשינוי נובע מהרצון למנוע חוסר תיאום בין הגופים השונים במהלך המיונים לצה"ל וגם מתוך כוונה לניצול מעמיק יותר של המידע.

כחלק מהרצון להעשיר את המידע על המלש"ב כבר בשלבי המיון הראשונים שלו, צפויים המלש"בים לענות כבר לפני הצו הראשון על שאלון באינטרנט, בו יתבקשו לציין פרטים טכניים שעליהם יישאלו בלשכת הגיוס על ידי המאבחנת. לאחר הצו הראשון יענו המלש"בים על שאלון נוסף באינטרנט ובו יישאלו על נושאים מגוונים. השאלות יעסקו בתחומי עניין וברקע לימודי.

בשאלון יופיעו שאלות כמו: האם המלש"ב השתתף בתכניות למצוינות, האם יש לו לקויות למידה, האם הוא יודע לשחות, האם הוא בעל רישיון נהיגה ואילו שפות הוא יודע, שפות זרות או שפות תכנות.

חיילים בשרשרת החיול (צילום: חדשות 2)
חיילים בשרשרת החיול | צילום: חדשות 2

על פי העיתון הצבאי "במחנה", בחודש שעבר החלו חלק מהמלש"בים לעבור מבחני מיון ניסיוניים בלשכות הגיוס. "במסגרת הפיילוט ייבחנו בשנתיים הקרובות בין 1,500-500 מלש"בים בכל אחד מהמבחנים, זאת כדי שבאכ"א יוכלו לצבור מספיק מידע כיצד המבחן בא לידי ביטוי בכלל האוכלוסיה", נכתב.

מבחני הדפ"ר מורכבים מחשיבה כמותית, מבחן הבנת הוראות, אנלוגיות מילוליות ומבחנים צורניים, והמטרה היא לעדכן גם את מבחני העברית שנעשים על ידי המאבחנים הפסיכטוכניים. "הצבא מתפקד אבל התהליכים הרבה פחות יעילים ממה שהם יכולים להיות", הודתה קצינה באכ"א בריאיון לעיתון.

בהתייחסה לתהליכי המיון הלא מתואמים בצבא אמרה הקצינה: "אנחנו מקבלים על כך פניות מבתי ספר, הורים ומהמלש"בים עצמם. מלש"ב שמתמיין לאמ"ן, טיס ותכניות המצוינות בעתודה, יכולים לזמנו כ-15 פעמים למבחנים. אם תהיה תקשורת בין הגופים הממיינים, אנחנו מקווים שנוכל לצמצם את מספר המיונים".

חיילים בטירונות (ארכיון) (צילום: רויטרס, חדשות)
המטרה: שיבוץ טוב יותר | צילום: רויטרס, חדשות

קב"א ודפ"ר - מה זה אומר?

הקב"א הינה נתון המשמש את צה"ל לצורך שיבוץ ראשוני לתפקידים בשירות החובה, באופן המאפשר התאמה בין כישוריך לבין דרישות התפקיד וצרכי הצבא. ציון הקב"א נע בין 41 (הציון הנמוך ביותר) ל-56 (הציון הגבוה ביותר). הקב"א מחושבת על בסיס צירופים שונים של מספר מרכיבים הנמדדים בתהליך ההתייצבות בלשכת הגיוס, ביניהם: יכולת חשיבה שנקבעת באמצעות המבחנים הפסיכוטכניים, השכלה כפי שנקבעה במסגרת אימות הנתונים והתאמה למסגרת הצבאית כפי שבאה לידי ביטוי במהלך הראיון האישי. (ציון הקב"א לבנות מחושב ללא חלק הריאיון, משום שהוא מיועד לבנים בלבד).

הקב"א, יחד עם נתונים נוספים (למשל הפרופיל הרפואי), מהווה סף לקבלת זימון למיון ליחידות המובחרות והינה מרכיב ביציאה לקצונה ובשיבוץ למקצועות מסוימים בצבא. נתון הקב"א משמש אך ורק את המסגרת הצבאית ואינו רלוונטי לאזרחים עם שחרורם מצה"ל.

הדפ"ר (דירוג פסיכוטכני ראשוני) הוא שקלול התוצאות של המבחנים הפסיכוטכניים הבוחנים את יכולת החשיבה שלך על ידי מבחנים כמותיים, מילוליים וצורניים. בתום המבחן הפסיכוטכני שנערך בלשכת הגיוס, נקבע ציון הדפ"ר, שנע בין 10 (הציון הנמוך ביותר) ל-90 (הציון הגבוה ביותר), במרווחים של 10 נקודות. הדפ"ר הינו אחד המרכיבים בתוך ציון הקב"א. הדפ"ר משמש אך ורק את המסגרת הצבאית ואינו רלוונטי לאזרחים עם שחרורם מצה"ל. המבחנים הפסיכוטכניים הינם חד-פעמיים ולא ניתן לבצע אותם פעם נוספת.

לפניות לכתב: MatanH@ch2news.tv

הצטרפו לעמוד הפייסבוק של מתן חצרוני