אילוסטרציה (צילום: דו"צ)
אילוסטרציה | צילום: דו"צ

אחד מכל ארבעה חיילי סדיר בצה"ל מקבל סיוע כלכלי - נתונים מטרידים של אגף כוח אדם משקפים את המצב בחברה הישראלית ומונחים לפתחו של הצבא, שמוצא עצמו נדרש לטפל ולתמוך במספר הולך וגדל של חיילים במצוקה כלכלית - הם ובני משפחותיהם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

לפי נתון נוסף שהגיע לידי חדשות 2, קבוצה גדולה מתוך החיילים במצוקה - כ-30 אלף חיילים - מוגדרים כנמצאים במצוקה בתחום האפור, כלומר כאלה שלא בהכרח עונים על הקריטריונים של מצוקה כלכלית ובכל זאת סובלים מקושי כלכלי ומבקשים סיוע. צה"ל מספק גם להם סיוע במזון וציוד בסיסי שחסר להם ולמשפחותיהם.

עלות הסיוע הכלכלי והטיפול שמעניק צה"ל לחיילים המשרתים בצבא ומוגדרים כזקוקים לסיוע כלכלי מגיעה לחצי מיליארד שקל בשנה. גורמים באגף כוח אדם מדברים על כך שהמספרים נמצאים בעלייה. בדיונים פנימיים העוסקים בתקציב הביטחון, נלחמים אנשי אכ"א שלא לגעת בסכום הזה ולא רק שלא לקצץ בו, אלא נראה שבצבא יצטרכו אפילו להגדילו בשנים הקרובות.

אילוסטרציה - למצולמים אין קשר לנאמר (צילום: ניר גל, דובר צה"ל, חדשות)
עלות הסיוע הכלכלי: חצי מיליארד שקלים | צילום: ניר גל, דובר צה"ל, חדשות

אישורי עבודה ותלושי מזון

כיום יש ביחידות השדה שלוש מש"קיות ת"ש בכל גדוד. רק לפני שנים אחדות הייתה מש"קית אחת בכל גדוד, וזה מעיד על נפח העבודה, העומס וכמות החיילים הזקוקים לסיוע. בצה"ל מנהיגים מדיניות "קלה על ההדק" בכל מה שקשור לסיוע לחיילים במצוקה.

כל מג"ד ביחידות השדה מחזיק ב"קופה קטנה" ממנה הוא יכול לספק על פי שיקול דעתו ובהמלצת מש"קית הת"ש תלושי מזון לסופר מרקט. כמו כן, מאפשרים המפקדים לחלק מהחיילים לצאת לעבוד במשך היום. גם כאן כמעט 50% מהחיילים בצה"ל פנו לקבלת אישור עבודה מחוץ לצבא.

אבל, צה"ל לא מסוגל לעמוד לבדו אל מול התופעה המתרחבת ובאחרונה התקבלה החלטה לאפשר ל"קרן לידידות", בראשות הרב יחיאל אקשטיין, להעביר סכום שנתי של 20 מיליון שקלים לרווחת החיילים. 9 מיליון שקלים מן הסכום מועברים לסיוע בקבלת ציוד בסיסי שחסר לחיילים ובני משפחותיהם (כמו ריהוט וציוד חשמלי לבית).

שאר הכסף מועבר במסגרת פרויקט "אמץ לוחם", כשהקרן מאמצת 11 גדודים ומעבירה לכל אחד מהם סכום כסף שנתי בתיאום עם האגודה למען החייל.

6,200 חיילים בודדים

הצבא הכשיר ושיפץ 1,000 דירות ברחבי גוש דן (בתי חייל ודירות פרטיות שמוחזקות על ידי האגודה למען החייל) ומאפשר לחיילים בודדים לגור בהן ללא עלות. סה"כ בצה"ל משרתים היום 6,200 חיילים בודדים וחלקם מאומץ גם על ידי התנועה הקיבוצית.

ועדיין בצה"ל נאלצים להתמודד עם זרם תרומות לא ממוסד - מזון ציוד חשמלי וציוד צבאי כמו אפודים, חולצות טרמיות ומעילי פליז - שמעבירים גופים וארגונים ישירות ליחידות. כעת מנסים לעשות גם בתופעה הזו הסדרה, כדי לוודא שהאפיק הזה חוקי ולא מייצר התקשרויות או העברות כספים שהן בתחום האפור.

תוספת שכר לחיילים

לאחר לחצים רבים ופניה לבג"ץ נאלץ הצבא לעדכן את דמי הקיום של חיילי צה"ל, שלא עודכן יותר מעשר שנים. בבדיקה שערכו בצבא נמצא שחייל מוציא בחודש כאלף שקלים: 600 באמצעות כרטיס אשראי ו-400 במזומן, ולכן עודכן השכר בהתאם.

רכיב הצרכים האישיים בדמי הקיום נועד לאפשר לחייל לממן הלבשה תחתונה, מוצרי היגיינה ותקשורת, בסך של 280 שקלים. רכיב זה מחולק כך: 80 שקלים עבור הלבשה תחתונה (תחתונים, גופיות, גרביים, מגבת), 60 שקלים עבור מימון חבילת תקשורת ו-140 שקלים עבור מוצרי הגיינה (גילוח, רחצה, היגיינה נשית).

ברובד של צורכי רווחה ופנאי, עולה מהמסמך כי בשכבה הבסיסית מקבלים כל החיילים 260 שקלים, ובהתאם לאופי ותפקיד השירות יקבלו לוחמים עוד 540 שקלים, תומכי לחימה 240 שקלים, וחיילים שאינם לוחמים לא יקבלו תוספת.