תחנת אוטובוס בשומרון, ארכיון (צילום: פלאש 90, קובי גדעון)
תכנית להפרדה באוטובוסים בשומרון | צילום: פלאש 90, קובי גדעון

בעקבות לחץ מצד המתנחלים נכנסה היום (רביעי) לתוקפה התכנית להפרדה בין ישראלים לפלסטינים באוטובוסים ציבוריים בשטחי יהודה ושומרון. מאחורי ההוראה עומד שר הביטחון משה (בוגי) יעלון, והיא תפעל כניסוי למשך שלושה חודשים שבסופם יופקו לקחים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי התכנית, פלסטינים שנכנסים לישראל ישובו לבתיהם רק דרך אותו מעבר שממנו נכנסו, מבין ארבעה מעברים קיימים - ריחן, הל"ה, אליהו ואייל. לפיכך חזרתם לא תוכל להתבצע ישירות באוטובוס שנכנס לשטחי יהודה ושומרון אלא רק עד למחסום, ומשם באוטובוס אחר.

"הפיילוט התחיל היום, אבל זה לא נכון שיש הפרדה באוטובוסים", אמר הבוקר לחדשות 2 Online יוסי דגן, ממלא מקום ראש המועצה האזורית שומרון. "זו חזרה למצב שהיה שנים ארוכות. זה לא שלערבי אסור לעלות לאוטובוס - מותר לו, פשוט החזירו את הבידוק. הדבר נועד למנוע מצב שבו יש שב"חים באוטובוסים".

על פי ההערכות, ארגוני זכויות אדם צפויים להגיש עתירות לבג"ץ נגד המהלך. דגן לא חושב שיש על מה להלין. "אני לא רואה מה הבעיה במוסריות של המהלך", אמר. "מי שאומר שיש הפרדה או אפרטהייד הוא נוכל".

לדבריו של מיכאל ספרד, היועץ המשפטי של ארגון "יש דין", הצעד נעשה בהיחבא. "מדובר בצעד מביש וגזעני המדרדר את מדינת ישראל לשפל מוסרי", אמר. "אנחנו ניאבק בו בכל האמצעים החוקיים העומדים לרשותנו".

"טעות גדולה"

אחד מיוזמי המהלך, ח"כ אורן חזן, בירך על התחלתו של הפיילוט. "העניין יוביל להשבת תחושת הביטחון לילדנו ולנו", כתב בפייסבוק.

יו"ר מועצת יש"ע לשעבר דני דיין דווקא מתנגד למהלך. "ההחלטה היא טעות גדולה", כתב. "זעקותיהם של אלה שבנו גדר כדי שפלסטינים לא יסתובבו לידם ברחוב - צביעות גדולה. אני נגד שתי ההחלטות".

אבי רואה, ראש מועצת יש"ע, אמר לחדשות 2 Online: "אני יכול לראות איך המצב הזה ישמש ככלי נשק לטענות של אפרטהייד, אבל לנו יותר חשובה תחושת הביטחון של הילדים שלנו". יש בעיה של ציבור המשתמשים בתחבורה ציבורית בעיקר באזור אריאל, קרני שומרון וקדומים. זה לא היה פתרון מיידי, בחנו גם דברים אחרים, אבל עם כל הכבוד אנו רוצים להרגיש בטוחים".

יו"ר האופוזיציה יצחק (בוז'י) הרצוג הביע שאט נפש מהמהלך, ואמר כי מדובר ב"שמן למדורת השנאה לישראל". חבר הכנסת ממפלגתו, זוהיר בהלול, הצטרף לדברים ואמר כי "מדובר בתעודת עניות למדינת ישראל, שוב משתמשים בתירוצים שחוקים ומייצרים מציאות משפילה עבור אזרחים פלסטינים שמנסים לשרוד במציאות בלתי נסבלת".

יו"ר מרצ זהבה גלאון הוסיפה כי "החלטת שר הביטחון יעלון להפריד בין הנוסעים היהודים לפלסטינים היא כניעה ללחץ שהופעל על ידי מתנחלים יהודים, שהלינו על ריבוי הפלסטינים בקווי האוטובוס. הפרדה באוטובוסים על רקע אתני הייתה נהוגה בעבר במשטרים גזעניים בעולם והיא אינה מתקבלת על הדעת במדינה דמוקרטית.

"ככה נראה אפרטהייד, ולא, אין לזה הגדרה יותר מנומסת או נעימה לאוזן. אין ספק, 45 שנים של שליטה צבאית כפויה על הפלסטינים הן בסך הכל ניסיון לשפר את איכות חייהם. קווי אוטובוס נפרדים לפלסטינים וליהודים מוכיחים שדמוקרטיה וכיבוש לא יכולים להתקיים יחד".

 בהכנת הידיעה השתתף ניר דבורי.