חטיפת ורצח שלושת הנערים - נפתלי פרנקל, גיל-עד שער ואייל יפרח ז"ל - ביוני 2014 היוותה תזכורת כואבת לסכנות הביטחוניות ולצורך במשטרה שמגיבה מהר וגם מתואמת עם יתר כוחות הביטחון. היום (רביעי), קרוב ל-4 שנים לאחר הרצח, קובע מבקר המדינה בדוח חריף: לא כל הלקחים מאותו אירוע יושמו - ודרושים צעדים דחופים לשיפור היכולת של משטרת יהודה ושומרון להגיב לאירועים בצורה טובה יותר.

לקריאת הפרק המלא בדוח לחצו כאן

אחד הפרקים בדוח 68ב' שמפרסם היום מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף (חיים) שפירא, עוסק במחוז יהודה ושומרון (ש"י) של משטרת ישראל. בעבר, מזכיר המבקר, "נמצאו ליקויים, מהם מהותיים ומשמעותיים בתפקודם של המטה הארצי ומחוז ש"י, שיש בהם כדי לפגוע בבניין הכוח, בהפעלתו, ברמתו המקצועית ובכשירותו המבצעית".

עוד עולה מהבדיקה כי "נמצאו ליקויים בכל הנוגע לקשר ולשיתוף הפעולה בין המחוז לבין צה"ל ושב"כ, שיש בהם כדי לפגוע ביכולת המחוז למלא את משימותיו". מה נשתנה? לדברי המבקר, "במועד השלמת הביקורת, המשטרה עדיין לא השלימה את יישום כל הלקחים מהאירוע הקשה של חטיפת הנערים. מצב דברים זה עלול לפגוע ביכולת כוחות המחוז להגיב ביעילות על אירועי חירום ובכך לפגוע באמון הציבור במשטרת ישראל".

שלושת הנערים נחטפו ב-12 ביוני 2014 מצומת גוש עציון: מההקלטה שפורסמה לאחר מציאת גופותיהם של הנערים עולה כי בשעה 22:25 ענה אחד ממוקדני המשטרה במחוז ש"י לשיחת הטלפון. אז נשמע צמד המילים המצמרר: "חטפו אותי" מפיו של גיל-עד שער. צמד המילים הקריטי נאמר בלחישה ובחטף. בשניות שלאחר מכן נשמעו רעשי רקע שנקטעו בצעקה "ראש למטה!", שבאה מכיוונו של אחד החוטפים.

הלקחים בתפעול המשל"ט לא יושמו במלואם (צילום: פייסבוק משטרת ישראל)
הלקחים בתפעול המשל"ט לא יושמו במלואם | צילום: פייסבוק משטרת ישראל

השיחה לא סווגה כשיחת מצוקה

המוקדן ששמע את הקריאה ניסה לברר שוב ושוב מי בצדו השני של הקו, אך החוטפים המשיכו: "ראש למטה". ברגע זה נשמעו שתי צעקות מתוך הרכב, וקול חלש של חבטה. בשלב מסוים נשמע קול בערבית אומר: "קח לו את הטלפון". בהמשך נשמעו החוטפים כשהם אומרים בערבית "הבאנו שלושה". מיד לאחר מכן נשמע אחד החוטפים כשהוא שר בערבית וקורא קריאות שמחה.

מממצאי החקירה עלה כי השיחה למוקד המשטרה ארכה כ-2:09 דקות ובמהלכה העביר שוטר השח"ם את הטלפון לקצינה האחראית על המוקד. לאחר שלא הצליחה להבין במהלך השיחה מיהו האיש שהתלונן, ניסתה להתקשר למספר הטלפון, אך נתקלה בצליל של שיחה ממתינה.

הקצינה צלצלה שבע פעמים נוספות למספר הטלפון של הנער: בשני מקרים היא נתקלה בצליל תפוס, ובחמש הפעמים הנוספות הועברה ישירות למענה הקולי. עם הגשת הממצאים, הבהירו במשטרה כי היה על הקצינה להתייחס לשיחה כשיחת מצוקה לכל דבר, ולטפל בה באמצעים העומדים לרשותה - איכון לטלפון, שמיעה נוספת של ההקלטה וסל נוסף של כלים שניתן להשתמש בהם מבלי לערב גורמים בכירים יותר. הבדיקה הפנימית קבעה כי השיחה מהנערים הייתה צריכה להיות מסווגת באופן ברור כשיחת מצוקה - והיא לא סווגה כלל.

הנערים שנחטפו ונרצחו
הנערים שנחטפו ונרצחו | צילום:

עיקר הלקחים שהופקו מהאירוע הקשה נגעו לשיפור תפקוד מרכז השליטה המחוזי (משל"ט) במחוז ש"י. מהבדיקה עולה כי גם לאחר חטיפת הנערים, שוטרים שנקלטו במרכז השליטה לא קיבלו הכשרה לתפקידם - באופן שנוגד את הנהלים של משטרת ישראל. כמו כן, לדברי המבקר, לא סיימו במשטרה לגבש הליך לסיווג שיחות הטרדה ולטיפול בהן - וגם התיאום עם צה"ל לא הוסדר כראוי.

דוח המבקר מתריע על שורת כשלים במחוז, שמתמודד עם משימות רגישות ואירועים מורכבים - מליקויים בהכשרות ועד חוסר בציוד שמסכן חיי אדם: במשרד המבקר גילו כי קיים מחסור בכלי רכב ממוגנים ובשכפ"צים קרמיים, דבר שפוגע בכשירות המחוז ועלול להגדיל את הסיכון לחיי השוטרים ולפגוע ביכולתם למלא את משימתם.

כבר לפני כארבע שנים הופצה טיוטה בנוגע לשיתוף הפעולה המבצעי בין צה"ל למשטרה, אך עד היום לא הושלם גיבושו של נוהל שנועד לאפשר טיפול "איכותי ומיטבי באתגרים מבצעיים של שני הגופים". בהיעדר נוהל שמסדיר את חלוקת התפקידים במקרה של אירוע ביטחוני, המבקר מתריע כי "עלולות להיפגע היכולת לאסוף ראיות מהזירה והיכולת להבטיח את שלומם של כוחות משטרת ישראל הפועלים בשטח".

הפעילות לאיתור הנערים החטופים (צילום: פייסבוק משטרת ישראל)
הפעילות לאיתור הנערים החטופים | צילום: פייסבוק משטרת ישראל

"מסמך חסר משמעות"

בנוגע לצוות המטפל באירועים מסוג אלו במרכז השליטה, הוועדה שהקימה המשטרה אחרי האירוע המליצה על השתלמות מקצועית לכל שוטרי מרכז השליטה והוספת אנשי קבע בעלי ניסיון, כמו גם מציאת מבנה חלופי למרכז. בעקבות הדוח, השינוי היחיד המהותי בנושא הזה היה סיפוחם של 11 שוטרי קבע מכל יחידות המחוז - והחלפתם לאחר שנה ב-11 שוטרים אחרים, למרות שגורמים במחוז התריעו כי מדובר ב"נטל משמעותי" שפוגע בפעילות יחידות המחוז.

המבקר מזהיר כי "הנצחת המצב הקיים ובו מפקד מחוז ש"י מספח 11 שוטרים כדי לתגבר את מצבת כוח האדם של משל"ט ש"י גורם לפגיעה מתמשכת ביכולתם לבצע את המשימות שהוטלו עליהם בתוקף תפקידם המקורי". השוטרים שסופחו למשל"ט לאחר חטיפת הנערים ומבצע "שובו אחים" - המבצע לאיתור הנערים ולמעצר החשודים - לא השתתפו בתכנית ההכשרה עליה הוכרז, וזאת בניגוד לנהלים. "יש לראות בחומרה את העובדה שגם בשנים 2015-2014 עדיין הוצבו במשל"ט שוטרים שלא השתתפו בהכשרה מתאימה", מוסיף המבקר.

עוד עולה מהביקורת כי פקודת הארגון לפיה פועל המחוז לא עודכנה במשך 16 שנה - והפכה ל"מסמך חסר משמעות שלא מבטא את האופן בו מאורגן המחוז, שמתמודד עם גידול ניכר בפעילות החבלנית העוינת". לדברי המבקר, "אי-עדכון הפקודה במשך תקופה כה ארוכה, בייחוד נוכח השינויים הרבים בהיקף הפעילות ובאופן פעילותו של מחוז ש"י עלול לפגוע ביכולת המחוז לבצע את משימותיו באופן מיטבי".

מבקר המדינה שפירא (צילום: יצחק הררי, פלאש 90, חדשות)
מבקר המדינה יוסף שפירא | צילום: יצחק הררי, פלאש 90, חדשות

המבקר מזהיר מחריגה מכללי המשפט הבינ"ל

המבקר גם מתריע על כך שמרכז השליטה נמצא במבנה לא ממוגן - ואין אתר להפעלת מוקד חלופי שאליו תעבור פעילותו במידת הצורך לפי הנהלים: "דבר זה עלול לפגוע במבצעיות של המחוז וביכולתו לשלוט במרחב שבאחריותו ולנהל את פעילותו".

סעיף נוסף בדוח עוסק בחקירות אירועים בהם פלסטינים נורו על ידי שוטרי מג"ב: לדברי המבקר, חקירות אלו "התקיימו בניגוד לפקודות המשטרה ובקצב איטי במיוחד. הדבר פוגע קשות בטיפול בתלונות ובאירועים, אינו עומד בכללי המשפט הבין-לאומי ואף פוגע באמון הציבור ברשויות האכיפה".

בין השאר מציין המבקר כי ההחלטה להעביר את החקירות הללו ליד מח"ש או צה"ל לא יושמה - ומחוז ש"י המשיך לחקור את האירועים בהם נורו פלסטינים, אך בקצב איטי: בין 1992 ל-2014 הוגשו 5 כתבי אישום בלבד נגד שוטרי מג"ב - קצב שהוגדר כ"בלתי סביר לכאורה" על ידי ראש מח"ש.

לאור כל הממצאים החמורים, המבקר ממליץ להשלים בדחיפות את הפקודות הארגוניות ולוודא כי כל השוטרים במרכז השליטה הוכשרו לתפקיד - לצד הצטיידות בשכפצ"ים, שיפור התיאום עם צה"ל בזירות אירוע וזירוז חקירות האירועים בהם נורו פלסטינים.

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "משטרת ישראל מברכת על דו"ח מבקר המדינה, מאמצת את מסקנותיו, ותפעל ליישום הנושאים העולים בו. יתרה מכך, חלק ניכר מההערות שעלו בדוח המבקר, נבחנו ואומצו ע"י המשטרה עוד בטרם פרסומו, בעקבות תהליכי בקרה ולמידה אותם מקיימת המשטרה באופן תדיר".

"במסגרת תהליכים ארגוניים שהחלו עוד בשנת 2016 בכל הנוגע לבניין הכוח, בוצעו ועוד צפויים שינויים ארגוניים משמעותיים במחוז, בהם הקמת שתי תחנות חדשות ותוספת תקנים וכח אדם להתמודדות מיטבית מול האתגרים השונים. מרכז השליטה המחוזי המעניק מענה מיטבי למאות אלפי פניות אזרחים מדי שנה, עבר שדרוג משמעותי וכיום כל שוטרי המשל"ט בוגרי הכשרה מקצועית. כמו כן, בתקופה הקרובה אף צפוי להתחיל בניית משל"ט חדש וממוגן. בהתאם לאתגרי המשטרה באיו"ש ואיומי הייחוס השונים, בשנים האחרונות מתבצעת עבודת מטה מקיפה בנושא רכבים ממוגנים תוך בחינת החלופות השונות באופן שיתן מענה מיטבי ומקצועי לטווח הארוך".

בנושא חקירת שוטרי מג"ב נמסר בתגובה: "חקירות שוטרים באשר הם הינה משימה שאיננה תחת אחריות משטרת ישראל ומאידך, המשטרה מעולם לא תוקצבה לגביה. עקב ואקום שנוצר בפונקציה זו של חקירת מקרים של אירועי ירי בהם גרמו שוטרי מג"ב לפציעה או למוות של פלסטינים באיו"ש, נכנס מחוז ש"י לתחום זה. מאז שנת 2007, פעלו גורמים רבים להעברת האחריות על החקירות לגורם אחר ורק לאחרונה בנובמבר 2017 החליט ראש הממשלה כי הטיפול בתלונות נגד שוטרי מג"ב ביחס להפרות של כללי המשפט הבין - לאומי במסגרת פעילות משטרתית, שנעשתה תחת פיקוד צה"ל באיו"ש, תועבר לידי מצ"ח".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו