משרד הביטחון והסוכנות האמריקנית להגנה מפני טילים (MDA) ביצעו לפנות בוקר (שני) ניסוי טיסה מוצלח של מערכת "חץ 3", המיועדת ליירוט טילים בליסטיים מחוץ לאטמוספירה. היום פרסם משרד הביטחון תיעוד מהתרגיל: כך זה נראה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

על פי הודעת משרד הביטחון, "מיירט חץ 3 שוגר וביצע את משימתו". הניסוי המוצלח התרחש לאחר ששני ניסויים במערכת בוטלו ברגע האחרון במהלך החודשיים האחרונים בשל אי-עמידה בתנאי הבטיחות.

בשעה 02:30 ביצעו את הניסוי מנהלת "חומה" במפא"ת (המינהל למחקר, פיתוח אמל"ח ותשתית טכנולוגית) שבמשרד הביטחון, בשיתוף עם ה-MDA האמריקני, שמפתחות יחד את מערכת הנשק המתקדמת. השיגור בוצע משדה הניסויים במרכז הארץ בהובלת התעשייה האווירית ובהשתתפות חיל האוויר הישראלי, והוא דימה תרחיש מבצעי מלא של מערכת היירוט בעומק החלל.

"הניסוי המוצלח מאפשר לנו לקיים עוד השנה באלסקה ניסוי יירוט מלא, אל מול מטרה אמיתית שמדמה טילים בליסטיים כמו שיש לאירנים", הסביר משה פתאל, ראש מנהלת 'חומה' במשרד הביטחון. "זה דבר שלא ניתן לעשות במרחב שלנו מטעמי בטיחות".

מערכת ה"חץ" (צילום: אגף דוברות והסברה במשרד הביטחון, חדשות)
מערכת החץ 3 בתרגיל, הבוקר | צילום: אגף דוברות והסברה במשרד הביטחון, חדשות

בועז לוי, סמנכ"ל וראש חטיבת הטילים והחלל בתעשייה האווירית, התייחס גם הוא לניסוי המוצלח. "מדובר בניסוי מורכב ביותר, במהלכו המיירט שוגר ויצא מהאטמוספירה עמוק לתוך חלל. הטיל ביצע את כל המצופה ממנו. אנחנו מרוצים מאוד מהתוצות. הטיל עשה את המסלול במלואו ולו הייתה מטרה אמיתית היה פוגע בה. במהלך הניסוי המיירט דימה תרחיש מבצעי מלא. הוא עשה מסלול כאילו היתה מטרה אמיתית. לכן השלמנו באופן מלא את היעדים שהגדרנו לעצמנו לפני היציאה לניסויים באלסקה".

המערכת מפותחת במשותף על ידי ישראל וארה"ב, בניהול מנהלת 'חומה' במפא"ת ומנהלת ההגנה מפני טילים במשרד ההגנה האמריקני (MDA). הקבלן הראשי לפיתוח המערכת הינה התעשייה האווירית/מפעל מל"מ, בשיתוף עם חברת בואינג האמריקנית, אלתא, אלביט מערכות, תעש מערכות ורפאל.

ניסוי טיל (צילום: אגף דוברות והסברה אגף הביטחון, חדשות)
ניסוי מוצלח במערכת חץ 3 | צילום: אגף דוברות והסברה אגף הביטחון, חדשות

מערכת "חץ 3" מסוגלת ליירט טילים בחלל מאות קילומטרים מחוץ לאטמוספירה. על פי פרסומים זרים, מלבד יכולת היירוט של חץ 3, המערכת מסוגלת אף ליירט לוויינים - ובכך ישראל מבססת עצמה במועדון מצומצם ביותר של מדינות בעלות יכולת כזו.

ייחודיותו של חץ 3 טמונה בכך שהוא אינו מיירט רגיל והוא למעשה היחיד מסוגו בעולם שאין בו חומר נפץ. בחץ 3 האנרגיה הקינטית במפגש עם המטרה גדולה מספיק להשמדתה ללא צורך בחומר נפץ. זאת בניגוד לחץ 2, בו יש ראש קרב שאמור להתפוצץ כשהוא מתקרב למטרה.

בחודשיים האחרונים: שני ניסויים ב"חץ 3" בוטלו

הניסוי המוצלח מגיע לאחר שני ניסויים ברציפות בטיל היירוט המתקדם שבוטלו במהלך החודשיים האחרונים. בתחילת חודש ינואר נאלצו במשרד הביטחון לבטל ברגע האחרון ניסוי במערכת, כחודש לאחר שהופסק ניסוי נוסף, לאחר שלא עמד בתנאי הבטיחות. בהודעה שפרסם משרד הביטחון נטען כי הניסוי הופסק בעקבות בעיה בהעברת הנתונים במערך הניסוי הקרקעי.

"בגלל שאנחנו מדברים על תרחיש ניסוי, חשוב לומר שאם זה היה מבצעי המיירט היה יוצא", הסביר אז פתאל. בהמשך הסביר את נסיבות הניסוי ואת הסיבות שהובילו לביטולו בטרם שיגור הטיל המיירט. "זהו תרחיש ניסוי מורכב מאוד הבודק את קצוות המעטפת", הוסיף. "הניסוי בודק את הפיתוח של הבלוק העתידי. המיירט לא יצא, כיוון שהנתונים לא עברו כמו שצריך".

פיתוח ישראלי. טיל חץ (צילום: התעשייה האווירית, חדשות)
שיגור ה"חץ 3" | צילום: התעשייה האווירית, חדשות

במערכת הביטחון לא פירטו במדויק באיזה רכיב התרחשה התקלה אך טענו כי התגלתה תקלה בהעברת הנתונים בממשק הקרקעי. "אנחנו לא מפרטים במפורט היכן זה היה" אמר פתאל. "זה היה במערך הניסוי הקרקעי, ובוא נגיד ככה - הנתונים לא עברו ולכן במצב של ניסוי מהסוג הזה לא מוציאים מיירט".

במערכת הביטחון הדגישו כי לניסוי שבוטל אין השפעה על מערכת הנשק המבצעית "חץ 2" המופעלת מזה שנים על ידי מערך ההגנה האווירית בחיל האוויר ועל מערכת "חץ 3" שנמסרה לחיל האוויר בינואר 2017.

"חץ 3", שפותח במפעל מל"מ של התעשייה האווירית, הוא השכבה הרביעית במערך ההגנה יחד עם "חץ 2", "שרביט קסמים" ומערכת "כיפת ברזל". בכך השכבות הללו משלימות את עצמן ומגבות זו את זו כשהן יוצרות הגנה מטילים בליסטיים, רקטות מכל הסוגים וטילי שיוט. ב-8 השנים האחרונות מסרה ארה"ב לישראל 5.5 מיליארד שקלים לטובת המיזמים המשותפים.