ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
"ההחלטה מתקנת עוול היסטורי" | צילום: רויטרס, חדשות

במשך שנים רבות בנות הזוג של חיילי צה"ל שנפלו נותרו בצד ולא זכו למעמד ברור. היום (שלישי) פורסם לראשונה נוהל חדש של נציבות שירות המדינה, המכיר במעמדן ובזכותן לימי אבלות - שלא על חשבון ימי החופשה הקבועים במהלך השבעה, וליום חופש ביום הזיכרון.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

על פי הנוהל, יוכרו גם בני ובנות זוג של שוטרי משטרת ישראל, סוהרים בשירות בתי הסוהר, או עובדים בשירות הביטחון. סוגיית ההכרה בבנות זוג של חללים עלתה ביתר שאת במהלך ולאחר מבצע "צוק איתן": לאחר מאבק ממושך שניהלו חברות שכולות נגד הצבא - נוסח מסמך רשמי שכותרתו "מדיניות בנושא בנות זוג של חללי צה"ל", ועליו חתמה ראש מחלקת נפגעים באכ"א, אל"מ ג'וזלין בש.

מי שליוותה את בנות הזוג היא ח"כ עליזה לביא, שפעלה תחילה לאימוץ "נוהל חברה" בצה"ל, שהסדיר את אופן ההודעה לחברות וארוסות החללים, הזכאות לימי אבל וליווי פסיכולוגי במידת הצורך - זאת לאחר שעדן ביין, חברתו של סמ"ר שון כרמלי ז"ל, החייל הבודד מארה"ב שכ-20 אלף ישראלים הגיעו להלווייתו ניסתה לאסוף בעצמה רסיסי מידע, עד שגילתה כי בן זוגה נפל בלחימה.

סמ"ר כרמלי ז"ל מובא למנוחות (צילום: חדשות 2)
סמ"ר כרמלי ז"ל מובא למנוחות | צילום: חדשות 2

הנוהל עד היום היה כי הזכאות לימי חופשה חלו על בנות זוג בשירות צבאי, אך לא על אזרחיות. בעקבות פנייתה של ח"כ לביא למ"מ מקום נציב שירות המדינה, אודי פראוור, החלה הנציבות בעבודת מטה, בסיומה אומץ הנוהל החדש שפורסם היום ויחול על עובדי המדינה.

"אנחנו עושים היום צעד ענק נוסף, שיסייע ולו במעט לחברות החללים בהתמודדות עם הנורא מכל", בירכה לביא. "התיקונים החשובים הללו מחדדים את ההכרה בכך שהשכול והכאב אינם פוסחים על אף אחת, גם אם טרם ענדה טבעת. זו לא רק שאלה של ימי חופש, אלא של הכרה רשמית, חיבוק וליווי מן הממסד והחברה - שהם חלק בלתי נפרד מתהליך הריפוי והשיקום".

ח"כ לביא יוזמת המהלך (צילום: פלאש 90, חדשות)
ח"כ עליזה לביא, ארכיון | צילום: פלאש 90, חדשות

מעמותת "הותיר אחריו חברה" - העמותה לתמיכה נפשית בחברות חללי צה"ל, נמסר: "העמותה מברכת על ההחלטה של נציבות המדינה ומודה לח"כ עליזה לביא על פעילותה למען בנות זוגם של חללי צה"ל. ההחלטה מתקנת עוול היסטורי בן 70 שנים, ומכירה במעמדה של החברה השכולה כאדם הקרוב ביותר ללבו של החלל. ההכרה בימי השבעה ובימי הזיכרון כימי חופש, מאפשרת לבת הזוג להתאבל על אהובה באופן ראוי מבלי צורך להצטדק בפני מנהליה במקום העבודה. האבל על מותו של בן הזוג ילווה את החברה לכל אורך חייה, גם לאחר שתינשא ותביא לעולם ילדים".