חיזבאללה (צילום: רויטרס, חדשות)
ארגון חיזבאללה מוסיף לאיים | צילום: רויטרס, חדשות

ארגון חיזבאללה "ממשיך להוות את האיום הקונבנציונלי החמור ביותר" - כך עולה מדוח חדש של המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS). בדוח, שהוגש הבוקר (שני) לנשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין נטען כי לצד התפתחויות חיוביות מעמדה המדיני של ישראל נפגע והדבר משליך גם על יכולותיה הצבאיות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

במסמך, שנקרא ההערכה האסטרטגית השנתית לישראל ל-2017, ריכז המכון את האיומים על ישראל וגיבש המלצות למקבלי ההחלטות: ראש המכון, האלוף במיל' עמוס ידלין, הציג את ההערכה - בה מופיעים שלושה אתגרים משמעותיים: יכולת גרעינית בידי מדינה הקוראת להשמדת ישראל, היווצרות מציאות של מדינה אחת ושחיקה במעמדה המדיני והמוסרי של מדינת ישראל. המחקר יוצג בעוד כשבועיים לשר הביטחון, הרמטכ"ל ובכירים נוספים.

על ארגון חיזבאללה, ש"מוביל" את דירוג האיומים, נכתב כי ברשותו "רקטות לכל טווח - קטלניות מהעבר, טילים מדויקים, מל"טים תוקפים ומתאבדים, טילי חוף ים מתקדמים, הגנה אווירית ממיטב התוצרת הרוסית, יחידות קרקעיות המתאמנות לכיבוש ישובים בשטח ישראל".

חמאס מגביר דרישות (צילום: חדשות)
מצב נפיץ מול חמאס | צילום: חדשות

"פוטנציאל התלקחות גבוה עם חמאס"

גם אירן לא נשמטה מהדוח: במכון ציינו כי "למרות שהסכם הגרעין מעניק לישראל חלון זמן בטווח הקצר, טהרן מתחזקת ביכולותיה הקונבנציונליות וישראל תפגוש אירן מסוכנת בהרבה בטווח הזמן הבינוני והארוך עם לגיטימציה עולמית לתוכנית גרעין רחבה ובלתי מוגבלת. על רקע המלחמה בסוריה, אירן ושלוחיה גם מתבססים בזירה הקרובה לישראל".

ארגון חמאס מופיע במקום ה-3 בדירוג הסיכונים, ולגביו נכתב כי "הארגון אמנם מורתע אך ממשיך לבנות כוחו, וגם אם שני הצדדים אינם מעוניינים בכך, עימות עלול לפרוץ בגלל הסלמה בלתי נשלטת של תקרית מקומית, או מצוקה כלכלית-חברתית עמוקה ברצועה שתתפרץ מול ישראל". לפיכך נכתב בדוח כי מול חמאס קיים "פוטנציאל ההתלקחות הגבוה ביותר".

לא הכל שחור: המחקר מציין מספר התפתחויות חיוביות במהלך השנה האחרונה, בהן ירידת האיום הצבאי הישיר (הקונבנציונלי) על ישראל בשנים האחרונות. עוד טענו במכון למחקרי ביטחון לאומי כי "ארה"ב נותרה מחויבת לביטחונה של ישראל - המגעים בין ישראל לארצות הברית בדבר הסכם הסיוע הביטחוני לעשר השנים הבאות המחישו, את המחויבות הבסיסית לביטחונה של ישראל, גם אם חשפו מתחים בין הממשלות".

עמוס ידלין, ארכיון (צילום: Gideon Markowicz/Flash 90)
עמוס ידלין, ארכיון | צילום: Gideon Markowicz/Flash 90

מה ההמלצות?

לפי הדוח הסכם הגרעין עם אירן "דחה את האיום הגרעיני על ישראל ב-10-15 שנים - אם לא תחול תפנית במדיניות האירנית, צפוי לישראל עשור של האטה בתחום איום הגרעין. בטווח הקצר הסכם הגרעין לא פגע בישראל, למעט בשיקום מעמדה המדיני של אירן". המסמך מתייחס גם למלחמה בסוריה ומציין כי ישראל נמנעת ממעורבות אך שומרת על אינטרסים חיוניים.

"תגליות האנרגיה תורמות לכלכלת ישראל ועשויות לתרום לשיפור יחסיה עם מדינות נוספות", הוסיפו החוקרים. בין ההתפתחויות השליליות צוינו בדוח "המדיניות הפסיבית" של הממשלה למרות ההמלצות בעבר. כמו כן ציינו החוקרים כי נמשכת ההדרדרות במעמדה הבינלאומי של ישראל ו"נמשך מסע הדה־לגיטימציה בזירה הבינלאומית, הבא לידי ביטוי גם בקמפיין של תנועות BDS. על רקע הקיפאון והמדיניות בזירה הפלסטינית, תדמיתה של ישראל בקרב מדינות המערב ממשיכה להיפגע".

ידלין ועמיתיו הוסיפו כי "הקיפאון המדיני הנמשך, המצוקה הכלכלית, משבר המנהיגות הפלסטינית, הייאוש הגובר בזירה הפלסטינית וההסתה – ממשיכים להזין את טרור היחידים ואת פוטנציאל ההתלקחות. המשך המגמות הנוכחיות מצמצם את מרחב האופציות בפני ישראל, ומסכן את עתידה כמדינה יהודית ודמוקרטית". ההמלצות של המכון הן "ניצול חלון הזמן האסטרטגי ליוזמה מדינית כוללת", מוכנות צבאית לעימותים רחבים עם חיזבאללה ועם חמאס, וחיזוק היחסים האסטרטגיים וביסוס האמון עם ממשל טראמפ.

יטופל בשבועות הקרובים. ריבלין (צילום: מארק ניימן / לע"מ, חדשות)
בירך על פרסום הדוח. ריבלין | צילום: מארק ניימן / לע"מ, חדשות

הנשיא ריבלין אמר בהתייחסו לממצאי ומסקנות ההערכה: "ראשית, ההערכה האסטרטגית של ה-INSS מיוחדת בכך שהיא גלויה לציבור כולו. ידע הוא כוח. וידע שנגיש לכולם הוא כוח שנגיש לכולם. זהו מסמך שמאפשר לכל אזרח בישראל לעמוד באופן עצמאי על האתגרים הביטחוניים והמדיניים המשמעותיים למולם ניצבת המדינה בעת הזו. לפיכך, זהו מסמך חשוב לחוסנה של הדמוקרטיה הישראלית". הנשיא הוסיף כי עורכי המחקר "רומזים לנו שיש מענה לאיומים ובכל אתגר חבוי גם הפתח להזדמנות חדשה".

עוד אמר נשיא המדינה: "המסקנה היא שעל ישראל לשמר את עצמאותה על מנת להבטיח את האינטרסים החיוניים לה. אבל באותה נשימה, אתם מבהירים כי בדיוק לשם עצמאות זו ושימורה, על ישראל לשתף פעולה עם כמה שיותר מדינות אחרות, באזורנו שלנו ובעולם כולו. אתם מבהירים כי ריבונות וביטחון לעולם לא יובטחו רק על ידי חומות גבוהות וכוח צבאי. היום, יותר מתמיד, זהו מסר חשוב מאין כמותו. היו ברוכים, והמשיכו לדאוג למדינת ישראל".