"אנחנו יודעים שאין ביכולתנו לפרק את ישראל" - כך הודה בשנת 2006 יחיא סנוואר, מי שצפוי להפוך למנהיג החדש של חמאס בעזה. סנוואר, שהיה חלק מהחוליה שחטפה ורצחה את החייל נחשון וקסמן ושוחרר מהכלא בשנת 2011 במסגרת עסקת שליט, הסביר בריאיון לכתב חדשות 2 דאז יורם בינור כי "אנחנו מבינים שישראל יושבת על 200 ראשי נפץ גרעיניים ויש לה את חיל האוויר המשוכלל ביותר והתוקפני ביותר באזור".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בריאיון הביע סנוואר עמדות מתונות יחסית, והבהיר כי הוא מעוניין בהודנה: "לא נכיר בישראל, אבל מוכנים ללכת להודנה ארוכת טווח שתביא את האזור לתקופה של רגיעה ושל שגשוג - לפחות לתקופת הדור שלנו, ואולי גם לדור הבא". עם זאת, הבהיר כי "כפי שמיררנו את חיי הישראלים בתקופת ההתנגדות לכיבוש, נמרר להם את החיים גם בדיאלוג על הודנה".

"נתמוך בכל דבר שירגיע את האזור, אבל אנחנו עקשנים", הבהיר סנוואר. "אם נגיע להודנה, נכבד אותה ונוכיח לכל העולם אנחנו עומדים במילה שלנו". לדבריו, "הישראלים חייבים שלא נהיה חובבי ציון, אבל אנחנו גם לא מצפים מישראלים להפוך לחמאסניקים. כל אחד, כפי שהוא, צריך לקבל את האחר".

ראשי חמאס הנייה וסנוואר (צילום: פלאש 90 / עבד ראחים חאטיב)
סנוואר והנייה | צילום: פלאש 90 / עבד ראחים חאטיב

יותר מעשור לאחר מכן, סנוואר כבר נשמע אחרת: הוא חסיד של קו לוחמני נוקשה, מתמקד בסיבוב הבא ומשתדל לדרבן את אנשיו בחמאס לפתח יכולות חדשות. גם הוא סבור - אף שלא יאמר זאת בגלוי - שחמאס הפסיד במערכת "צוק איתן", ולכן יש לחפש דרכים חדשות לתקוף את ישראל ולא רק לשפר את דיוק הטילים.

סנוואר בן ה-55, שהיה חלק מהחוליה שחטפה ורצחה את החייל נחשון וקסמן, שוחרר ב-2011 במסגרת עסקת שליט לאחר שריצה 22 שנות מאסר. מאז שחזר לעזה הוא צבר כוח בזרוע הצבאית של הארגון.

לטענת היחידה לתיאום פעולות הממשלה בשטחים (מתפ"ש), שהעלתה בשבוע שעבר אתר חדש, סנוואר היה מעורב בהוצאתו להורג של אחד מבכירי מפקדי השטח בחמאס, מחמוד אשתיווי: מהכתבה שפורסמה עלה כי לסנוואר היה חלק מרכזי בהוצאה להורג: אשתיווי חוסל בפברואר בשנה שעברה על ידי פקודיו בזרוע הצבאית של חמאס, ובראשם סנוואר, שהתנגד להתרסתו של אשתיווי נגד בכירי ארגון הטרור.

יחיא סנוואר, ארכיון
צבר כוח ברצועה. סנוואר | צילום:

ביוני האחרון פורסם לראשונה בחדשות 2 כי חאלד משעל, ראש הלשכה המדינית של חמאס והאיש שישראל ניסתה לחסל בעבר, יאלץ לעזוב את תפקידו כמנהיג הארגון. גורמים בעזה הבהירו למשעל כי הם לא מוכנים שהוא ימשיך לכהונה שלישית, אחרי שתי הכהונות שהוא נבחר אליהן למוסדות הפנימיים של חמאס.