עמונה (צילום: אבי אוחיון, לע"מ)
ממתינים לפינוי. עמונה (ארכיון) | צילום: אבי אוחיון, לע"מ

מתיחות בעמונה לקראת הפינוי: למרות שלא פורסמה כל הודעה רשמית מטעם מערכת הביטחון, ועל אף שבג"ץ טרם פרסם את החלטתו בנושא מתווה הפשרה, ביישוב טוענים כי בצבא הוחלט על פינוי כבר הבוקר (רביעי) ב-06:00 בבוקר וקראו להגעת פעילים נוספים למאחז. כ-3,000 שוטרים, שוטרות ולוחמי מג"ב גויסו לטובת הפינוי.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייבסוק

שעות ספורות לאחר שאלוף פיקוד המרכז שיגר אתמול בשעות אחר הצהריים צו פינוי לתושבי המאחז בו הורה לתושבים להתפנות בתוך 48 שעות, צה"ל החל בפריסת מחסומים צבאיים בכניסות ליישוב. במערכת הביטחון מתכננים לבצע את הפינוי באור יום בלבד, ואין בכוונת הכוחות להפתיע בפינוי לילי.

במטה המאבק למניעת פינוי עמונה הגיבו הלילה לפינוי הצפוי, ודחו את ההחלטה על פינוי המאחז ללא הכרעת בג"ץ: "לצערנו הרב הממשלה מזדרזת להרוס את עמונה בצורה בלתי מוסברת בעליל. אחר הצהריים ניהל בג"ץ דיון מעמיק ומקיף בשאלת כשרות מתווה נכסי נפקדים ובית המשפט הודיע שהחלטתו תינתן בהקדם. למרות זאת ברגע זה הממשלה הנחתה את הצבא שלא להמתין וכבר בשש בבוקר להתחיל בפינוי בניגוד לכל הגיון".

עוד הוסיפו במטה כי ההחלטה על פינוי מנוגדת למתווה שגובש בין הממשלה והתושבים לפני כחודש ועלולה להוביל אף לפינוי בכוח. "לפני כחודש הסכימו התושבים ללכת למתווה נכסי נפקדים תוך התחייבות הדרג ראש הממשלה ושר החינוך. רגע לפני המימוש, המדינה החליטה להפר את ההסכם ולייצר מתח מיותר ופינוי בכוח במקום שיכול היה להיות מעבר של תושבי עמונה מבתיהם לבתים החלופיים".

הכוחות שגויסו יוצבו במעגלים שונים סביב היישוב. ההנחיה שהועברה לכוחות המפנים היא להימנע מעימותים אלימים. ההערכה היא שההתנגדות בעמונה תהיה בעצימות נמוכה, לבטח לא כפי שהיתה צפויה לפני מספר שבועות. על פי ההערכות, גם אם מספרם של הפעילים הנמצאים במאחז יכפיל את עצמו במהלך הלילה ל-400 הרי שמדובר באתגר שמערכת הביטחון מסוגלת להתמודד איתו.

היערכות הכוחות ליד המאחז. היום (צילום: אהוד אמיתון/TPS)
היערכות הכוחות ליד המאחז. היום | צילום: אהוד אמיתון/TPS

הסיבות לכך נעוצות בפעולה המהירה של כוחות הביטחון שמיהרו לסגור את דרכי הגישה למאחז עם שיגור צו האלוף. בנוסף, מזג האוויר המקשה על טיפוס לשטח המאחז, כמו גם ירידתו באופן יחסי של נושא הפינוי מסדר היום הציבורי, הובילו לצמצום משמעותי של מספר הפעילים המגיעים למקום. לאלו מצטרפים גם המסרים הסותרים מהנהגת היישוב המושפעים מהתמהמהות החלטת בג"ץ - מה שהשאיר את הפעילים בבית.

עמונה, היום (צילום: אהוד אמיתון/TPS)
עמונה, היום | צילום: אהוד אמיתון/TPS

בג"ץ יכריע בסוגיית מתווה הפשרה

החלטת בג"ץ אינה צפויה לשנות את עצם פינויים של התושבים, אלא להשפיע על האופן שבו הוא יתבצע. אם שופטי בג"ץ יחליטו לקבל את המתווה שהובטח לתושבים, לפיו יועברו לחלקות חלופיות על ההר הסמוך למאחז, הם צפויים להתפנות בשקט יחסי.

פעילים בדרכם למאחז (ארכיון) (צילום: צעירי עפרה)
פעילים בדרכם למאחז (ארכיון) | צילום: צעירי עפרה

באשר למצב בו בג"ץ יחליט שלא לקבל את המתווה, נציגי התושבים בחרו בתחילה שלא לענות לפניית חדשות 2 בנושא, בין השאר בשל הוויכוחים הפנימיים בנוגע לאופן פעולתם. אולם לקראת חצות טענו התושבים במאחז כי קיבלו נמסרה להם הודעה לפיה הכוחות יחלו בפינוי בשעה 06:00, ובשל כך קראו לפעילים נוספים להגיע למקום מבלי להמתין להכרעת בג"ץ.

ליברמן ונתניהו (צילום: Yonatan Sindel, פלאש 90, חדשות)
אישרו תוספת בנייה. ליברמן ונתניהו | צילום: Yonatan Sindel, פלאש 90, חדשות

במקביל, שר הביטחון אביגדור ליברמן וראש הממשלה נתניהו החליטו לאשר את בנייתן של למעלה מ-3,000 יחידות דיור חדשות ביהודה ושומרון. במסגרת ההחלטה, שאולי מרמזת על ניסיונם של השניים לפייס את חוגי הימין, נקבע כ-2,000 מהיחידות מוכנות לשיווקו מיידי - ואילו השאר נמצאות בשלבים שונים להפקדה ולתוקף. בהודעתם של השניים צוין כי ההחלטה באה "כחלק מהחזרה לחיים נורמליים ביהודה ושומרון והתנהלות המאפשרת מענה אמיתי לצרכי החיים והדיור". החלטה זו מצטרפת להחלטה על הקמת 2,500 היחידות שפורסמה בשבוע שעבר.