נערכים לפינוי בכוח (צילום: עמיחי בן דוד)
נערכים לפינוי בכוח | צילום: עמיחי בן דוד

כוחות רבים של מג"ב ומשטרה פינו הבוקר (שישי) בכוח את עשרות המתיישבים היהודים ממבני המריבה בחברון. המתיישבים סרבו להתפנות מרצון אך לא נרשמו עימותים בינם לבין כוחות הביטחון.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מדובר בכ-50 תושבים שהתבצרו מאז אתמול במקום. "תושבי בית לאה ובית רחל מצרים על ההתעקשות של שר הביטחון למהר ולפנותם מהבתים שנרכשו כראוי, וזאת למרות תמיכה מקיר לקיר שלחברי ממשלה רבים", מסרו המתנחלים. "אנו קוראים לשר לבוא ולהווכח על אמיתות המסמכים, ולהצטרף אלינו בשמחת ארץ ישראל".

ועד מתיישבי חברון מסר כי "הממשלה ממשיכה במדיניות חמורה ואנטי אנושית ומונעת מיהודים כל אפשרות לפיתוח היישוב בחברון". בוועד הוסיפו: "הפינוי הוא צעד דרקוני ואנטי דמוקרטי, מהווה פשיטת רגל מוסרית, ציונית ובטחונית, ומעניק רוח גבית לטרור. אנו דורשים מהממשלה לעשות חשבון נפש ולשנות את המדיניות העויינת והאנטי ציונית בחברון ובארץ כולה".

"אם לא תתפנו, תפונו"
"אם לא תתפנו, תפונו" | צילום:

המתנחלים אמנם זכו לתמיכה פוליטית רבה מימין, אך גורם ביטחוני הבהיר כי "לא מן הנמנע שהמבנים יפונו מיושביהם". בשלב זה נמצאים במבנים כמה עשרות מתנחלים, בזמן שהצבא מונע הכנסת תושבים נוספים מקריית ארבע למתחם וכן אספקה למקום. למתיישבים במקום ניתנה הנחייה להתפנות, ולא - יפונו.

אמש נפגשו אנשי העמותה שרכשה את הבתים - "הרחיבי מקום אוהלך" - עם המנהל האזרחי ונציגי משרד הביטחון והציגו בפניהם את המסמכים שלדבריהם מאשרים כי הרכישה בוצעה כדין. הגורם הביטחוני הבהיר כי מדובר בהליך שאינו מקובל: גם אם הבתים נרכשו כדין, יש צורך בהסדרת רישום ואישור עסקה, תיאום ביטחוני ומדיני. מכיוון ששלושת התנאים לא הושגו, סביר להניח שהבתים יפונו.

הבתים החדשים אינם נחשבים לחלק מהיישוב היהודי ונמצאים במרחק לא רב ממנו כמובלעת בתוך הצד הערבי של העיר, ובין שני הבתים מתגוררת משפחה פלסטינית. השטח כולל מספר דירות, חנויות ומחסנים בהיקף של מאות מטרים, שנמצאים על הציר שמחבר בין מערת המכפלה לשכונת אברהם אבינו. העמותה טוענת שרכשה את המבנים כדין בשנת 2012 מפלסטיני תושב חברון.

במקביל לכניסתם של היהודים לבתים, עשרות פלסטינים החלו ליידות אבנים לעבר הכוחות. המפגינים הערבים טענו כי הבתים, הסמוכים למערת המכפלה, נקנו שלא כדין. לעומת זאת, הרוכשים היהודים הצהירו כי הרכישה בוצעה על פי החוק. לדברי ראשי העמותה, הם בחרו להמתין עם האכלוס כדי לאפשר המשך משא ומתן על רכישת נכסים נוספים, אולם לדבריהם הוא החליט לעצור את ההתקשרות ולברוח בין היתר בעקבות התחקיר שפורסם ב"עובדה" לפי ארגוני שמאל קיצוני מוסרים מוכרי אדמות פלסטיניים לידי הרשות.

_OBJ

המערכת הביטחונית נגד אכלוס הבתים, ח"כים מהימין דווקא בעד

כניסת המתנחלים לבתים זכתה לברכות של חברי כנסת ושרים: השר ישראל כ"ץ מהליכוד אמר כי הוא "מברך על רכש הבתים בחברון שנעשה כדת וכדין ומחזק את אחיזתנו בעיר האבות", בעוד עמיתו השר יריב לוין טען שהכניסה לבתים היא "התשובה היחידה והניצחת לטרור הפלסטיני". סגן שר הביטחון אלי בן דהן מהבית היהודי הוסיף: זאת היא זכותו ההיסטורית של העם היהודי בארצו, זאת ארצנו שניתנה לנו לפני כ-4000 שנה, שבאנו אליה כדי לא לעזוב אותה לעולם".

_OBJ

השר יובל שטייניץ הוסיף: "יישר כח גדול למתיישבים על המעשה הציוני הגדול. כולי תקווה כי אכן נזכה כולנו לחגוג כדת וכדין את גאולת הארץ בכלל וחברון בפרט". גם השר זאב אלקין מהליכוד התייצב לצד המאבק ואמר כי "חשוב לציין כי הבתים נרכשו מערבים על ידי יהודים בכסף מלא. אני קורא לשר הביטחון לעזור ככל יכולתו למתיישבים ולא להיכנע מול הלחצים של הפורעים הפלסטינים". סגן שר החינוך, ח"כ מאיר פרוש מיהדות התורה, הדגיש: "אני מחזק את אחינו היהודים שקנו בתים חדשים בחברון ובעזרת ה' זה יהיה פתח לצמיחה חדשה ובנייה בכל הארץ".