"לא להתראיין על הצעדה" (צילום: רויטרס)
הסכנה גוברת. גבול עזה, ארכיון | צילום: רויטרס

החשש מחדירה הופרך, אבל המתח נשאר: שעות ספורות לאחר שנעצרו שלושה פלסטינים לא חמושים בשטח ישראל, תושבי עוטף עזה חוששים שמקרה נוסף יחזור בקרוב - והפעם עם תוצאות חמורות בהרבה. תושבי המועצה האזורית אשכול, בה נתפסו המסתננים, חזרו לשגרה דרוכה. במקביל, במערכת הפוליטית גבר מתגברות ההאשמות נגד הממשלה - שמעכבת את הקמת המכשול הפיזי בגבול.

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

נושא המכשול צץ שוב השבוע בפגישה בין ראשי הרשויות בעוטף עזה עם ראש הממשלה נתניהו ושר האוצר כחלון. הצדדים דנו בהקמת המכשול בגבול לצד הליכי פיתוח והטבות מס. ראש מועצת אשכול גדי ירקוני סיפר לאחר הפגישה כי נתניהו הדגיש שמדינת ישראל פועלת להקים בגבול הרצועה מערכת הגנתית פורצת דרך להתמודדות עם איום המנהרות ושאין ולא תהיה בעיה תקציבית להקמת המכשול.

שעות לאחר האירוע הצהיר ירקוני, ששיבח את תפקוד כוחות הביטחון ותושבי אשכול, כי הוא "מקווה שהקמת המכשול לאורך גבול רצועת עזה תושלם במהרה, דבר שימנע אירועים מסוג זה". מספר תושבים באזור הביעו מחאה בעמודי הפייסבוק שלהם ותהו מדוע בניית המכשול מתעכבת: "זה היה יכול להיגמר אחרת, צריך לפעול לפני שיהיה מאוחר מדי".

פעילות ביטחונית בדרום, ארכיון (צילום: דוברות מועצת אשכול, חדשות)
הסריקות בעוטף עזה, הבוקר | צילום: דוברות מועצת אשכול, חדשות

"להגיע לסיכום התקציבי במהרה, זה מסכן חיי אדם"

ח"כ חיים ילין (יש עתיד), תושב נחל עוז, תקף בחריפות את התנהלותם של נתניהו ויעלון בנושא: "בוקר שבת ואלפי משפחות בעוטף עזה נאלצו להסתגר במשך שעות בבתים. ראש הממשלה ושר הביטחון יכולים להמשיך ולהרגיע את ראשי הרשויות והתושבים בעוטף במילים, אך הגיע הזמן למעשים. כל עוד המכשול לא ייבנה, צה"ל ימשיך לרדוף אחרי מסתננים ומחבלים".

ילין, ראש מועצת אשכול לשעבר, הוסיף: "הבוקר הם הצליחו לשבש את שגרת החיים בעוטף, להכניס למשך שעות אלפי משפחות למרחבים מוגנים ולחדור 6 קילומטר לשטח מדינת ישראל. את כל זה היה אפשר למנוע, ראש הממשלה רק צריך לעמוד מאחורי ההבטחות, להקים מכשול ולקיים הבטחות. מדובר בחיי אדם ולא ברולטה רוסית".

ח"כ עפר שלח, יו"ר סיעת יש עתיד, הצטרף לביקורת וטען: "אנחנו צריכים שר ביטחון אזרחי שידע לייצג את המערכת האזרחית מול הצבא ולא שר ביטחון שיהיה נציג נוסף של המערכת הביטחונית אל מול האזרחים. אם לא יהיו ראש ממשלה ושר ביטחון שקובעים ומיישמים מדיניות ביטחונית לישראל גם האומץ והתבונה של הרמטכ"ל לא יעזרו".

ח"כ אבי דיכטר (הליכוד) התייחס גם הוא לאיום מהצד העזתי ועסק בהצעות להקמת נמל ברצוע. "כל אלה שעוסקים בנמל בעזה או בכל פטנט אחר כיחידה נפרדת, מחזירים אותנו פעם נוספת לטעויות הסכם אוסלו". דיכטר שדיבר באירוע "שבתרבות" ביהוד הוסיף: "הטעות הייתה שחתמנו על הסכם שאין לו שלבים המשכיים ברורים במונחים של מה אנחנו מקבלים ומה נותנים."

דריכות בעוטף עזה (צילום: הדס פרוש, פלאש 90)
התושבים הונחו זמנית להישאר בבתים | צילום: הדס פרוש, פלאש 90

המסתננים טענו: רעבים, נמאס להיות בעזה

שלח הוסיף כי "יש כיום הסכמה במערכת הביטחון לגבי מה הפעולות הרצויות לטיפול במנהרות, אבל עדיין על ההסכמה הזאת אין סיכום תקציבי מוחלט. אני קורא להגיע לסיכום התקציבי הזה במהרה. אם ישראל רוצה ליצור מצב שבו אנחנו דוחים את הסיבוב הבא אל מול חמאס ולהשלים את הפעילות שאנחנו צריכים להשלים לפניו, צריך ללכת למצב שאנחנו משפרים את החיים בעזה כדי שהמצב לא יתפוצץ לנו לפני זה. "

הבוקר הונחו תושבים ביישובי דרום המועצה האזורית אשכול להישאר בבתיהם, בשל חשש לאירוע ביטחוני באזורם. לאחר כשעתיים, נתפסו שלושה פלסטינים לא חמושים והכוננות הוסרה. מחקירתם של השלושה עולה כי הם ברחו מהרצועה וחיפשו אוכל: הם הועברו להמשך חקירת כוחות הביטחון. 

שלושת הפלסטינים נתפסו באזור החממות בגוש צוחר: מהחקירה הראשונית בשטח עולה כי הם ברחו מהרצועה בעקבות המצב הקשה ללא אוכל, ואמרו כי "נמאס להיות שם". עד כה לא עולה חשד לכוונה מצידם לבצע פיגוע. מספר צירי תנועה נסגרו זמנית ונפתחו בסיוע המשטרה.