לוחמים (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
פחות משקל לאמצעי הלחימה | צילום: דובר צה"ל, חדשות

אחד הלקחים ממבצע "צוק איתן" וגם מקודמיו הוא נושא המשקל הכבד שנאלצים לוחמי צה"ל לסחוב ומקשה על הניידות שלהם. לאחרונה, החלו בחטיבה הטכנולוגית של זרוע היבשה של צה"ל, בשיתוף התעשיות הביטחוניות, לעבוד על מספר פתרונות כדי להקל על לוחמי החי"ר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בתום המבצע בעזה, לוחמים ומפקדים בחטיבות חי"ר העלו שוב את סוגיית המשקל, כשהמטרה המרכזית היא לפתור אותה מבלי לפגוע בעוצמת האש שאותה יכול כל לוחם לספק וביכולתו לשרוד בקרב. בצבא החליטו להשקיע משאבים רבים בסוגיה, וכעת שוקדים על פיתוחים טכנולוגיים.

אחד מהם הוא מטול רקטות שאותו הלוחמים סוחבים בקרב ושוקל היום כ-10 ק"ג. בסקר טכנולוגיות שנעשה על ידי הצבא נמצאו שני פתרונות כשהמשקל של המטול החדש יהיה 7 ק"ג - 3 ק"ג פחות.

פתרון נוסף נדרש למשקל התחמושת בקוטר 5.56 מ"מ שבה משתמשים במקלע נגב, וברובי הסער תבור ו-M16, ששוקלת כ-12 גרם לכדור. המשקל החדש של התחמושת יהיה נמוך ב-30% מהמשקל היום. אם יש 15 כדורים על כל לוחם מדובר על פי הצבא בהפחתה של ק"ג וחצי.

תומך בחזרה ל-3 שנות שירות. ליברמן (צילום: דו"צ)
לוחמים במבצע "צוק איתן" | צילום: דו"צ

בנוסף, נבחנת אפשרות להחליף את התחמושת במקלעי מאג לקלה יותר, או הוצאת המקלעים הכבדים מהצבא לטובת שימוש במקלע "נגב" עם תחמושת מתקדמת יותר ובעלת איכויות טובות יותר.

בצה"ל מעריכים כי ייקחו עוד מספר שנים על מנת שהטכנולוגיות הללו ייכנסו לצבא וזאת, בהתאם לאישורים ולקצב הפיתוח והייצור. לפי גורם בזרוע היבשה, הלוחמים בצה"ל לא סוחבים יותר מלוחמים בצבאות זרים. הוא הסביר שבכל העולם מנסים לחפש פתרונות שקשורים למשקל אמצעי הלחימה. ההערכה היא, שהמטול החדש והתחמושת ייכנסו לצבא כבר בשנה-שנתיים הקרובות.

"שמענו שוב גם בצוק איתן שכל לוחם סוחב אמצעי לחימה כבדים מאוד וזה פוגע ביכולות", ציין בשיחה עם חדשות 2 Online רב-סרן סטס צ'קינה, ראש מדור תחמושת קלה בחטיבה הטכנולוגית של זרוע היבשה. "זו בשורה גדולה לחיילים כי הם יסחבו פחות או יוכלו לקחת דברים נוספים שיאפשרו להם שהייה ארוכה יותר בשדה הקרב".

לפניות לכתב: Matanh@ch2news.tv