אילוסטרציה (צילום: פלאש 90)
ארכיון | צילום: פלאש 90

לפחות 200 שקלים ביום רגיל ובחגים אפילו 700 שקלים: כבר שנים שקיימת "תעשייה" של מכירת שמירות בבסיסים רבים בארץ, ובהם הקריה בתל אביב. עם זאת, נראה שלמפקדים זה לא ממש אכפת. חיילים בעלי אמצעים משלמים ואלה שלא מעדיפים להרוויח. התעריפים משתנים מיחידה ליחידה ויש לובשי מדים שמצאו מקור פרנסה של ממש. מנגד, כבר שנים שהצבא לא מתערב.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אלון (שם בדוי), שמשרת בבסיס הקריה, טוען כי הפך את מכירת השמירות ל"מקצוע". "לפחות אני לא מנוצל ומרוויח מזה כסף", הוא מספר. "יש הרבה אנשים שלא מצליחים להוציא פטורים אז פשוט משלמים. המפקדים יודעים אבל לא באמת נכנסים לזה, כי אין לזה שום השפעה". אם כבר מישהו בצבא מחליט לפעול, על פי מידע שהגיע לחדשות 2 Online, זה בדרך כלל נגמר בדין משמעתי ולא בכתבי אישום.

מי שבדרך כלל פונה לדרך של מכירות שמירות הם חיילים ממשפחות מעוטות יכולת. "המפקד שלי יודע שאני עושה את זה, הוא מבין את המצב בבית ומעדיף שאשאר בבסיס מאשר שאעבוד בחוץ. הוא לא אמר לי מילה על זה", הוא מעיד. "זה אמנם לא קורה כל יום או כל שבוע, אבל אני עושה על זה קופה. יש כאלה שאני עושה להם הנחה".

ביים חטיפה והקפיץ את המערכת (צילום: רויטרס)
אלף שקלים לשבוע אבט"ש. אילוסטרציה | צילום: רויטרס

המחירון: כ-500 שקלים לשמירות באמצע השבוע, כפול מזה מחמישי עד ראשון

אין ממש מחירון קבוע לשמירות שמשתנות בשעות ובזמנים, אך שמירה למשל ביום כיפור או בחג שווה הרבה יותר מ"סתם" שמירה שגרתית. זה יכול להתחיל מסכומים של אפילו 100 שקלים ועד למאות שקלים. אגב, מי שבדרך כלל משלם בעקיפין זה הורי החיילים. כך, למרות ששני החיילים באותה יחידה ובאותה משכורת - יש מעמדות.

על פי קצין בצה"ל, במסדרונות הצבא מעדיפים להתעלם מהמצב - שנוח לכולם. הצד המשלם מרוויח חופש, מי ששומר מרוויח כסף לבזבוזים או למשפחה והצבא? לו לא אכפת - העיקר שלא מפקירים את השמירה.

"אין כתבי אישום כי קשה לחקור את זה", מספר גורם שמעורה בפרטים. "שני הצדדים מבצעים עבירה ועבירות כאלה בדרך כלל אפשר לתפוס בעיקר באמצעות סוכנים, אבל לא ישקיעו בזה משאבים כי זה לא מספיק חמור כמו סחר בסמים או בנשק".

"לסגור שבת זה משהו כמו 500 שקלים, יכול להגיע גם ל-600 שקלים", מספר חייל אחר, שמשרת כיום בקבע. "פעם חיילים היו משלמים בקלות, היום יש יותר היצע של אנשים שמוכנים לשמור מאשר אנשים שרוצים לקנות שמירה וזה רק בגלל שהמצב הכלכלי במדינה הפך להיות קשה יותר".

בכל בסיס המחירים שונים כמובן. לדברי חייל בקריה - זהו המחירון: בימים שני-חמישי ייאלץ מי שרוצה להתחמק משמירה להיפרד מכ-500 שקלים. בימים חמישי-ראשון התעריף עשוי להגיע לכפל מכך. עלות שבוע אבט"ש (אבטחת יישובים - מ.ח) יכולה להגיע ליותר מ-1,000 שקלים.

אלא שלמרות האמור, ישנם חיילים שכלל אינם חושבים שמדובר במעשה אסור או פסול. הראיה לכך היא שאין כל הסברה, וגם לא הייתה בעבר, בנושא. אין גם חוק ברור או תקנה שאוסר מכירת שמירה. מקרים דומים שמענו גם מחיילים שמשרתים בבסיסים אחרים.

מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי "במידה ואכן קיימים כאלו מקרים הרי שמדובר בהתנהגות פסולה אשר מהווה עבירה. באם עולה חשד בנושא של סחר בשמירות המקרה נבדק לגופו, ובמידת הצורך נפתחת חקירת מצ"ח בנושא".

גורם צבאי הוסיף כי הנושא ייבדק לעומקו.

לפניות לכתב: MatanH@ch2news.tv