בעקבות הפסקת השיחות בדיוני ועדת פרי לשוויון בנטל קוראים היום אנשי מטה מאבק הפראיירים לפרק את הוועדה לאלתר ולחזור למתווה חוק שירות ביטחון כללי לכל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"לא רק שוועדת פרי לא תקדם את השוויון בנטל, אלא שהיא תביא לנזק רב שנים", אמרו היום אנשי פורום השוויון בנטל שזעמו הפיצוץ בדיונים. "הציבור, בהפגנות בקיץ האחרון ובבחירות האחרונות אמר כי הוא דורש להפסיק את המצב המזעזע שבו חלקים גדולים כל כך בחברה הישראלית לא תורמים דבר או משרתים בשירותי קומבינה מסוג ישיבות ההסדר".

לדברי נציגי הפראיירים, "הציבור לא הצביע בעד זה שבעוד 4 שנים, יתחילו במעין תהליך גיוס שייצור כאן מספר ציבורים שכל מה שמבדיל ביניהם זו הכיפה שעל ראשם".

"פתרון רגיש, נחוש ומאוזן". פרי (צילום: חדשות 2)
יו"ר הוועדה, יעקב פרי | צילום: חדשות 2

"יעקב פרי הוא אדם מכובד ורציני וחבל שהוא מתבזה כך - ברור שהממשלה הזו לא תביא לגיוס", טענו הבוקר. "עדיף שהוועדה תפורק ונחזור לחוק שירות ביטחון כללי שבו כולם מתגייסים בגיל 18 ומי שלא- משלם את המחיר".

פרי: לא נפר את הבטחותינו

"אחרי לילה ארוך, בו אושרו רוב סעיפי החוק, חלקם היסטוריים, הפסקתי את ישיבת הוועדה. ההתנגדות המפתיעה של חלק מן השרים באשר לחובת הגיוס במתווה הקבע והחלת חוק שירות בטחון על תלמידי הישיבות המשתמטים, חייבו אותי לקבל החלטה", כתב הבוקר ח"כ פרי בעמוד הפייסבוק שלו.

לדבריו, חובת השירות היא לב ליבה של מתווה הגיוס החדש והוא לא מתכוון לוותר על עקרון זה: "אנו מחויבים להגביר את השוויון בנטל בקרב הציבור הישראלי - הבטחנו, ולא נפר זאת. הדבר ייעשה רק על ידי חוק אחד, עם גיוס אחד, לכולם".

יעלון ופרי צפויים להיפגש היום להמשך הדיונים

סלע המחלוקת פרץ, למרבה ההפתעה, דווקא לאחר שהושגה התקדמות משמעותית בדיונים והוסכם על מרבית הסעיפים, ובהם גם תקופת השירות של חיילי ישיבות ההסדר שלא תתארך לשנתיים אלא ל-17 בלבד.

חוק הגיוס יידחה שוב (צילום: רויטרס, חדשות)
הקרב על הגיוס נמשך, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

בשלב זה דרש שר הביטחון יעלון לבטל את חובת הגיוס לחרדים בעוד 3 שנים, ולהשאיר את הנושא לשיקולו של שר הביטחון, בדומה למה שהונהג בחוק טל, דבר שהצית מחלוקת חריפה בין הצדדים, כשבעמדתו של יעלון תומכים השרים אורי אריאל ולימור לבנת ומולם - המתנגדים: יושב ראש הוועדה השר יעקב פרי, ואיתו השרים עמיר פרץ, ויצחק אהרונוביץ. הדיון פוזר ללא הסכמות, והיום צפויים פרי ויעלון להיפגש ולדון בעניין פעם נוספת.

במפלגת "יש עתיד" זעמו הבוקר על התנהלות חברי הליכוד-ביתנו במהלך הדיונים ואמרו כי יש סכנה שהממשלה תחמיץ הזדמנות היסטורית. "מדובר בהפרה בוטה של ההסכם הקואליציוני", טענו במפלגה. "ההתנהלות מעמידה בסכנה את ההזדמנות להביא לשוויון בנטל".

בתגובה לדברים אמר ח"כ עופר שלח לחדשות 2 כי אם החוק החדש לא יביא לגיוסו של רוב המחזור החרדי, מפלגתו לא תיתן לחוק לעבור. "ההסכם הקואליציוני אמור להביא לחוק מעשי", הבהיר שלח. "על מי שמבקש שיהיה מנגנון אחר בעצם מבקש לסכל את הכוונה ולזה אנחנו לא נסכים".