חלק מהחוגגים שהגיעו אתמול לציין 64 שנים לעצמאות המדינה בכיכר רבין שבתל אביב נתקלו, בשולי המתחם, בעימות שפרץ בין שוטרים לבין פעילי שמאל שבחרו להגיע למקום כדי להזכיר להמונים את ה"נכבה" - ה"אסון" שנגרם לראייתם לפלסטינים עם הקמתה של מדינת ישראל. בעקבות מידע מוקדם על הכוונה לקיים את אירוע המחאה השנוי במחלוקת נערכו במשטרה למנוע אותו - בטענה שעולה ממנו חשש לפגיעה בסדר הציבורי.

הארגון שהיה אחראי לפרובוקציה הוא עמותת "זוכרות". באתר האינטרנט שהוא מפעיל נכתב כי מטרת פעיליו היא "להביא את הנכבה הפלסטינית לידיעת הציבור הרחב. על הציבור היהודי בישראל מוטלת גם החובה לקבל על עצמו את האחריות על חלקו בה. הקורבנות הראשונים של הנכבה הם הפלסטינים, בעיקר הפליטים, שאיבדו את כל עולמם. אבל גם היהודים בישראל משלמים מחיר על היותם כובשים בארץ מאז 1948 - על חיים בפחד מתמיד והעדר תקווה".

אמש, עם הגעת פעילי "זוכרות" לסביבות כיכר רבין, הורו להם שוטרים שלא לערוך את הפעילות המתוכננת ובין הצדדים התפתחו דין ודברים. בסופו של דבר, נעצרו שלושה מבין חברי הארגון - אחרי שהתעלמו מהאזהרות.

פעיל קרא שמות יישובים ערביים שנהרסו - ונעצר

העימות בתל אביב
העימות בתל אביב | צילום:

העימות הגיע לשיאו כשאחד הפעילים החל לצעוק במגהפון שמות של כפרים ערביים שהתקיימו בתחומי תל אביב יפו וחרבו במלחמת העצמאות. "אתם מונעים מאנשים לפעול לידיעת ההיסטוריה ועל העבר של העיר שלהם", אמר האיש - שכיוון את דבריו לשוטרים. "הם לא נושאים פצצות ולא מטעני חבלה. הם רק נושאים שלטים" - הכריז, ונעצר כעבור שניות ספורות.

אחד ממשתתפי היוזמה אמש הוא יו"ר עמותת "זוכרות" ומייסדהּ, איתן ברונשטיין. בשיחה עם חדשות 2 באינטרנט הוא הסביר את מטרת הפעילות: "הנכבה היא האירוע המכונן שמאפשר לציין את יום העצמאות של מדינת ישראל כמדינה יהודית. היא לא הייתה קיימת כך בלעדי הרס רוב היישובים הפלסטינים, גירוש התושבים ומניעת השיבה של מי שעד אז גרו בארץ".

ברונשטיין הוסיף: "אנחנו רוצים להזכיר בכל שנה לציבור הישראלי שהמדינה הזאת קמה על חשבון חיים שלמים שהוחרבו כאן. מה שתכננו לעשות אתמול הוא להניח בכיכר רבין, איפה שהיו חוגגים, דפים עם שמות היישובים ההרוסים מהנכבה, בעברית ערבית ואנגלית".

"רוב הישראלים כבר לא שמחים להיות כאן"

באשר לעיתוי הפעולה, הודה ברונשטיין כי זו נועדה ליצור פרובוקציה. "אני מבין שיש כאן מהלך של התרסה ומחאה", הוא אמר - והדגיש: "יחד עם זאת, אם נותר כאן עדיין שמץ של דמוקרטיה לא ייתכן שיגידו שזה מהווה סכנה לסדר הציבורי. המשטרה הייתה צריכה להגן עלינו".

אחת ממטרותיה הראשיות של עמותת "זוכרות" היא לתמוך ביישום "זכות השיבה" של הפלסטינים וצאציהם לאותם מקומות שעזבו עם קום המדינה - כולל אלו שמצויים כיום בתחומי תל אביב. "לכל הפליטים הפלסטינים יש להם זכות לבחור אם לשוב בפועל למקום שלהם, למקום אליו או לקבל הסדר אחר", הסביר ברונשטיין.

הוא ציין גם כי בניגוד ליתר חלקי העם - הוא אינו רואה בקיומה של המדינה כל סיבה למסיבה. "חג במובן של שמחה זה ממש לא", הסביר ברונשטיין. "אני בעיקר מצטער על כך שמאז שהקמנו כאן מדינה ליהודים בלבד אנחנו במלחמה וכיבוש שנמשכים עוד מאז 1948. לפעמים המצב אלים יותר, אבל תמיד הוא אלים יותר כלפי הפלסטינים. אין לי הרבה סיבות לשמוח על קיומה שלה מדינה יהודית, כל עוד היא ממשיכה למנוע את שיבת הפליטים ומכחישה את הנכבה. אני חושב שגם רוב הישראלים אין ממש שמחה להיות כאן".  

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק