מליאת הכנסת, ארכיון (צילום: חדשות 2)
הכנסת. הוצאות רבות | צילום: חדשות 2

ושוב, תחת הסעיף "הקשר עם הבוחר", מוציאים חברי הכנסת עשרות ואף מאות אלפי שקלים: הבוקר פורסמו נתוני הוצאות חברי הכנסת לשנת 2009, נתונים המעלים פעם נוספת את השאלה: עד כמה חיוניות ההוצאות?

הוצאות הח"כים: הרשימה המלאה

על פי הנתונים, הוציאו חברי הכנסת עשרות אלפי שקלים על ציוד משרדי, כיבוד בלשכה, טלפונים סלולריים ואף עניינים אחרים, הקשורים בין השאר בלימוד שפות ותרגום עלונים לשפות זרות. בין ההוצאות יוצאות הדופן היו מיני-בר משרדי וגם נגן MP3.

על פי החוק, משמש התקציב המיוחד את חברי הכנסת לרכישת ציוד משרדי, ספרות מקצועית, משלוח דברי דואר, הוצאות לינה לצרכי עבודה, דמי מנוי באינטרנט, ייעוץ כלכלי או משפטי ואבטחה. לחברי הכנסת מותר להשתמש בתקציב גם למכונת קפה משרדית, מסך טלוויזיה 21 אינץ', מכשיר GPS ומוניות. על פי החוק רשאים חברי הכנסת להוציא 49 אלף שקלים אם אינם מחזיקים בלשכה חיצונית, ו-68 אלף שקלים אם הם משתמשים בלשכה מחוץ לכנסת.

מי "מככבים" ברשימה?

אהוד ברק (צילום: חדשות 2)
השר ברק. 0 הוצאות | צילום: חדשות 2

"כוכבי" הרשימה המפורסמת היום הם חברי הכנסת ליה שמטוב (ישראל ביתנו), שהוציאה לא פחות מ-95,118 אלף שקלים, וחנא סוויד (בל"ד) עם 67,603 שקלים. מייד אחריהן ברשימה, ח"כ יואל חסון (קדימה) עם 66,249 שקלים. עוד בולטים ברשימה: ח"כ רוברט אילטוב (יותר מ-64 אלף שקלים), ח"כ מוחמד ברכה (יותר מ-55 אלף שקלים) ומסעוד גנאיים שהוציא יותר מ-47 אלף שקלים, 13 אלף מתוכם רק על ריהוט ללשכה.

ואולם, היו גם חברי כנסת שוויתרו לחלוטין על התקציב המיוחד. שר הביטחון אהוד ברק והשר בני בגין לא הוציאו ולו שקל אחד מהתקציב, בעוד ששר התמ"ת בנימין בן אליעזר הוציא 140 שקלים בלבד. ברשימה מופיע גם הח"כ לשעבר אברהם הירשזון, המרצה בימים אלו עונש מאסר בגין קבלת שוחד, ואשר השתמש ב-680 שקלים מהתקציב, בזמן שהיה חבר כנסת.

ראש הממשלה בנימין נתניהו הוציא מהתקציב לבוחר כ-14 אלף שקלים, יו"ר הכנסת ראובן ריבלין הוציא יותר מ-26 אלף שקלים ויו"ר האופוזיציה השתמשה ביותר מ-34 אלף שקלים.

גם המפלגות בזבזניות

נדרש למסור את המסמכים. לינדנשטראוס (צילום: חדשות 2)
מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס. מתח ביקורת | צילום: חדשות 2

לפני כחודש פרסם מבקר המדינה בדוח מיוחד שבדק את תקציבי המפלגות ושימושן בכספי ציבור בתקופת הבחירות לכנסת והבחירות לרשויות המקומיות, כי הגופים הפרלמנטריים הוציאו עשרות אלפי שקלים, גם כן תחת הכותרת "קשר עם הבוחר".

ה"שיאנית" מבין כל הסיעות ובעלת הגירעון הגדול ביותר היא מפלגת העבודה שנכון לפברואר 2009 עמדה על גירעון של יותר מ-87 מיליוני שקלים. סיעת הליכוד לא משתרכת בהרבה מאחור ועמדת על גירעון של יותר מ-54 מיליוני שקלים. קדימה בתור סיעה צעירה במיוחד הצליחה להיכנס לשלישייה עם גירעון של למעלה מ-35 מיליון שקלים.

ויש גם צדיקים בסדום: מספר סיעות הצליחו לסיים את הקמפיינים, הארצי והמקומי, עם מאזן חיובי. סיעת הגמלאים (גיל) הצליחה לסיים את הבחירות עם עודף של כמעט 2 מיליון שקלים, דגל התורה - חצי מסיעת יהדות התורה בכנסת, הצליחה לסיים עם עודף תקציבי של יותר ממיליון שקלים.