כמעט כל פוליטיקאי ישראלי בכיר אמר במהלך חייו הפוליטיים את ארבעת מילות הקסם: שתי מדינות לשני עמים. השבוע זה קרה שוב, המדינה סערה וגעשה לכמה שניות אחרי שהנשיא פרס אמר שוב את הביטוי הכי נפוץ בלקסיקון הפוליטי הישראלי בוועידה הכלכלית בירדן.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

האמירה המוכרת של הנשיא עוררה באופן מיידי זעם גדול. השר יובל שטייניץ אמר: "לא ידעתי שפרס מתיימר להיות דובר הממשלה", ואילו השר עוזי לנדאו ציטט את אבא אבן שאמר פעם ש"גבולות 67' הם גבולות אושוויץ".

כמה נחמד שיש על מה להתווכח, שיש דבר שמפריד באופן ברור בין שני צידי המפה הפוליטית כבר 46 שנים. אבל המציאות היא שכבר אין כל כך על מה להתווכח. "פעם תמכתי בפתרון של שתי מדינות לשני עמים, אבל כבר עשרות שנים שאני אומר שזה פשוט לא אפשרי, זה הכל דיבורים. חשוב להגיד את הביטוי הזה כי אז האמריקנים מבסוטים, הערבים מבסוטים, כולם מתווכחים ויש במה להתעסק. אבל הוויכוח הזה נגמר, והשמאל הפסיד בו" - לא פעיל ימין אומר את הדברים האלה, אלא פרופ' מירון בנבנישתי, איש שמאל שהיה פעם מספר שתיים ברשימת רצ של שולמית אלוני, חוקר ארץ ישראל וגם מומחה לקונפליקטים מטעם אוניברסיטת הרווארד.

"הרכבת כבר נסעה והיא מובילה לקץ החלום הציוני"

ולא רק הוא, גם איש השמאל, שר החינוך לשעבר יוסי שריד, מודה כי במלחמה הזאת המתנחלים ניצחו. "מדינת ארץ ישראל ניצחה את מדינת ישראל, ואנחנו כולנו הובסנו", טוען שריד, "אני עדיין נאחז בשארית כוחותיי ברעיון של שני מדינות לשני עמים, פשוט מכיוון שהחלופה היא אלטרנטיבת הקץ. אבל אני בטוח הרבה פחות ממה שהייתי בעבר שהפתרון הזה הוא פתרון בר מימוש".

החשש: החרפת הקו נגד ההתנחלויות (צילום: חדשות 2)
"הפתרון לא ריאלי" | צילום: חדשות 2

"יכול להיות שהרכבת הזו כבר נסעה, ואני חושב שהרכבת מובילה אותנו למחוז שמשמעותו קץ החלום הציוני", המשיך שריד. "יש אנשים שנאחזים באמירה של ראש ממשלתנו שאמר בעבר 'שני מדינות לשני עמים', אבל הרי הוא אף פעם לא התכוון למה שהוא אמר - זו אמירה של נוכלות מדינית. נתניהו הוא אבי המדינה האחת לשני העמים, שמביאה לכיליונה של מדינת היהודים".

וגם אנשי הימין מסכימים - "פתרון של שתי מדינות הוא לא ריאלי, זה גם לא יכול להיעשות מבחינה פוליטית", אמר שר הביטחון לשעבר, פרופ' משה ארנס. "העקירה בגוש קטיף הייתה טעות גדולה מאוד, הייתה טראומה לכל עם ישראל, לא רק לאנשים שעקרו אותם מבתיהם. אין ממשלה בישראל, לא ליכוד ולא עבודה ולא לפיד, שיכולים לעקור מאה אלף ישראלים מבתיהם".

פינוי הגדה המערבית: 42 מיליארד שקלים למשק הישראלי

גם המספרים מחזקים את סוף חלום שתי המדינות - ישראל חיה בגבולות הקו הירוק מ-48' ועד 67' רק 19 שנים, 46 שנים - פי שניים וחצי - אנחנו חיים עם השטחים. היום גרים שם יותר מחצי מיליון ישראלים, בחישוב גס אחד מכל עשרה יהודים חי מעבר לקו הירוק.

מספר הישראלים שגרים מעבר לקו הירוק גדל בהתמדה במשך השנים והגיע ל-550 אלף איש. אם נוריד את מזרח ירושלים, נשאר עם כ-350 אלף מתנחלים. גם אם נוריד גם את גושי ההתנחלויות ונאפשר חילופי שטחים, עדיין בתסריט הפינוי האופטימי ביותר מבחינת ישראל, קרוב ל-70 אלף מתנחלים יאלצו לעזוב את בתיהם, כמעט פי עשרה מהפינוי של גוש קטיף.

ורק כדי להבין עוד עד כמה מדובר במשחק תיאורטי - הרי זו הצעה שאין סיכוי שהפלסטינים יסכימו לה. הם דורשים פינוי של מספר מתנחלים כפול -כ-150 אלף איש. לפי מחקר שערך עיתון "גלובס", פינוי כזה יעלה למשק הישראלי 42 מיליארד שקלים - יותר מעשרה אחוזים מתקציב המדינה.

מפת גושי ההתנחלויות מעבר לקו הירוק (צילום: חדשות 2)
מפת גושי ההתנחלויות מעבר לקו הירוק | צילום: חדשות 2

הפלסטינים: "יהיה לנו יותר טוב אם ישראל תשלוט"

ומה קורה בצד הפלסטיני? ד"ר חליל שקאקי, מומחה בחקר דעת הקהל הפלסטינית, מסביר כי הפלסטינים מאמינים בפתרון שתי המדינות, אך לו בטוחים שהוא אפשרי. "הרוב הגדול של הציבור הפלסטיני עדיין תומך בפתרון שתי המדינות, וגם מוכן לשלם את המחיר הדרוש", הוא מסביר, "אבל הרוב הפלסטיני כרגע לא מאמין שזהו פתרון מעשי. יש מציאות קיימת, אף אחד לא רוצה בזה, אבל המציאות היא שאנחנו הפלסטינים ואתם הישראלים חיים במציאות של מדינה אחת".

ברחוב הפלסטיני נשמעים לאחרונה לא מעט קולות שדווקא מוכנים להשלים עם המציאות של מדינה אחת לשני עמים. "במשך 19 שנה לא התקדמנו במשא ומתן, אז אם יהיה לנו אותם חיים ואותם זכויות, למה לא? העיקר לחיות בכבוד. אם ישראל תשלוט יהיה לנו יותר טוב", אמרו תושבי חברון.

שרת המשפטים ציפי לבני היא כנראה האדם היחיד בממשלה שעוד מאמים בסיכוי של פתרון שתי המדינות. "יש דרך אחת לשמור על ישראל יהודית ודמוקרטית, והיא עוברת דרך שתי מדינות לאום. אני לא מוכנה להרים ידיים. אני יכולה לראות את הקשיים, זה מסובך, זה מורכב, אבל זה עדיין לא בלתי אפשרי. לעומת זאת, אם נחכה עוד קצת, זה עלול להפוך לבלתי אפשרי".