אחרי שמחאת הדיור התפשטה בכל רחבי הארץ ויושבי האוהלים שהוצבו בערים רבות הבהירו שאין בכוונתם להתפנות עד לפתרון, מיהר ראש הממשלה בנימין נתניהו להציג היום תכנית חפוזה ולא מבושלת, בעלת חסרים רבים בפרטים מהותיים. הפתרון המהיר שלו הוא קיווה כולל נדבכים שסביבם עדיין מתנהלים ויכוחים, עובדה שיחד עם קודמותיה מעיבות מאוד לא רק על סיכויי הצלחת המהלך, אלא על עצם יישומו.

מה שהציג נתניהו היום התמקד כמעט באופן מוחלט בדיור, אך התעלם מהבעייה המרכזית - שהיא תהליך הקריסה הממושך של מעמד הביניים בישראל.

אחת הבעיות המרכזיות בתכנית היא כי עדיין לא ברורים הקריטריונים שלפיהם תבוצע חלוקת הדיור החדשה שעליו דיבר ראש הממשלה, ובעיקר זה המיועד להשכרה. אין כל הערכה באשר לכמה דירות ייבנו בכל פרויקט, לא באלו שיהיו מיועדים לשכירות ולא במיזמי הבנייה שמטרתם להבטיח דירות למשתכן.

נוסף על כך, נותרו פתוחות שאלות מרכזיות כמו מה יהיה היקף הפריסה של התכנית ברחבי הארץ, באילו יישובים היא תיושם ובכמה מהם. נתניהו לא הציג לוחות זמנים לביצוע, אף לא באשר לדירה הראשונה. מעבר לכך, לא ברור אילו מבין מנגנוני הפיקוח של המדינה יהיו אמונים על ההשגחה על התקדמות הפרויקט וכן כיצד ייקבעו מחירי הדירות והסטנדרטים של איכות הבנייה.

פלסטר לפצע הדיור, במקום ניתוח שורש

יוזמי התכנית התעלמו ממצב מעמד הביניים, שקורס תחת הנטל הכלכלי הכבד. שירותים בסיסיים כמו בריאות וחינוך עולים כיום לא מעט כסף, כשבעבר סייעה המדינה במימונם. לכך מצטרפים המסים העקיפים ששיעורם הוא הגבוה בעולם, לצד ריכוזיות במשק שגוררת עלייה במחירים.

מרכיב חשוב נוסף הוא שוק העבודה הנצלני בישראל, ששולח יותר ויותר עובדים אל מתחת לקו העוני. קריסת מעמד הביניים היא תוצאה של מדיניות מתמשכת של ממשלות ישראל בשנים האחרונות - כשנתניהו מהווה הסמן הימני שלהן.

מהלכיו של נתניהו עד כה היטיבו בעיקר עם השכבות המבוססות, ולא עם בני מעמד הביניים או השכבות החלשות. אלה שעד היום לא זכו לתשומת לב רבה מצדו, לא קבלו אותה גם היום - בתכנית שהציג כתגובה למחאה הגוברת.

רוצים לקבל את כל העדכונים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק