מינוי פסול של אחיו של מפכ"ל המשטרה דודי כהן לתפקיד תת-ניצב: דוח מבקר המדינה שנמסר מוקדם יותר היום לנשיא המדינה שמעון פרס וליו"ר הכנסת ראובן ריבלין, חושף כי סבב מינויים שנערך במשטרה היה לא תקין, תוך שימת דגש על מינויו של אחיו של מפכ"ל המשטרה דודי כהן, תנ"צ מוטי כהן, למפקד מרחב ירקון במשטרת מחוז ת"א.

המבקר מציין בדוח כי המפכ"ל לא עמד בסיכום קודם עם השר לביטחון פנים דאז אבי דיכטר והיה מעורב בפועל בהליכי המינוי של אחיו.

המפכ"ל סיכם בספטמבר 2008 כי תוגש המלצה שאחיו ימונה לתפקיד סגן מפקד מחוז מרכז, וזאת משום שלא היה אפשר להפריד את הדיון במינוי לתפקיד זה מהדיונים על המינויים לשאר התפקידים בדרגת תנ"צ. כמו כן חתם המפכ"ל ביוני 2007 על טופס ההמלצה לקידום אחיו לדרגת תנ"צ ולמינויו לתפקיד מפקד מרחב ירקון.

עם זאת, יש להדגיש כי הביקורת שהפנה המבקר כלפי המפכ"ל אינה מעלה חשד למעורבות מהותית במינוי, אלא לפגם פרוצדורלי. קביעת המבקר התמקדה בכך שבהליך המינוי נפלו כשלים טכניים ופרוצדורות שלא בוצעו לפי ההנחיות.

מהמשרד לביטחון פנים נמסר בתגובה לדוח: השר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ' קיבל לידיו את דוח המבקר. הדוח הינו רציני, יסודי ומעמיק. לאחר לימוד מסקנותיו, יחליט השר על המשך פעילות ועל אופי הצעדים הנדרשים. אנו רואים בדוח המבקר כלי חשוב לשיפור והתייעלות הארגונים עליהם מופקד המשרד לביטחון פנים.

מהמשטרה נמסר בתגובה לדוח: "באשר למינוי תנ"צ מוטי כהן, המפכ"ל לא נהג בניגוד להנחיות, שכן בזמנו, כלל לא הייתה הנחיה אשר חייבה לערוך הסדר למניעת ניגוד עניינים. יתרה מכך, המפכ"ל הוא זה שפנה ביוזמתו לשר וביקש לפסול את עצמו מלעסוק במינוי או בקידום אחיו בשל חשש למראית עין. המבקר עצמו קבע בדו"ח, כי מעורבות המפכ"ל התקיימה בצד הטכני-פרוצדוראלי של ההליך בלבד, ולא במהותו". עוד הוסיף וציין במפורש המבקר, כי 'אין באמור בדוח כדי לפקפק בכישוריו של אחי המפכ"ל או להעלות ספק בכך שהיה מתאים לתפקידים אשר להם מונה'".

לא כדאי לגור בדיור הציבורי

עוד עולה מדוח המבקר כי ב-86% מהדירות שנבדקו בדיור הציבורי, נמצאו כשלי תחזוקה ובנייה שנובעים מבנייה ותכנון לא נכון של הדירות. כשלים אלה עלולים לסכן את חייהן של 66,000 משפחות שמתגוררות בדיוק ציבורי.

דוח מבקר המדינה מאשים את משרד הבינוי השיכון ואת החברות שאכלסו את הבתים בצורה שאינה משתמעת לשתי פנים. "משרד הבינוי והשיכון וחברות האכלוס לא עשו את המוטל עליהם, כל אחד בתחומו בכל הנוגע לשמירת נכסי המדינה ולא השכילו לדאוג לרווחתם של הדיירים הנמנים עם השכבות הפחות מבוססות בחברה", לשון הדוח.

הדירות בדיור הציבורי מושכרות בעד שכר דירה נמוך יחסית, בדרך כלל לשכבות אוכלוסייה שמצבן החברתי-כלכלי קשה כאשר רובן נבנו באמצע המאה ה-20. דוח מבקר המדינה שהוגש היום מתרכז בנוסף בתחומי איכות החיים ורווחת האזרח, כאשר הדגש בדוח הוא בעיקר כלפי האוכלוסיות החלשות והאופן שהמדינה נוהגת בהם באי צדק לעיתים.

שלום שמחון סייע לבני משפחתו?

פרק נרחב בדוח המבקר הוקדש לביקורת על שר החקלאות שלום שמחון, אשר לפי הממצאים פעל לקדם רפורמה מתוך שיקולים פסולים. על פי הרפורמה זכו לולנים ממספר יישובים בצפון, ביניהם גם קרובי משפחתו של השר שמחון מהיישוב מרום הגליל, למענק בשווי של מיליון שקלים. רק לשם השוואה, לולנים באזור המרכז זכו למענק של 400,000 שקלים בלבד.

לדברי שמחון, הוא פעל כל הזמן על פי עצת היועצים המשפטיים במשרדו, אך גם לעניין זה למבקר יש תשובה. לדברי המבקר, בעקבות הממצאים נערכה פנייה ליועצת המשפטית במשרדו של שמחון שטענה כי הנושא לא טופל על ידה.

שלום שמחון מסר בתגובה: "לא הייתי ואיני נתון בניגוד עניינים בנושא הרפורמה. איני עוסק ברפורמה וקידומה הבשיל לקבלת החלטה בממשלה לפני שלוש שנים וחצי".

המבקר אף התייחס לסוגיה נוספת שקשורה למשרד החקלאות, אך לא נקשרה באופן אישי לשמו של שמחון, אלא לכל שרי החקלאות הקודמים. לפי ממצאי המבקר, בכירים במועצת הזיתים ביטחו מטעים בשמות פיקטיביים וכאשר קיבלו תגמולים - העבירו אותם לכיסם האישי לצורך מימון נסיעות לחו"ל ללא אישור ועוד שלל הטבות. החשדות הללו הועברו להמשך חקירה פלילית במשטרה.