מיליוני שקלים על דלק ומזון בבחירות (צילום: רויטרס)
שלוש מפלגות נקנסו (אילוסטרציה) | צילום: רויטרס

המספרים מאחורי הבזבוזים: מבקר המדינה יוסף שפירא פרסם בצהריים (ד') את דוח הביקורת שלו את מערכת הבחירות לכנסת ה-19. המבקר החליט לקנוס את מפלגות הבית היהודי, בל"ד והתנועה במאות אלפי שקלים, מתח ביקורת חריפה על עלות כנס הבחירות של הליכוד ואיתר אזרחים שנפטרו או שהו בחו"ל - ובכל זאת מישהו הצביע בשמם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מפירוט ההוצאות וההכנסות של המפלגות עולה כי הליכוד ביתנו היא "אלופת הגירעון" של מערכת הבחירות - למרות שכמפלגת השלטון זכתה למימון הממלכתי הגבוה ביותר על פי חוק מימון מפלגות, למעלה מ-50 מיליון שקלים, היא הוציאה 71 מיליון שקלים. מדובר בגירעון של 21 מיליון, הגדול ביותר בפער ניכר.

ש"ס במקום השני בגודל הגירעון על הבחירות עם 12 מיליון שקלים ואחריה התנועה, הבית היהודי ויהדות התורה. גם המפלגות הערביות סיימו את הבחירות בגירעונות. מנגד, מפלגת העבודה סיימה בעודף קטן את מערכת הבחירות, וגם מרצ, חד"ש וקדימה סיימו ברווחים. העודף הגדול ביותר היה של מפלגת יש עתיד, שצברה עודף של יותר מ-10 מיליון שקלים. בסך הכול הוציאו המפלגות בישראל 241,801,302 שקלים.

המבקר ציין כי כל המפלגות שעברו את אחוז החסימה ניהלו את כספיהן בהתאם להנחיותיו למעט הבית היהודי ובל"ד. לעומת זאת, מפלגת התנועה לא עמדה בתקרת ההוצאות הקבועה בחוק. לכן, החליט שפירא לקנוס את הבית היהודי ב-380 אלף שקלים, את בל"ד ב-160 אלף שקלים ואת התנועה ב-140 אלף שקלים.

למרות שניהלו את תקציבן המשותף בהתאם לחוק, שב ומותח המבקר ביקורת חריפה על מפלגות הליכוד וישראל ביתנו, שערכו כנס השקת מסע בחירות בעלות כוללת של 1.2 מיליון שקלים. בין היתר, שילמה המפלגה 80 אלף שקלים לזמרת שרית חדד תמורת ביצוע שלושה שירים בכנס.

אין תמונה
שרית חדד בכנס עם ראש הממשלה נתניהו

"אין מקום להפקת כנסים בפאר ובראוותנות שעלותם מצטברת לכדי סכומי עתק על חשבון כספי ציבור ובמימון משלם המסים", תקף המבקר, שכבר מתח בעבר ביקורת על הכנס. בסיעה הסבירו כי כנס הפתיחה נועד לשכנע את הציבור באמיתות החיבור בין המפלגות ובאחדות בין יושבי הראש בנימין נתניהו ואביגדור ליברמן.

 37 מתים הצביעו בבחירות לכנסת

המבקר מצא אי סדרים בניהול מערכת הבחירות. על פי הדוח, בשם 3,120 ישראלים ששהו בחו"ל ביום הבחירות בוצעה הצבעה. 1,222 בני אדם מתים נכללו בפנקס הבוחרים - רובם נפטרו לפני שליפת הפנקס, חלקם נפטרו בין שליפת פנקס הבוחרים ליום הבחירות, 22 בינואר 2013. ברוב מוחלט של המקרים מדובר בטעות ברישום. עם זאת, מהדוח עולה כי 37 בני אדם מתים "הצביעו" בבחירות.

בדוח מצוין גם כי נמצאו ליקויים בנגישות הקלפיות לנכים. ב-702 יישובים בישראל, ביניהם קיסריה ושערי תקווה, לא הוצבה כלל קלפי נגישה לבעלי מוגבלויות, בדרך כלל משום שלא אותר מבנה העונה לקריטריונים הדרושים לכך.

בחוק, מציין שפירא, לא מוגדר מי הוא אדם בעל מוגבלות בניידות, ועובדי מוקד יום הבחירות פירשו זאת בצורות שונות. כך, למשל, מתואר מקרה בו בוחרת שביקשה להצביע בקלפי נגישה כי היא ותינוקה סובלים מחום גבוה קיבלה אישור לעשות זאת. לעומת זאת, אדם ששאל האם אשתו, שהייתה בהיריון בחודש תשיעי, יכולה להצביע בקלפי נגישה - קיבל תשובה שלילית בניגוד להוראות."יש לאפשר לרבים יותר ליטול חלק מעשי בבחירות, למזער את הפגיעה האפשרית בטוהר הבחירות ובכך לתרום להגשמת רצון הבוחר", סיכם המבקר.