חוק הגיוס יידחה שוב (צילום: רויטרס, חדשות)
מתווה הגיוס יאושר? אילוסטרציה | צילום: רויטרס, חדשות

חברי הוועדה לשוויון בנטל בראשות השר יעקב פרי מתכנסים הערב להצביע בנוגע לאחת הסוגיות המשמעותיות שהובילו את מערכת הבחירות האחרונה. על אף שחברי הוועדה, נציגי סיעות הקואליציה, צפויים לאשר את סעיפי המתווה שהובא לידי מזכירות הממשלה בשבוע שעבר, עולה כי הסעיף הנוגע לישיבות ההסדר, ממשיך להוות את סלע המחלוקת ביניהם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

3 מ-6 חברי הוועדה כבר הביעו התנגדות לסעיף המטיל אחריות פלילית על ראשי ישיבות חרדיות למספר האברכים שתורתם אמנותם. עם זאת, הם הספיקו לאשר את הסעיף שמגביל את מספר הפטורים ל-1,800 בשנה.

לדיון נכנס מבלי שהוזמן סגן שר החינוך מטעם הבית היהודי אבי וורצמן, שהביע התנגדות לכמה סעיפים שנוגעים לגיוס חרדים. יו"ר הועדה פרי קרא לעברו "אתם מפריעים לנו להתקדם". בכירים בליכוד אומרים כי המתווה יאושר הלילה בכפוף להסכמים הקואליציוניים, אך שללו שינויים במתווה הנוכחי.

על פי הדיווחים, הסעיפים הנוגעים לגיוסם של החרדים יאושרו ללא כל הפרעה. בתוך כך, גם ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה לשרי הליכוד לתמוך בסעיפי המתווה ולאשרם בוועדת פרי. עיקר המחלוקת שמעסיקה את חברי הוועדה נוגעת לסעיף זניח יחסית העוסק בהארכת שירותם של תלמידי ישיבות ההסדר - עמם נמנים בני הציבור הדתי-לאומי.

אם סעיף זה יאושר, הרי שמשמעותו תהא שירות ארוך יותר לבני הישיבות החרדים - מאשר לאלו הלומדים בישיבות ההסדר. שר השיכון אורי אריאל, המייצג את "הבית היהודי" בוועדת פרי צפוי להתנגד בשל הסעיף הנוגע ל-1,500 מתגייסים בשנה למתווה המוצע.

"זו אירן מול המערב". יעלון, ארכיון (צילום: AP)
המחלוקת על הגיוס נמשכת. שר הביטחון יעלון | צילום: AP

בנוסף, התנגדותו של אריאל מבטאת מעין פילוג שניכר בקרב חברי הסיעה הדתית לאומית. סוגיית ישיבות ההסדר, לצד החלת הסנקציות הפליליות נגד אלו שלא יתייצבו לשירות ביטחון הביאו להתנגדותם של גורמים במפלגה למתווה. עניין זה מצטרף לסוגיית הבחירות לרב הראשי לישראל, שגרמה אף היא לפילוג בקרב שורות המפלגה.

ח"כ שקד: "יש לדבוק בהסכמים הקואליציוניים"

"חשוב להבין שהדיון סביב מתווה הגיוס נבנה בתקופת המשא ומתן הקוליציוני, בין 'יש עתיד' ל'בית היהודי'", הסבירה ח"כ איילת שקד, את התנגדות מפלגתה לסעיף הנוגע לישיבות ההסדר. "המתווה כפי שהוא מוצג היום הוא מנוגד להסכמים הקואליציוניים שנחתמו, זאת משום שכבר אז לא הסכמנו להטלת הסנקציות הפליליות".

"אנחנו נתמוך במתווה של פרי, אך חשוב להכניס בו את השינויים שעליהם סוכם עם הקמת הממשלה", נימקה שקד. "עניין הסנקציות הפליליות משקף מדיניות שונה. זאת משום שצריך בעניין גיוס החרדים להיות חכם - ולאו דווקא צודק".

אין תמונה
"לדבוק בהסכמים הקואליציונים", שקד

שקד גם התייחסה לסוגיית ישיבות ההסדר וטענה כי על אף קיצור שירותם של בני הישיבות, בני הציבור הדתי הלאומי עדיין ימשיכו "לשאת בנטל". "חשוב לזכור היום שמרבית המפקדים הלוחמים בצבא הם חובשי כיפות. פרי לא היה צריך לדון כלל בנושא משך שירותים של בני ההסדר".