לאחר הכרעת בג"ץ, לפיה המאחז מגרון יפונה עוד השבוע, פינו כוחות הביטחון משעות הבוקר את רוב התושבים מבתיהם. קבוצה של צעירים, שאינם תושבי המקום, עדיין מתבצרת על גג אחד המבנים, וחלק מהם כבר פונו בכוח על ידי השוטרים. בחדשות 2 באינטרנט העברנו שידור חי מהמקום.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

כוחות גדולים של שוטרי יס"מ מקיפים משעות הבוקר את המאחז. השוטרים עומדים סביב הבתים כשהם נושאים סולמות ומגנים, זאת מחשש לעימותים עם הצעירים שמסרבים להתפנות מהמקום. קרוואן בו התבצרו מספר נערים פונה מיושביו על ידי השוטרים, והם נלקחו מהמאחז ברכב משטרתי.

המשטרה עיכבה לחקירה כ-50 פעילים בעקבות התנגדול פסיבית לפינוי. במשטרה מעריכים שעד השעה 15:30 יפונה המאחז כולו. 

לאחר שאמש נפגש קצין ההגנה המרחבית של אוגדת יהודה ושומרון עם תושבי המאחז, החלו משפחות רבות בהכנות לעזיבה מרצון כבר במהלך הלילה, וארזו את תכולת בתיהם. במקביל, אנשי משרד הביטחון הגיעו בשעות הבוקר המוקדמות למגרון בכדי לסייע בחלוקת ארגזים ובפעולות האריזה.

המשפחות שעזבו את המאחז הופנו למגורים במדרשה בעפרה. הסיבה לכך נעוצה בטענת המתיישבים בנוגע לאי מוכנות אתר "גבעת היקב" שנועד לשמש להם כיישוב חלופי.

פרט למספר פעילי ימין, שאינם תושבי המאחז ואשר התבצרו בבית במקום, מתנהל הפינוי עד כה באופן שקט ללא גילויי אלימות חריגים. כבר אמש במהלך פגישת התיאום עם התושבים, הוחלט כי לא יינקטו פעולות קולקטיביות לציון סמלי של הפינוי וכי כל משפחה תחליט כיצד לנהוג בעת הפינוי.

מגרון - גדול המאחזים הבלתי חוקיים ביהודה ושומרון

ביום רביעי האחרון דחו שופטי בג"ץ עתירה של 17 משפחות ממגרון - המאחז הבלתי חוקי הגדול ביותר ביהודה ושומרון - וקבעו כי כל תושבי המקום יפונו עד ה-4 בסטפמבר. המועד האחרון לפינוי הבתים במקום נקבע ל-11 בספטמבר. עם זאת, המבנים בחלקה 10 במקום יזכו לארכה של שלושה חודשים בטרם ייהרסו.

שופטי בג"ץ דחו גם את טענת המתנחלים לפיה "גבעת היקב" - האתר הזמני שהוקם עבורם ונועד לקלוט את התושבים אחרי פינוי המאחז - אינו ערוך ומוכן לאיוש. בעקבות החלטת בג"ץ קרא היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין לתושבי מגרון ולמנהיגים להימנע מהתלהמות ולנהוג באחריות.

צעירים על גג אחד המבנים, הבוקר (צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2)
צעירים על גג אחד המבנים, הבוקר | צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2

"החלטת בג"ץ - אונס ברוטאלי"

לדברי ויינשטיין, על תושבי מגרון לכבד את שלטון החוק ולפנות את המקום בדרכי שלום, כפי שגם רובם התחייבו בפני בג"ץ במסגרת ההליכים הנוכחיים, היה ובית המשפט יורה על פינויים. וינשטיין ציין כי הוא מודע להיבטים הציבוריים ולרגישות הרבה של פרשת מגרון, ולעובדה שהחלטת בג"ץ איננה קלה עבור תושבי המקום.

בעקבות הכרעת בג"ץ סערו הרוחות בקרב גורמי ימין. דובר מגרון איתי חמו אמר כי "בג"ץ נתן הכשר לפעולת תג המחיר של פקידי הפרקליטות באנשי ההתיישבות כולם. ממשלת ישראל לא תוכל לנקות ידיה מהאונס הברוטאלי אשר נעשה תחת עיניה הפקוחות בהסכמה שבשתיקה".

ח"כ דני דנון (הליכוד) קרא לראש הממשלה בעקבות החלטת בג"ץ לכנס ללא דיחוי את ועדת השרים להתיישבות, ולאמץ את דו"ח אדמונד לוי כמדיניות הממשלה בנושאי ההתיישבות ביהודה ושומרון. "על ממשלת הליכוד להפסיק להתעלם מאזרחינו החיים ביהודה ושומרון", אמר דנון והוסיף: "אם היה מדובר בבתי סודנים או ערבים בג"ץ לא היה מפנה אותם מבתיהם".