הרב עובדיה יוסף חתם בצהריים על מכתב המאשר את מתווה ה"דיל" בין ש"ס לבית היהודי להארכת כהונתו של הרב הספרדי הראשי שלמה עמאר בתמורה לתמיכה פומבית ברב יעקב אריאל המתמודד על תפקיד הרב האשכנזי הראשי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

משמעות המהלך היא שהרב דוד סתיו יסיר את מועמדותו לתפקיד, לאחר שהצהיר בעבר כי לא יתמודד מול הרב אריאל, המשמש היום כרב הראשי של רמת גן.  

אך זו אינה המשוכה האחרונה: המפלגות תצטרכנה לאשר את שני החוקים המאפשרים את קיום העסקה - הארכת כהונה לרב ראשי לקדנציה נוספת (הרב עמאר) ותיקון החוק שיאפשר התמודדות למועמד שחצה את גיל 70 (הרב אריאל).

בנוסף, הרב הראשי לשעבר ישראל מאיר לאו, שהודיע בעבר כי יתמודד שוב על התפקיד במידה והחוק המתוקן יאפשר זאת, עדיין לא הסיר את מועמדותו. שם נוסף ברשימה שעשוי לשנות לחלוטין את כללי המשחק גם בשלב זה: הרב משה גרוסמן.

מנגד, הרב אליעזר איגרא הודיע בעקבות הודעת הרב עובדיה יוסף כי הוא מסיר מועמדותו לתפקיד. הרב איגרא הוסיף והבהיר כי יעשה ככל יכולתו לתמוך ברב אריאל לתפקיד הרב הראשי האשכנזי.

הרב עמאר. "חייב לשלוט" (צילום: רויטרס)
יזכה לכהונה נוספת? עמאר | צילום: רויטרס

הדרך להסכמה הייתה ארוכה

לפני כשלושה שבועות דווח כי סיעת הבית היהודי הציבה אולטימטום לש"ס, שלפיו לא תתמוך בהארכת כהונתו של הרב הספרדי הראשי שלמה עמאר, אם אלו לא יתמכו ב"חוק אריאל" שיאפשר לרב יעקב אריאל להתמודד על תפקיד הרב הראשי האשכנזי לישראל.

הבית היהודי התומכת במועמדותו של הרב אריאל לתפקיד, נתקלה במכשול: חוק הרבנים הראשיים אינו מאפשר לרבנים שגילם עולה על 70 שנה להתמודד על התפקיד. בתוך כך, מנסים גורמים במפלגה לקדם יוזמה לתיקון החוק שתאפשר לרב בן ה-76 להתמודד על התפקיד.

בבית היהודי הציבו אולטימטום

אנשי הבית היהודי העבירו לידי גורמים בש"ס הצעה לפיה יתמכו בשינוי החוק בתמורה לתמיכתם בהארכת כהונתו של הרב הספרדי הראשי המכהן, שלמה עמאר. אולם לאחרונה התברר כי ההצעה לעסקת החבילה הפכה לאיום, וכי בבית היהודי מתכוונים להציב מועמדים משלהם לתפקיד הרב הספרדי, אם ש"ס לא תיעתר לבקשתם.

"הבית היהודי אינה נתונה לחסדיהם של אנשי ש"ס. האחריות הציבורית שלנו מחייבת אותנו לחשוב גם על אופציות נוספות ולא להמתין להם לזמן בלתי מוגבל", אמרו בבית היהודי.

בש"ס מנגד לא מיהרו בתקופה האחרונה להשיב להצעות הבית היהודי. במפלגה, בה הצטבר זעם רב עוד מימי המגעים הקואליציוניים על אנשי הבית היהודי, לא התלהבו מהדיל. בנוסף, גורמים בש"ס טענו אז כי בבית היהודי טעו כשפנו ישירות אל הרב עמאר ולא החלו בקיום מו"מ ישיר בעניין מול אנשי המפלגה.

"בבית היהודי צריכים להבין שהרב עמאר הוא אמנם דמות מוערכת ויש תמיכה רבה במעמדו", טענו אז בש"ס, "אך יחד עם זאת המפלגה לא יכולה לוותר על אינטרסים אחרים שלה ולכן היא צריכה לנהל את המו"מ בעצמה ולא דרך לשכת הרב הראשי הספרדי לישראל".